Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία της Άνδρου, ο Πύργος Αγίου Πέτρου και το Πυργόσπιτο Καϊρη Μεσσαριά εκπέμπουν SOS λόγω κατάρρευσης… Ποιες οι αντιδράσεις του Δήμου για να προλάβουν τα χειρότερα
Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη που γίνεται αναφορά για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου. Ο πύργος όλο σώζεται κι όλο άσωστος είναι!!! Κάτι που ισχύει άλλωστε και για δεκάδες άλλα μνημεία στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας
Μεταφέρουμε αγωνία, παράπονο αλλά και στηλίτευση κάποιων με βάση την αναγραφή στην ιστοσελίδα enandro.gr Ας δούμε τι αναφέρει: «Όπως διαπιστώνουμε από το δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου οι προειδοποιήσεις πηγαίνουν πίσω σχεδόν έναν αιώνα!!! Πριν ακριβώς 97 χρόνια πρώτος ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης προειδοποίησε. Αλλά δεν εισακούσθηκε. Έκτοτε πολλοί ακόμα προειδοποίησαν. Όμως ένας από αυτούς στους οποίους απευθυνόταν το 1924 ο Δ. Πασχάλης δεν βρέθηκε να κάνει κάτι. Κάποιο σωματείο Ανδρίων, κάποιος ευκατάστατος εξ Άνδρου. Να βάλουν κάτι για να ξεκινήσει μια κάποια στερέωση ή αναστύλωση. Απούσα η κοινωνία, απούσα και η πολιτεία ως υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και την ευθύνη.
Τόσες φαντασιακές “μάχες” δίνονται από ακτιβιστές για ψευδεπίγραφα “κυκλώπεια τείχη” στο Φραγκάκι και για τον επισκέπτη σπιζαετό. Και τα δύο δεν τα ήξερε κανείς πριν δύο μήνες. Η αρχαία ιστορία ενδιαφέρει περιστασιακά, ελάχιστα ή καθόλου τους καλοκαιρινούς “περιπατητές του μονοπατιού 19”. Το είδαμε στην περίπτωση του Στρόφιλα. Το βλέπουμε στην περίπτωση του πύργου του Αγίου Πέτρου. Κάπως έτσι ξέμεινε ο πύργος μόνος του στη φθορά του χρόνου. Στενάχωρο να το λες και να το γράφεις, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας ευχηθούμε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου να ακουστεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Όσο για το πυργόσπιτο Καΐρη στη Μεσαριά μάλλον είναι αργά. Καταρρέει εντελώς. Το ζήτημα είναι να μην χτυπήσει κανείς. Κι εδώ πολλά έχουμε γράψει, αλλά λίγοι ενδιαφέρθηκαν. Και βέβαια όχι αυτοί που έπρεπε και τους οποίους επισημαίνει στο γράμμα του ο Κωνσταντίνος Στρατής που κοινοποίησε και στο σάιτ μας – Εν Άνδρω”
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Ο Δήμαρχος Άνδρου και το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ενημέρωση του Αντιδημάρχου Άνδρου κ. Γιαννίση Δημήτριου στη συνεδρίαση της 19η Νοεμβρίου 2020 αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Εγκρίνει την αποστολή του παρόντος ψηφίσματος για τον εμβληματικό Πύργο του Αγίου Πέτρου της Άνδρου, ενός από τα σπουδαιότερα Μνημεία των Κυκλάδων. Οι φθορές του Πύργου έχουν φτάσει σε τέτοια σημείο όπου το μεγαλύτερο τμήμα του συγκρατείται πλέον από ελάχιστους ογκόλιθους. Τον κίνδυνο κατάρρευσης είχε εγκαίρως επισημάνει από το 1924 ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης λέγοντας :
«…φρονούμε ότι και τα διάφορα Ανδριακά σωματεία, ιδίως τα εν΄ Αθήναις, επιβάλλεται να παρέμβωσι και δια των ενεργειών αυτών να συντελέσωσι τελεσφόρως υπέρ της σώτηρίας του μόνου εν Άνδρω αρχαίου μνημείου, όπερ ο πανδαμάτωρ χρόνος άφησε μέχρι σήμερον όρθιον εν τη νήσω. Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος δια τους συγχρόνους Ανδρίους, εαν το μοναδικόν τούτο της νήσου των μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύσει αναλγήτως….»
Οι φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση είναι πλέον ακόμη μεγαλύτεροι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την προστασία του μοναδικού αυτού Κυκλαδικού Μνημείου.
Ο Δήμαρχος Άνδρου Λοτσάρης Δημήτριος
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελευθέριος Μπάλλας
Τα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Άνδρου
ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΟ ΚΑΪΡΗ ΜΕΣΑΡΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Κοινοποίηση : ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ
Αξιότιμοι κύριοι, είμαι ο Κωνσταντίνος Στρατής κάτοικος Μεσαριάς Ανδρου, και με το παρόν μήνυμα μου θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τον καταρρέοντα παραδοσιακό πύργο Καίρη τον λεγόμενο “του Παρόδου ” στη Μεσαριά, οτι τα ικριώματα ( σκαλωσιές) που ετέθησαν για την προφύλαξη των πεζών και των οχημάτων που διέρχονται ακριβώς από κάτω στον αμαξιτό δρόμο της Μεσαριάς ΄Ανδρου από την πτώση των υλικών κατασκευής του πύργου (κεραμίδια, πέτρες, χώματα κλπ), αυτά καθ΄ εαυτά είναι πιο επικίνδυνα από τυχόν πτώση τους περισσότερο επικίνδυνα από την προηγούμενη κατάσταση άνευ αυτών, και συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατόν, όπως εξηγώ πιο κάτω..
Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη τώρα με τις σκαλωσιές παρά προηγουμένως που δεν υπήρχαν. Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την τυχόν πτώση τους και τις οποίες περιγράφω πιο κάτω είναι οι εξής:
1. Πάντα κατά την ατομική μου άποψη γράφω και με τις οποιες ατελείς γνώσεις έχω πάνω στα μηχανικά και τα μηχανολογικά πράγματα.
2. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα και το εκφράζω ευθαρσώς ότι η αρχική σκέψη να τοποθετηθούν σκαλωσιές και μάλιστα να μείνουν για αόριστο χρόνο, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, εξ υπαρχής είναι 100% λανθασμένη, και επίσης λανθασμένη είναι πάντα κατά τη γνώμη μου η έγκριση της από τις αρμόδιες αρχές, για τους εξής λόγους:
α) Λόγω της τοπικής ιδιομορφίας δημιουργείται ” μπουγάζι” στην περιοχή του πύργου και οι εξάρσεις των θυελλωδών ανέμων το χειμώνα φθάνουν ενίοτε και τα 10 μποφώρ, μάλιστα πεζός δύσκολα μπορεί να περπατήσει στο δρόμο κάτω από τον πύργο όταν επικρατούν τέτοιες καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος ο πύργος “μιλάει” για αυτό που έχει υποστεί για αιώνες να δέρνεται από τους χειμωνιάτικους ανέμους και εν πολλοίς η φθορά του οφείλεται και σε αυτό. Οι ντόπιοι κάτοικοι το γνωρίζουν αυτό.
Λόγω λοιπόν των θυελλωδών ανέμων τα μαδέρια της σκαλωσιάς αφενός θα δέχονται μεγάλες πιέσεις και η συνισταμένη αυτών των πιέσεων θα εφαρμόζεται αναγκαστικά στα στηρίγματα πάνω στις πέτρες του τοίχου, με συνέπεια τα στριφώνια και οι ούπες πάνω στα οποία στηρίζονται οι σκαλωσιές να αρχίσουν να χάνουν την αρχική τους πρόσφυση, και αφ ετέρου δεδομένου οτι η βρεγμένη πέτρα, που θα είναι συνεχώς βρεγμένη σε βάθος το χειμώνα, γίνεται πάντα πιο μαλακή και πιθανόν τα στηρίγματα να χάσουν την αρχική τους δύναμη πρόσφυσης στον τοίχο, με συνέπεια όλα να πέσουν κάτω, και να χτυπήσουν τυχόν διερχόμενο άνθρωπο ή αυτοκίνητο με θανάσιμες συνέπειες.
β) Ένας τρόπος ασφαλής θα ήταν να τοποθετηθεί ατσάλινο δίχτυ μικρού οφθαλμού, με αποστάτες από τον τοίχο από τα κεραμίδια έως κάτω, ώστε ο,τι και να πέσει από την οροφή του πύργου, να μη μπορεί να αγγίξει διερχόμενο άνθρωπο ή αυτοκίνητο από κάτω.
γ) Λυπούμαι αν με τα όσα γράφω στενοχωρήσω τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας των σκαλωσιών , ή εκείνους που την ενέκριναν αυτή την ιδέα, αλλά “φίλος μέν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια” και η ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω από κάθε θεώρηση.
δ) Κάνω μια ταπεινή έκκληση με όλη μου τη ταπείνωση σε σάς και προς την υπηρεσία σας να δώσετε εντολή να αφαιρεθούν τάχιστα αυτές οι σκαλωσιές, και εάν εσείς το εγκρίνετε να τοποθετηθεί αντ΄αυτών ατσάλινο δίχτυ προστασίας, οπως περιγράφω πιο πάνω , εάν το εγκρίνετε.
Μετά τιμής και σεβασμού και υπόληψης:
1. Προς την Υπηρεσία σας και για την επιτυχή προσπάθεια σας για τη συντήρηση, την εποπτεία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων των Κυκλάδων που είναι η πνευματικά κληρονομιά όλων ημών των κατοίκων των Κυκλάδων
2. Προς τους τωρινούς ιδιοκτήτες του Πύργου.
Κωνσταντίνος Στρατής – Κάτοικος Μεσαριάς Άνδρου