Συνάντηση Χριστιάνας Καλογήρου και Λυδίας Παλαιοκρασσά για θέματα που αφορούν την Παλαιόπολη Ανδρου
Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα με την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και διευθύντρια της ανασκαφής Παλαιόπολης Άνδρου κα. Λυδία Παλαιοκρασσά. Το συγκεκριμένο έργο γίνεται με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της ανασκαφικής έρευνας και προβολής των αποτελεσμάτων της. Η κα. Καλογήρου αναφερόμενη στη σημασία ενίσχυσης των έργων πολιτισμού είπε: «Τα μνημεία, ιδίως του αρχαίου πολιτισμού, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του κάθε νησιού. Σταθερά ενισχύουμε την ανάδειξή τους χρηματοδοτώντας πανεπιστήμια που διεξάγουν αρχαιολογικές έρευνες στα νησιά μας».
Ποια είναι η Παλαιόπολη;
Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα Κλασικά Χρόνια. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα άρχισε η παρακμή της, καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, πάντως, μέχρι τα πρωτοβυζαντινά Χρόνια. Από την αρχαία πόλη σώζεται το τείχος έως 3 μέτρα σε κάποια σημεία, ιερά, ένας ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα (τέλη του 6ου αι. π.Χ.), που λατρευόταν ως κύρια θεότητα μαζί με τον Διόνυσο στην Ανδρο, νεκροταφεία κ.ά.
Από εκεί προέρχεται ο Κούρος που στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου και ίσως μία Κόρη, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει την πόλη των κλασικών χρόνων με την αγορά της, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο και το πιο σημαντικό, ότι οι κάτοικοί της γνώριζαν την κατεργασία μετάλλων. Συνεπώς μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο.
Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως και σπίτια των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως επίσης μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση σε ύψος έως τριών μέτρων. Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 552 της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε αντικαταστάθηκε από έναν μικρότερο. Το 2009 αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής του 5ου αιώνα με τα ονόματα των δύο κτητόρων της, που ονομάζονταν: Ευφρόσυνος και Μαρία.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ