Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑμοργός: Εκδήλωση μνήμης (30/08) προς τιμή του Μάρκου Γαβρά (video)

Αμοργός: Εκδήλωση μνήμης (30/08) προς τιμή του Μάρκου Γαβρά (video)

|

Εκδήλωση μνήμης τη Δευτέρα 30 Αυγούστου για τον Μάρκο Γαβρά της Αμοργού, των Κυκλάδων, του Αιγαίου – Που θα γίνει (video) 

«Ο Μάρκος Γαβράς, ο προϊστάμενος του Δήμου μας, ο ληξίαρχος, ο θεματοφύλακας της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας, ο φωτισμένος κούρος της Αμοργού έφυγε νικητής και από αυτήν την μάχη. Αποχαιρέτησε τον εφήμερο κόσμο με βασιλικό και τραγούδι έχοντας στο πλευρό του τους άξιους συνεχιστές του, τα αγόρια του και στην σκέψη την αγαπημένη του μούσα, την σύζυγό του Μαρία. Μας αποχαιρέτησε μοιράζοντας χριστουγεννιάτικες ευχές: όπως απάνω στα βουνά / δεν λιώνουνε τα χιόνια /  έτσι να ζήσετε και σεις /  Χρόνια Πολλά Αιώνια /  Αθάνατη αμοργιανή ψυχή ήσουν και θα είσαι αιώνια ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ…» 

Ηταν τέλη Δεκεμβρίου 2020 όταν οι κάτοικοι της Αμοργού, οι φίλοι του νησιού στις Ανατολικές Κυκλάδες, οι λάτρεις της μουσικής διάβαζαν, άκουγαν συγκλονισμένοι την είδηση για τον θάνατο του Μάρκου Γαβρά. Ενός προσώπου που έγραψε με μεγάλα γράμματα σελίδες παράδοσης στην ιστορία του νησιού.. Ονειρό του; Οπως είχε αναφέρει ο Δήμος Αμοργού “η δημιουργία του παλιού Γυμνασίου σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σε ένα εκθεσιακό χώρο, σε ένα χώρο πολιτισμού και δημιουργίας, ξεκινώντας άμεσα με έναυσμα τις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 -200 χρόνια από την Επανάσταση, σε ένα εμβληματικό χώρο, στο πρώτο Γυμνάσιο, που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελεύθερη Ελλάδα στις 21 Ιουνίου 1829 με δαπάνη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης. Το ένα του όνειρο η ψηφιοποίηση της μουσικής παίρνει σάρκα και οστά και εύχομαι να συμπεριληφθεί και η καταγραφή του λαογραφικού υλικού του καθηγητή Γ. Μαύρου, το άλλο του όνειρο οφείλουμε όλοι στη μνήμη του, Δήμος Αμοργού και Πολιτιστικοί σύλλογοι να συμβάλλουμε να γίνει πραγματικότητα”. 

Κατι που γίνεται πραγματικότητα. Και την προσεχή Δευτέρα έχουμε εκδήλωση μνήμης για το Μάρκο Γαβρά..  Στις 8 το βράδυ της 30ης Αυγούστου και ανάμεσα στους ομιλητές το πρόσωπο των ημερών, ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Επιφάνιος. 

Ας δούμε τη σχετική πρόκληση 

Ο Δήμος Αμοργού τιμά τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά. Την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, στις 8 το βράδυ στην Πλατεία «Λόζα» Χώρας Αμοργού θα πραγματοποιηθεί  ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα τελεστεί και η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».

Στην βραδιά μνήμης και τιμής για τον Μάρκο της Αμοργού, των Κυκλάδων, του Αιγαίου θα παρουσιαστεί η πολύτιμή προσφορά του στη διάσωση της  παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων, της βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης,  η καταγραφή μέσα από τον Αρχείο και τη Λαογραφία της ιστορικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πατρίδας μας, η προστασία και ανάδειξη των μονοπατιών και των περιπατητικών διαδρομών, το όραμα του για να μείνουν ζωντανές η ιστορία, οι παραδόσεις  και οι αξίες της Αμοργού.

Για το έργο και την προσφορά του Μάρκου Γαβρά θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος, οι πρώην Δήμαρχοι Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης και Νικήτας Ρούσσος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ Επιφάνιος, ο ιστορικός και καθηγητής Πανεπιστημίου Χρήστος Λούκος, ο καθηγητής του BerkleeCollege of Music Πάνος Λιαρόπουλος,  ο Τάσος Αναστασίου από το  Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου και ο πρεσβύτερος Αντώνης Δεσποτίδης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος-γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική