Η “Κυκλαδική τέχνη” του Λέοναρντ Στερν στο Met της Νέας Υόρκης για τα επόμενα δέκα χρόνια
Μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων στον Κόσμο θα εκτεθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο πλαίσιο συμφωνίας που περιλαμβάνει την αναγνώριση πως αυτή ανήκει στο ελληνικό κράτος.
Η συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε μέσα σε 40 περίπου χρόνια από τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Λέοναρντ Ν. Στερν (LeonardN. Stern), αποτελείται από 161 κυρίως μαρμάρινες μορφές και αγγεία που φτιάχτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια στις Κυκλάδες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 15 από τα πιο αξιόλογα αντικείμενα που έχει συγκεντρώσει ο Στερν θα εκτεθούν για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Αυτά τα έργα και άλλα από τη συλλογή θα καταλάβουν στη συνέχεια περίοπτη θέση στις αίθουσες Ελληνικών και Ρωμαϊκών εκθεμάτων του Μητροπολιτικού Μουσείου για τουλάχιστον 10 χρόνια, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2024.
Για να έρθει η συλλογή του Στερν στο Μητροπολιτικό Μουσείο σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί η έγκριση της Ελλάδας, σε μια εποχή που η χώρα επιδιώκει δυναμικά την ανάκτηση αρχαιοτήτων που θεώρει ότι πρέπει να της επιστραφούν. Ο Στερν δώρισε τη συλλογή του στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Πολιτισμού, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Ντέλαγουερ που θα διαφυλάξει τις αρχαιότητες και θα τις διαθέσει για έκθεση.
Το Ινστιτούτο διοικείται από ένα συμβούλιο του οποίου ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των μελών διορίζονται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ένα ιδιωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει τη συλλογή του Νικόλαου και της Αικατερίνης (Ντόλυ) Γουλανδρή και το οποίο εποπτεύεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
Τα έργα κυκλαδικής τέχνης είναι ιδιαίτερα πολύτιμα και θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ότι αντιπροσωπεύουν τη γένεση της δυτικής τέχνης. Τα λεία, λιτά τους περιγράμματα ενέπνευσαν καλλιτέχνες όπως ο Κονσταντίν Μπρανκούζι, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι και ο Πικάσο, ο οποίος τα αποκάλεσε «μαγικά αντικείμενα».
Ο Στερν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hartz Mountain Industries, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι γοητεύτηκε από την κυκλαδική τέχνη όταν ήταν νέος και είδε δείγματα στο Μητροπολιτικό Μουσείο, θαυμάζοντας αυτό που αποκάλεσε «τη δύναμη, την απλότητα» των «υπέροχων πέτρινων γλυπτών». Ξεκίνησε τη συλλογή του το 1981, συγκεντρώνοντας σταδιακά κάποια αντικείμενα που φυλάσσονταν στο σπίτι του στην 5η Λεωφόρο, εκθέτοντας τα σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείτο ως γραφείο.
Η ελληνική νομοθεσία κατοχυρώνει την κυριότητα της κυβέρνησης επί των «κινητών αρχαιοτήτων» που χρονολογούνται από το 1453. Επιτρέπει την κατοχή αυτών των αντικειμένων από ιδιώτες με την άδεια του υπουργού Πολιτισμού, αλλά απαγορεύει την απόκτηση πολιτιστικών αντικειμένων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι προέρχονται από κλοπή, παράνομη ανασκαφή ή άλλες παράνομες πράξεις.
Σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει αποδείξεις ότι τα αντικείμενα της συλλογής του Στερν είχαν εξαχθεί παράνομα.
Ενα σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταφοράς της συλλογής πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Πολιτισμού στο Ντέλαγουερ.
Το σύνολο της συλλογής θα εκτίθεται αποκλειστικά στο Μητροπολιτικό Μουσείο για 10 χρόνια – τα επόμενα 15 χρόνια, τμήματά της θα ταξιδέψουν σταδιακά στην Ελλάδα για να εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και σε άλλα μουσεία. Το 2049 το ελληνικό κράτος μπορεί να συμφωνήσει να δανείσει ξανά τη συλλογή στο Μητροπολιτικό Μουσείο για ακόμη έως και 25 χρόνια.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Εθνικός Κήρυκας”