Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Μέσω του «Cycladic Identity» η καταγραφή των παραδόσεων του νησιού

Αμοργός: Μέσω του «Cycladic Identity» η καταγραφή των παραδόσεων του νησιού

|

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Αμοργού ανακοινώνει μια ξεχωριστή συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμοργού (ΔΗ.Κ.Ε.Α) σχεδίασε το πρόγραμμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Αμοργός – Καταγραφή Παραδόσεων» και αυτό επιλέχθηκε και θα υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Cycladic Identity».

Στόχος του «Cycladic Identity» είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας. Λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης δωρεών και χορηγιών, με τις οποίες υποστηρίζει φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά των Κυκλάδων με προγράμματα γύρω από τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού» με οπτικοακουστικά μέσα έχει ήδη ξεκινήσει στην Αμοργό από τη στιγμή που ο Δήμος Αμοργού μέσω της ΔΗ.ΚΕ.Α υποστήριξε την πρωτοβουλία του πολιτικού μηχανικού Νικόλαου Νομικού και με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχαία Αρκεσίνη», Νικόλαου Νομικού. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύωρο οπτικοακουστικό υλικό με τις παραδόσεις τις αξίες και τις συνήθειες των κατοίκων της Κάτω Μεριάς, των προηγούμενων δεκαετιών.

Μέσα από την χρηματοδότηση του «Cycladic Identity» θα καταγραφούν με σύγχρονα μέσα, οι μαρτυρίες γυναικών και ανδρών σε κάθε χωριό του νησιού, διασώζοντας τον ανεκτίμητο πλούτο ιστορίας και παραδόσεων όλης της Αμοργού. Με συντονιστή και φορέα υλοποίησης τη ΔΗ.ΚΕ.Α και μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε « Κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να καταγράψει και να προστατέψει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της .Μέσα από το πρόγραμμα, οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας γίνονται προφορική ιστορία. Η γνώση και οι εμπειρίες τους είναι η κληρονομιά μας αφού η βιωματική μετάδοση των παραδόσεων αυτών αποτελεί μέχρι σήμερα τον βασικό τρόπο μεταβίβασης της γνώσης από γενιά σε γενιά.

Η ένταξη στη χρηματοδότηση του Cycladic Identity δίνει ουσιαστική υποστήριξη και δυναμική στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου που πραγματοποιήσαμε στην Κάτω Μεριά. Συγχαρητήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την πρωτοβουλία. Ευχαριστώ θερμά όλους τους νέους και τις νέες του νησιού μας και τους Συλλόγους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Η Αμοργός συνεχίζει το δρόμο που της αξίζει.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Πανναξιακός ΑΟ: Οι πρωταθλητές Γεντέκος, Δρίτσας και Στεργιόπουλος στη Νάξο

Τρεις κορυφαίοι αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ βρέθηκαν στο νησί, μίλησαν με τους μικρούς αθλητές και μοιράστηκαν εμπειρίες και κίνητρα.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση για εργαζόμενους και ενήλικες

Με ευέλικτο πρόγραμμα και τριετή φοίτηση, το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει απολυτήριο Λυκείου και νέες προοπτικές σε όσους θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ίνδικτος: Η 1η Σεπτεμβρίου ως αφετηρία χρόνου στο Βυζάντιο

θεσμός που γεννήθηκε ως φορολογικός κύκλος στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και έγινε η «πρωτοχρονιά» του Βυζαντίου

Καντερές: «Σεπτέμβριος, μην εφησυχάζουμε» – Ο μήνας που έγραψε ιστορία με κακοκαιρίες

Ο μετεωρολόγος υπενθυμίζει μέσα από αναδρομή στη δεκαετία ότι ο Σεπτέμβριος συχνά κρύβει έντονα καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος (03/09) σε Δαμαριώνα και Σαγκρί

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 06:00 έως τις 09:00 το πρωί οι περιοχές Μπαούζι Δαμαριώνα, Μαραθώ, Αρχάτος, Αθάλασσα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος, Ωσκέλος και Άγιοι Ανάργυροι Σαγκρί.

Παπαστεργίου: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός, τέλος οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την απλούστευση των διαδικασιών, την εφαρμογή «My Street» και τα νέα ψηφιακά εργαλεία προστασίας ανηλίκων

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.