Οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται να αλλάξουν προς το χειρότερο έχουν προκαλέσει πανικό στους αρχαιολόγους την ώρα που τουριστικό πρακτορείο στην Θεσσαλονίκη ετοιμάζει … εκδρομικό πακέτο με …μπάνιο στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο
Το ελληνικό δαιμόνιο εν δράσει… Ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, το Zorpidis Travel, ξεκινάει τις επόμενες ημέρες εκδρομές στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, συνδυάζοντας το εκδρομικό «πακέτο» και με θαλάσσια μπάνια, στις κοντινές παραλίες των Νέων Κερδυλλίων και της Ασπροβάλτας, τουλάχιστον όσο ο καιρός το επιτρέπει. Ποιοι είναι οι λόγοι της κίνησής αυτής; Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Μιχάλης Ζορπίδης μιλώντας στην εφημερίδα «Karfitsa» της Θεσσαλονίκης ανέφερε «Πολλοί επιθυμούν να δουν έστω και από την εξωτερική περίφραξη του μακεδονικού ταφικού μνημείου, όσα δείχνουν οι τηλεοράσεις. Οι επισκέψεις αποκλειστικά στην Αμφίπολη θα πραγματοποιούνται μόνο τις Κυριακές. Θα γίνονται ξεναγήσεις και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εκδρομές περιλαμβάνουν και φαγητό το οποίο ωστόσο χρεώνεται επιπλέον». Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εισιτήρια στο λόφο «Καστά» έχουν οκταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες και τα ταμεία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άνω Αμφίπολης αρχίζουν να ξεχειλίζουν…
Την ίδια ώρα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες τελούν σε πανικό λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας καθώς υπάρχει ο φόβος για πιθανές φθορές στο ταφικό μνημείο και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες θωράκισης του περιβάλλοντα χώρου. Οι πιο σημαντικές εργασίες σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού; Διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος, ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς, κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου , για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων και κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.
Τέλος, με βάση τα ευρήματα παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί … Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τρεις χώροι που έχουν βρεθεί είναι γεμάτοι με χώμα ως την οροφή, κάτι που σύμφωνα με το «Έθνος» οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια από τους κατασκευαστές προκειμένου να αποφευχθεί η σύληση. Αρχαιολογικοί κύκλοι τονίζουν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται για πρώτη φορά, αφού σε κανένα μακεδονικό τάφο δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα πλήρωση με χώμα από τους ίδιους τους κατασκευαστές και σε όσους τύμβους έχουν βρεθεί και είναι συλημένοι έχουμε μεν συγκέντρωση χωμάτων, αλλά όχι μέχρι την οροφή.
Μοιραία όμως εγείρονται τα ερωτήματα: Με ποιον τρόπο κατάφεραν να γεμίσουν τον τάφο με χώμα μέχρι την οροφή; Πώς καταστράφηκαν τα κεφάλια των Σφιγγών; Αν το μνημείο γέμισε με άμμο επίτηδες τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στεγανός χώρος στον οποίο θα εναποτέθηκαν τα οστά του νεκρού και τα κτερίσματα; Υπομονή και οι απαντήσεις τις επόμενες ημέρες όπου οι εργασίες θα φέρουν στο φως τι πραγματικά έχει συμβεί και κυρίως ποιος ή ποιοι οι ένοικοι του εντυπωσιακού αυτού ταφικού μνημείου