Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνδρος: Εγκαίνια έκθεσης για τον Τσαρούχη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ανδρος: Εγκαίνια έκθεσης για τον Τσαρούχη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

|

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε χθες στην Ανδρο την έκθεση «Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός»

Η Ανδρος φοράει τα καλά της… Ο λόγος; Οχι μόνο η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκροατίας αλλά και μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στο Αιγαίο που λαμβάνουν χώρο στο πανέμορφο νησί των Βορείων Κυκλάδων… Και το 5ο Φεστιβάλ Ανδρου υποδέχτηκε, χθες Σάββατο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση «Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός» στο Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως. Η έκθεση που περιλαμβάνει 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη (34 πρωτότυπα και 57 πολλαπλά) πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πτυχές της προσωπικότητας του Γιάννη Τσαρούχη και στην Ελληνικότητα του έργου του που τον κατατάσσει στο «Πάνθεον των αυθεντικών εκπροσώπων της Κλασικής Ελληνικής Παιδείας».

kydonieos56

Παρόντες στην τελετή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β´ η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Μονογυιού, Φόρτωμας, ο πρ. Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δ. Λοτσάρης, η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα και πλήθος κόσμου.

kydonieos-museum

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως φέτος γιορτάζει τα 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού«ΠΛΟΕΣ» ενώ φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.

kydonieos_Tsarouxis

Οι χώροι του Ιδρύματος μεταμορφώθηκαν σε «σκηνικό θεάτρου» με έπιπλα και αντικείμενα εποχής ώστε ο θεατής να μυείται στην αισθητική, την πνευματική ατμόσφαιρα, τη μαγεία του έργου του Γ. Τσαρούχη. Το ύφος και την ρυθμικότητα συμπληρώνει η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Δεν είναι δηλαδή απλά μια έκθεση, είναι ένα ταξίδι στο εικαστικό σύμπαν του σπουδαίου Γιάννη Τσαρούχη.

kydonieos_Tsarouxis

Ναύτης στον ήλιο, πρωτότυπο και πολλαπλό.

Στην έκθεση αυτή, «με την ατμόσφαιρα των χρωμάτων του ζωγράφου και του κόσμου των μορφών του» όπως αναφέρει η Αθηνά Σχοινά στο κείμενο της, «μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον συσχετισμό πρωτότυπων και πολλαπλών έργων»  Ο Γ. Τσαρούχης χρησιμοποιούσε τη λιθογραφία και τη μεταξοτυπία. Παρακολουθούσε δημιουργικά και παρενέβαινε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Υπάρχουν πολλαπλά έργα όπου είχε κάνει από 72 μέχρι και 86 παρεμβάσεις προκειμένου να έχει άρτιο αποτέλεσμα και για αυτό τα «πολλαπλά» θεωρούνται αυτόνομα έργα.

kydonieos_Tsitouras

Ο Δημήτρης Τσίτουρας μπροστά στον πίνακα «Δυο ναύτες στα βράχια»

INFO
Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)
Σχεδιασμός εκθεσιακών χώρων: Σταμάτης Ζάννος.
Την έκθεση συνοδεύει συλλεκτικός πολυτελής, δίγλωσσος κατάλογος-λεύκωμα.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 27 Ιουλίου μέχρι Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – ΑΠΑΣ Νάξου: Αποδοχή παραίτησης Δάγλα

Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου και ο Αλέκος Δάγλας υπέβαλε τη παραίτησή του από τη θέση του προπονητή στον ΑΠΑΣ Νάξου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα, αξέχαστη εμπειρία

Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα: Μια αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές μας - Το ταξίδι στην Αθήνα..

Τέμπη: Παραίτηση Τριαντόπουλου από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο κ. Τριαντόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε «μπάζωμα» επικαλούμενος χωρία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ερχεται η 1η διαβούλευση για το “Masterplan Ύδρευσης” του Δήμου

Δημόσια Διαβούλευση για το Masterplan Ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων - Πότε και που;

Κατ. Μονογυιού: Επίσκεψη στο Φάρο Τυφλών

Επίσκεψη της Κατερίνας Μονογυιού στο Φάρο Τυφλών - Τι αναφέρει με την ευκαιρία της επίσκεψης

Νάξος – Μ.Ι.Υ.Α.: Ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Hμερίδα με θέμα: «Η Συνδρομή της Μ.Ι.Υ.Α. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στη Λύση του Δημογραφικού Προβλήματος της Ελλάδας» - Πότε και Που;

Ferryscanner: Δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί για το 2024 οι Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη

Ferryscanner: Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη οι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί του 2024

Μ. Βρετανία: Η Νάξος ανάμεσα στα έξι εναλλακτικά νησιά που προτείνουν για το 2025

Η βρετανική εφημερίδα Metro δημοσίευσε κατάλογο με τα μη συμβατικά ελληνικά νησιά που «κερδίζουν τη μάχη με τον υπερτουρισμό»

Πάρος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο στην Αγία Παρασκευή Νάουσας

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποια περιοχή θα γίνει

Σαντορίνη: Αποστολή μελετά τα υδροθερμικά συστήματα της καλδέρας και του Κολούμπου

Η αποστολή HYDROMOX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)