Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνδρος: Εγκαίνια έκθεσης για τον Τσαρούχη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ανδρος: Εγκαίνια έκθεσης για τον Τσαρούχη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

|

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε χθες στην Ανδρο την έκθεση «Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός»

Η Ανδρος φοράει τα καλά της… Ο λόγος; Οχι μόνο η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκροατίας αλλά και μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στο Αιγαίο που λαμβάνουν χώρο στο πανέμορφο νησί των Βορείων Κυκλάδων… Και το 5ο Φεστιβάλ Ανδρου υποδέχτηκε, χθες Σάββατο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση «Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός» στο Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως. Η έκθεση που περιλαμβάνει 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη (34 πρωτότυπα και 57 πολλαπλά) πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πτυχές της προσωπικότητας του Γιάννη Τσαρούχη και στην Ελληνικότητα του έργου του που τον κατατάσσει στο «Πάνθεον των αυθεντικών εκπροσώπων της Κλασικής Ελληνικής Παιδείας».

kydonieos56

Παρόντες στην τελετή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β´ η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Μονογυιού, Φόρτωμας, ο πρ. Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δ. Λοτσάρης, η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα και πλήθος κόσμου.

kydonieos-museum

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως φέτος γιορτάζει τα 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού«ΠΛΟΕΣ» ενώ φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.

kydonieos_Tsarouxis

Οι χώροι του Ιδρύματος μεταμορφώθηκαν σε «σκηνικό θεάτρου» με έπιπλα και αντικείμενα εποχής ώστε ο θεατής να μυείται στην αισθητική, την πνευματική ατμόσφαιρα, τη μαγεία του έργου του Γ. Τσαρούχη. Το ύφος και την ρυθμικότητα συμπληρώνει η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Δεν είναι δηλαδή απλά μια έκθεση, είναι ένα ταξίδι στο εικαστικό σύμπαν του σπουδαίου Γιάννη Τσαρούχη.

kydonieos_Tsarouxis

Ναύτης στον ήλιο, πρωτότυπο και πολλαπλό.

Στην έκθεση αυτή, «με την ατμόσφαιρα των χρωμάτων του ζωγράφου και του κόσμου των μορφών του» όπως αναφέρει η Αθηνά Σχοινά στο κείμενο της, «μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον συσχετισμό πρωτότυπων και πολλαπλών έργων»  Ο Γ. Τσαρούχης χρησιμοποιούσε τη λιθογραφία και τη μεταξοτυπία. Παρακολουθούσε δημιουργικά και παρενέβαινε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Υπάρχουν πολλαπλά έργα όπου είχε κάνει από 72 μέχρι και 86 παρεμβάσεις προκειμένου να έχει άρτιο αποτέλεσμα και για αυτό τα «πολλαπλά» θεωρούνται αυτόνομα έργα.

kydonieos_Tsitouras

Ο Δημήτρης Τσίτουρας μπροστά στον πίνακα «Δυο ναύτες στα βράχια»

INFO
Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)
Σχεδιασμός εκθεσιακών χώρων: Σταμάτης Ζάννος.
Την έκθεση συνοδεύει συλλεκτικός πολυτελής, δίγλωσσος κατάλογος-λεύκωμα.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 27 Ιουλίου μέχρι Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις