Ολοκληρώνεται ο κύκλος της δράσης “Καράβια που δεν φοβήθηκαν”; Απόψε (04/06, 20:00) στα Κατάπολα τα αποκαλυπτήρια του “Αι Νικόλα”… Το έκτο σκάφος σε Μικρές Κυκλάδες, Πάρο και Αμοργό – Το σχόλιο της εικαστικού Χριστιάννας Οικονόμου
“Καράβια που δεν φοβήθηκαν”: Έχοντας στο μυαλό μου ιστορίες, που κλείνουν μέσα τους ταξίδια στο Αιγαίο, ανέμους, τολμηρούς και πεισματάρηδες καπετάνιους, βάφτισα το πρόγραμμα με τον τίτλο “Καράβια που δεν φοβήθηκαν”, δίνοντας ένα ρομαντικό κύρος στα καΐκια αυτά, που μοιάζουν μεταφορικά με μεγάλα καράβια, όντας άφοβα μέσα στον χρόνο και στη φθορά. Γιατί τα καράβια δεν φοβούνται … Οι παλιοί ναυτικοί πίστευαν ότι τα ξύλινα πλεούμενα είχαν ψυχή. Ίσως γιατί ήταν φτιαγμένα από οργανική, «ζωντανή» πρώτη ύλη ή ίσως γιατί όταν μάνιαζε ο καιρός, μιλούσαν στο καΐκι σαν να τους άκουγε για να περάσουν μαζί την τρικυμία, να φτάσουν σώοι στο λιμάνι. ‘Η ίσως πάλι επειδή, ό,τι κάνει κανείς με αγάπη έχει ψυχή. Παραδοσιακά σκαριά, φτιαγμένα με πολύ μεράκι τα οποία κουβαλούν στα πανιά και τα ξύλα τους μια ιστορία αιώνων αφανίζονται μια για πάντα….
Αυτό είχε αναφέρει στην προσωπική της ιστοσελίδα, η Χριστιάννα Οικονόμου, η εικαστικός που άφησε το πολύβουο Λονδίνο και μία εν εξελίξη καριέρα για να εμπλακεί με τις Μικρές Κυκλάδες κι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα με στόχο την διάσωση πλεούμενων που είναι στα όρια της καταστροφής… Καράβια που δεν φοβήθηκαν λοιπόν και όπως όλα δείχνουν φτάνει ΄φέτος και δη απόψε στο τέλος του..
Που θα πέσει η αυλαία; Στα Κατάπολα της Αμοργού. Και όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση ” Η εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου με το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» αναπαλαιώνει και μετατρέπει εγκαταλελειμένα καΐκια σε έργα τέχνης. Τα καΐκια αυτά αποτίνουν φόρο τιμής σε όλα τα ελληνικά σκαριά τα οποία έχουν καταστραφεί, υμνούν την ελληνική ναυπηγική παράδοση και τέχνη και τιμούν όλους τους ναυτικούς και την θάλασσα μας !
Τελυταίος Σταθμός τα Κατάπολα Αμοργού. Εγκαίνια 4 Ιουνίου 2022 στις 20:00 μμ στην κεντρική πλατεία Καταπόλων Στα εγκαίνια θα μας συντροφέψει με το βιολί του ο Γιακουμης Γαβράς . Το πρόγραμμα έχει πραγματοποιηθεί σε ακόμη 6 νησιά (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Πάρο, Δονούσα, Σπέτσες) Το καΐκι ήταν ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Ε. Δανέζη (Κρίνος)
Πάμε για συντήρηση
Εφτασε όμως αυτό το ταξίδι στο τέλος του; Από το 2015 έως σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί πέντε παλιά σκαριά (συν ένα ακόμη καϊκι στις Σπέτσες για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης) σε Σχοινούσα (“ο Μικρός Ηλίας”), Ηρακλειά (“Ο καπετάν Γιάννης”), Κουφονήσι (“η Κυρά Σοφία”), στη Δονούσα (“ο “Τίμιος Σταυρός”) και στη Νάουσα της Πάρου (“ο Μαμουνάς”).. Σκοπός του εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2015 ήταν και είναι η τοποθέτηση των αναπαλαιωμένων καϊκιών στο λιμάνι του κάθε νησιού, στη στεριά, λειτουργώντας ως ένα έργο τέχνης ως φόρος τιμής σε όλα τα παραδοσιακά καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί και σε όλους τους ναυτικούς.
Οπως αναφέρει η Χριστιάννα Οικονόμου “Δεν πέφτουν στο νερό, παραμένουν στο λιμάνι του κάθε νησιού σαν έργο τέχνης. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως φόρος τιμής, σε όλα τα καΐκια τα οποία έχουν καταστραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, από μια εντολή της Ε.Ε. να καταστραφούν τα παραδοσιακά καΐκια και οι ψαράδες να καταθέσουν την αλιευτική τους άδεια”.
Η ίδια επιμένει – για την ώρα – ότι έκλεισε ο συγκεκριμένος κύκλος με την Αμοργό και τον Αγιο Νικόλα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις; Το σίγουρο είναι ότι ξεκινάει η επιχείρηση συντήρησης των σκαφών αυτών με δεδομένο ότι ο “Μικρός Ηλίας” μετράει ήδη επτά χρόνια ζωής εκεί στην Σχοινούσα. Αρα, θέλει τη συντήρησή του…
Απο εκεί και πέρα, κρατάει το γεγονός ότι όλα τα καϊκια είναι σαν παιδιά της, ότι η πρώτη παρουσία της στην Σχοινούσα ήταν ανάσα ζωής γιατί με το καλημέρα την αγκάλιασαν και την φιλοξένησαν (σ.σ. έμεινε τρία χρόνια εκεί) ενώ η πιο δύσκολη αποστολή; ” Το καΐκι του Κουφονησίου, “η κυρά Σοφία”. Γενικά ήταν επίπονο το ταξίδι της ολοκλήρωσης του.”
Σε κάθε της αναφορά κλείνει με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει ξεριζώνουμε τις παραδόσεις μας”. Γιατί όπως έχει πει άλλωστε και ο Κοσμάς Ξενάκης: “Σήμερα” χωρίς ιστορία και καταγωγή δεν μπορεί να υπάρξει και τέχνη χωρίς ιστορία είναι τέχνη αγράμματη”.
Οσο για το γεγονός ότι δεν ήρθε στη Νάξο για να ανακατασκευάσει κάποιο σκάφος; Εεε αυτό είναι μία απάντηση που πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι… Σκάφη υπάρχουν … Και χάνονται στο χρόνο…