Ο Μιχάλης Νάνος στην Λαγκάδα της Αμοργού έπιασε το πινέλο και δίνει …ζωή στους κάδους απορριμμάτων – Γιατί αποφάσισε να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια – Ποιοι τον βοήθησαν έως τώρα
“Ήταν κάτι που είχα δει, στο διαδίκτυο… Εκεί βέβαια ήταν γκράφιτι… Εδώ είναι κάτι διαφορετικό. Το είχα πει στα παιδιά της κοινότητας στη Λαγκάδα, στην αρχή της προηγούμενης καραντίνας. Βλέπεις με την καραντίνα, έχουμε χρόνο. Τι να βλέπουμε συνέχεια τηλεόραση; Είχα το μεράκι από μικρός της ζωγραφικής…. Ε πριν από μερικές εβδομάδες, ο Μόγλης, ξέρετε ο Γιάννης Γαβαλάς, μαζί με τα άλλα παιδιά εδώ της Λαγκάδας, ήρθαν, μου είπαν ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε το project εεε και ξεκίνησε. Απλά πράγματα. Δημιουργικά”…
Ποιος τα λέει αυτά; Ο Μιχάλης Νάνος. Το πρόσωπο των ημερών για την Αμοργό. Ένα παιδί που πριν από μερικά χρόνια μαζί με τον αδελφό του, πήρε την απόφαση να έρθει στην Αμοργό, αφήνοντας πίσω του την πολύβουη Αθήνα… Ασχολείται με την μουσική, με την κοπέλα του έχει εμπλακεί στην Εστίαση (σ.σ. εστιατόριο), όμως η καραντίνα τα έκλεισε όλα. Αποτέλεσμα; Η έκφραση καλλιτεχνικής ανησυχίας τον έφερε μπροστά σε έναν κάδο απορριμμάτων..
Και έτσι ξεκίνησε… Και όπως λέει στο naxospress.gr “ξεκίνησε με έναν και μας βλέπω να κάνουμε κι άλλους. Ευτυχώς τα παιδιά εδώ βοηθούν. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Ο Αλέξανδρος, ο Γιάννης, η Μαρία, ο Τάσος… Όλοι…Και είναι μία ιδέα που άρεσε πολύ. Δεν είναι γκράφιτι. Μάλιστα, ο Τάσος θα χρησιμοποιήσει μία άλλη τεχνική. Θελήσαμε να δώσουμε χρώμα στη ζωή μας.. Να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Και ο Δήμος μέσω της κοινότητας εδώ έχει ανταποκριθεί”…
Όπως καταλάβατε, ο Μιχάλης και τα υπόλοιπα παιδιά στη Λαγκάδα της Αμοργού, δίνουν χρώμα και ζωή στους κάδους των απορριμμάτων. Και προσκαλούν και όλα τα άλλα παιδιά, κυρίως τα μικρότερα σε ηλικία να εμπλακούν για να κατανοήσουν την σημασία της σωστής χρήσης των υλικών και κυρίως να σεβαστούν το περιβάλλον. Μέσα από μία απλή κίνηση, όπως η ζωγραφική… Η έκφραση του πολιτισμού..
Ο Μιχάλης έκανε το πρώτο βήμα. Μία νυφίτσα στολίζει τον πρώτο κάδο…. Μας είπε ότι αυτή η ιδέα άρεσε και μάλιστα επικοινώνησαν κι από άλλα νησιά (βλ Ικαρία) για να τους βοηθήσει. Γι αυτόν δεν ήταν τίποτα περισσότερο μία ανάγκη να βγει από την ρουτίνα της καραντίνας…
Για εμάς είναι έκφραση πολιτισμού. Και για τους Ναξιώτες μας ενοχλεί ακόμη περισσότερο γιατί πριν από αρκετά χρόνια μία αντίστοιχη κίνηση που είχε γίνει σε συλλογική επίπεδο από την “Συν+αξία”… Με δεκάδες κάδους απορριμμάτων να ζωγραφίζονται και να δίνουν χρώμα στη ζωή μας.. Κίνηση όμως που κατέληξε στα … σκουπίδια.
Οπότε; Καλό είναι αυτές οι κινήσεις να έχουν συνέχεια… Η καθημερινότητα μας – ειδικά τώρα στην εποχή της καραντίνας – το χρώμα, η έκφραση πολιτισμού είναι φωνή κόντρα σε όσα συμβαίνουν..
Ξεκινήσαμε να ομορφαινουμε τους παλιούς κάδους της Κοινότητας μας. Πρώτος καλλιτέχνης Michalhs Nanos
Δημοσιεύτηκε από Maria Nomikou στις Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021