Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνδρος: Εκπέμπουν SOS ο Πύργος Αγίου Πέτρου και το Πυργόσπιτο Καϊρη

Ανδρος: Εκπέμπουν SOS ο Πύργος Αγίου Πέτρου και το Πυργόσπιτο Καϊρη

|

Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία της Άνδρου, ο Πύργος Αγίου Πέτρου και το Πυργόσπιτο Καϊρη Μεσσαριά εκπέμπουν SOS λόγω κατάρρευσης… Ποιες οι αντιδράσεις του Δήμου για να προλάβουν τα χειρότερα

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη που γίνεται αναφορά για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου. Ο πύργος όλο σώζεται κι όλο άσωστος είναι!!! Κάτι που ισχύει άλλωστε και για δεκάδες άλλα μνημεία στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας

Μεταφέρουμε αγωνία, παράπονο αλλά και στηλίτευση κάποιων με βάση την αναγραφή στην ιστοσελίδα enandro.gr Ας δούμε τι αναφέρει: «Όπως διαπιστώνουμε από το δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου οι προειδοποιήσεις πηγαίνουν πίσω σχεδόν έναν αιώνα!!! Πριν ακριβώς 97 χρόνια πρώτος ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης προειδοποίησε. Αλλά δεν εισακούσθηκε. Έκτοτε πολλοί ακόμα προειδοποίησαν. Όμως ένας από αυτούς στους οποίους απευθυνόταν το 1924 ο Δ. Πασχάλης δεν βρέθηκε να κάνει κάτι. Κάποιο σωματείο Ανδρίων, κάποιος ευκατάστατος εξ Άνδρου. Να βάλουν κάτι για να ξεκινήσει μια κάποια στερέωση ή αναστύλωση. Απούσα η κοινωνία, απούσα και η πολιτεία ως υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη.

Τόσες φαντασιακές “μάχες” δίνονται από ακτιβιστές για ψευδεπίγραφα “κυκλώπεια τείχη” στο Φραγκάκι και για τον επισκέπτη σπιζαετό. Και τα δύο δεν τα ήξερε κανείς πριν δύο μήνες. Η αρχαία ιστορία ενδιαφέρει περιστασιακά, ελάχιστα ή καθόλου τους καλοκαιρινούς “περιπατητές του μονοπατιού 19”. Το είδαμε στην περίπτωση του Στρόφιλα. Το βλέπουμε στην περίπτωση του πύργου του Αγίου Πέτρου. Κάπως έτσι ξέμεινε ο πύργος μόνος του στη φθορά του χρόνου. Στενάχωρο να το λες και να το γράφεις, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας ευχηθούμε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου να ακουστεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όσο για το πυργόσπιτο Καΐρη στη Μεσαριά μάλλον είναι αργά. Καταρρέει εντελώς. Το ζήτημα είναι να μην χτυπήσει κανείς. Κι εδώ πολλά έχουμε γράψει, αλλά λίγοι ενδιαφέρθηκαν. Και βέβαια όχι αυτοί που έπρεπε και τους οποίους επισημαίνει στο γράμμα του ο Κωνσταντίνος Στρατής που κοινοποίησε και στο σάιτ μας – Εν Άνδρω” 

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Ο Δήμαρχος Άνδρου και το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ενημέρωση του Αντιδημάρχου Άνδρου κ. Γιαννίση Δημήτριου στη συνεδρίαση της 19η Νοεμβρίου 2020 αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Εγκρίνει την αποστολή του παρόντος ψηφίσματος για τον εμβληματικό Πύργο του Αγίου Πέτρου της Άνδρου, ενός από τα σπουδαιότερα Μνημεία των Κυκλάδων. Οι φθορές του Πύργου έχουν φτάσει σε τέτοια σημείο όπου το μεγαλύτερο τμήμα του συγκρατείται πλέον από ελάχιστους ογκόλιθους. Τον κίνδυνο κατάρρευσης είχε εγκαίρως επισημάνει από το 1924 ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης λέγοντας :

«…φρονούμε ότι και τα διάφορα Ανδριακά σωματεία, ιδίως τα εν΄ Αθήναις, επιβάλλεται να παρέμβωσι και δια των ενεργειών αυτών να συντελέσωσι τελεσφόρως υπέρ της σώτηρίας του μόνου εν Άνδρω αρχαίου μνημείου, όπερ ο πανδαμάτωρ χρόνος άφησε μέχρι σήμερον όρθιον εν τη νήσω. Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος δια τους συγχρόνους Ανδρίους, εαν το μοναδικόν τούτο της νήσου των μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύσει αναλγήτως….» 

Οι φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση είναι πλέον ακόμη μεγαλύτεροι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την προστασία του μοναδικού αυτού Κυκλαδικού Μνημείου.

Ο Δήμαρχος Άνδρου Λοτσάρης Δημήτριος

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευθέριος Μπάλλας

Τα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου

129411622_221396056039038_6836494619014507553_n.png

 ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΟ ΚΑΪΡΗ ΜΕΣΑΡΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Κοινοποίηση : ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι, είμαι ο Κωνσταντίνος Στρατής κάτοικος Μεσαριάς Ανδρου, και με το παρόν μήνυμα μου θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τον καταρρέοντα παραδοσιακό πύργο Καίρη τον λεγόμενο “του Παρόδου ” στη Μεσαριά, οτι τα ικριώματα ( σκαλωσιές) που ετέθησαν για την προφύλαξη των πεζών και των οχημάτων που διέρχονται ακριβώς από κάτω στον αμαξιτό δρόμο της Μεσαριάς ΄Ανδρου από την πτώση των υλικών κατασκευής του πύργου (κεραμίδια, πέτρες, χώματα κλπ), αυτά καθ΄ εαυτά είναι πιο επικίνδυνα από τυχόν πτώση τους περισσότερο επικίνδυνα από την προηγούμενη κατάσταση άνευ αυτών, και συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατόν, όπως εξηγώ πιο κάτω..

Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη τώρα με τις σκαλωσιές παρά προηγουμένως που δεν υπήρχαν. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την τυχόν πτώση τους και τις οποίες περιγράφω πιο κάτω είναι οι εξής:

1.  Πάντα κατά την ατομική μου άποψη γράφω και με τις οποιες ατελείς γνώσεις έχω πάνω στα μηχανικά και τα μηχανολογικά πράγματα.

2.  Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα και το εκφράζω ευθαρσώς ότι η αρχική σκέψη να τοποθετηθούν σκαλωσιές και μάλιστα να μείνουν για αόριστο χρόνο, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, εξ υπαρχής είναι 100% λανθασμένη, και επίσης λανθασμένη είναι πάντα κατά τη γνώμη μου η έγκριση της από τις αρμόδιες αρχές, για τους εξής λόγους:

α) Λόγω της τοπικής ιδιομορφίας δημιουργείται ” μπουγάζι” στην περιοχή του πύργου και οι εξάρσεις των θυελλωδών ανέμων το χειμώνα φθάνουν ενίοτε και τα 10 μποφώρ, μάλιστα πεζός δύσκολα μπορεί να περπατήσει στο δρόμο κάτω από τον πύργο όταν επικρατούν τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος ο πύργος “μιλάει” για αυτό που έχει υποστεί για αιώνες να δέρνεται από τους χειμωνιάτικους ανέμους και εν πολλοίς η φθορά του οφείλεται και σε αυτό. Οι ντόπιοι κάτοικοι το γνωρίζουν αυτό.

Λόγω λοιπόν των θυελλωδών ανέμων τα μαδέρια της σκαλωσιάς αφενός θα δέχονται μεγάλες πιέσεις και η συνισταμένη αυτών των πιέσεων θα εφαρμόζεται αναγκαστικά στα στηρίγματα πάνω στις πέτρες του τοίχου, με συνέπεια τα στριφώνια και οι ούπες πάνω στα οποία στηρίζονται οι σκαλωσιές να αρχίσουν να χάνουν την αρχική τους πρόσφυση, και αφ ετέρου δεδομένου οτι η βρεγμένη πέτρα, που θα είναι συνεχώς βρεγμένη σε βάθος το χειμώνα, γίνεται πάντα πιο μαλακή και πιθανόν τα στηρίγματα να χάσουν την αρχική τους δύναμη πρόσφυσης στον τοίχο, με συνέπεια όλα να πέσουν κάτω, και να χτυπήσουν τυχόν διερχόμενο άνθρωπο ή αυτοκίνητο με θανάσιμες συνέπειες.

β) Ένας τρόπος ασφαλής θα ήταν να τοποθετηθεί ατσάλινο δίχτυ μικρού οφθαλμού, με αποστάτες από τον τοίχο από τα κεραμίδια έως κάτω, ώστε ο,τι και να πέσει από την οροφή του πύργου, να μη μπορεί να αγγίξει διερχόμενο άνθρωπο ή αυτοκίνητο από κάτω.

γ) Λυπούμαι αν με τα όσα γράφω στενοχωρήσω τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας των σκαλωσιών , ή εκείνους που την ενέκριναν αυτή την ιδέα, αλλά “φίλος μέν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια” και η ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω από κάθε θεώρηση.

δ) Κάνω μια ταπεινή έκκληση με όλη μου τη ταπείνωση σε σάς και προς την υπηρεσία σας να δώσετε εντολή να αφαιρεθούν τάχιστα αυτές οι σκαλωσιές, και εάν εσείς το εγκρίνετε να τοποθετηθεί αντ΄αυτών ατσάλινο δίχτυ προστασίας, οπως περιγράφω πιο πάνω , εάν το εγκρίνετε.

Μετά τιμής και σεβασμού και υπόληψης:

1.  Προς την Υπηρεσία σας και για την επιτυχή προσπάθεια σας για τη συντήρηση, την εποπτεία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων των Κυκλάδων που είναι η πνευματικά κληρονομιά όλων ημών των κατοίκων των Κυκλάδων

2. Προς τους τωρινούς ιδιοκτήτες του Πύργου.

Κωνσταντίνος Στρατής – Κάτοικος Μεσαριάς Άνδρου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες – Βόλεϊ Γυναικών: Ο Απόλλωνας Νάξου κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του

Με ένα μόλις χαμένο σετ, η γυναικεία ομάδα του Απόλλωνα Νάξου έγραψε ιστορία - Κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα στις Κυκλάδες

ΠΑΣΟΚ – Κυκλάδες: Κλείνει το ψηφοδέλτιο με την Ολγα Πολίτη

Ανακοινώθηκε και το 6ο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ - Ο λόγος για την Ολγα Πολίτη πρώην αντιδήμαρχο Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Συναντήσεις με ουσία στην Πάρο και Νάξο

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης επισκέφθηκε τη Πάρο και σήμερα βρίσκεται στη Νάξο

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη

Ποδαρικό για το 2023 την προσεχή Παρασκευή κάνει το “Vasco Da Gama”

Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Vasco Da Gama των 900 επιβατών θα προσεγγίσει τη Νάξο προερχόμενο από Σαντορίνη

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Τροποποίηση δρομολογίων για το “Διονύσιος Σολωμός”

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα ενημερωθούν με μέριμνα της εταιρείας

Κ. Μητσοτάκης: “Εκλογές στις 21 Μαϊου, δεύτερη κάλπη, αρχές Ιουλίου” (video)

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (video)

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας