Η άμεση αντίδραση της 2ης Εφορείας Βυζαντινών μετά από έγγραφο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου πρόλαβε τα χειρότερα στο Πύργο Σανούδου στο Κάστρο της Χώρας αλλά χρειάζεται μελέτη για την σωτηρία και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού πύργου
Καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες – μιλάμε για την καλοκαιρινή περίοδο – ανεβαίνουν στο Κάστρο της Χώρας Νάξου με σκοπό να θαυμάσουν από κοντά την μοναδικής αρχιτεκτονικής καστρόπολη του νησιού. Μάλιστα, με δεδομένο ότι είναι μία από τις ελάχιστες στα νησιά του Αιγαίου που διατηρεί μόνιμους κατοίκους αυξάνει ακόμη περισσότερο τον θαυμασμό. Όμως, εάν το κράτος δεν προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις, ο κίνδυνος ακόμη και για καταρρεύσεις κτηρίων είναι αν όχι άμεσος, τουλάχιστον δεικτικός.
Τι θέλουμε να πούμε; Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου άρθρο με θέμα πτώση μικρών αλλά επικίνδυνων λίθων από τα τοιχώματα του Πύργου του Σανούδου και η αντιμετώπισή τους… Τι αναφέρει το άρθρο; «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτώση μικρών επικίνδυνων λίθων από τα τοιχώματα του Πύργου του Σανούδου στην πλατεία της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο της Νάξου. Σ’ αυτό συμβάλλουν τα περιστέρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην κορυφή του, αλλά σκαλίζοντας για να βρουν λίγη τροφή δε «σκέπτονται» πως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους περαστικούς ανθρώπους.
Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, ιδιοκτήτρια του Πύργου, από καιρό είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας τη βοήθεια της και την συμβουλή της για τον τρόπο προστασίας των χιλιάδων επισκεπτών που περνούν κάτω από τον Πύργο για να επισκεφθούν και τους άλλους ιστορικούς χώρους του Κάστρου. Αυτές τις ημέρες η Καθολική Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προχώρησε σε μία προσωρινή λύση πλήρως ανατρέψιμη που θα προστατεύσει όμως τους επισκέπτες από κάθε κίνδυνο.
Ταυτόχρονα μελετά τη σύνταξη μελέτης από ειδικούς επιστήμονες για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού Πύργου. Το έργο όμως αυτό που θα απαιτήσει σοβαρή δαπάνη μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξη του σε ειδικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι η επισκεψιμότητα του Κάστρου και της Νάξου γενικότερα, που σήμερα είναι απόλυτα ικανοποιητική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι θα πολλαπλασιαστεί. Σ’ αυτό θα συμβάλει ο ειδικός ανελκυστήρας που εξασφάλισε η Καθολική Αρχιεπισκοπή για την ανάβαση στο Κάστρο και η αξιοποίηση του Πύργου του Σανούδου που είναι το άλλο όνειρό μας!
Ευχαριστούμε την κυρία Δελλαπόρτα Αικατερίνη, προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τους συνεργάτες της στη Νάξο για την όμορφη συνεργασία και μαζί μας και τους κυρίους Άρη και Μάνθο Καστορίνη για την λύση που μας πρόσφεραν».
Μήπως να αναλάβει ο Δήμος την προώθηση αυτής της μελέτης (και βέβαια να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί την υλοποίησή της) προς την Περιφέρεια για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι;θα είναι κρίμα να χαθεί ένα κάστρο από …περιστέρια που αναζητούν τροφή όταν έχει αντέξει εκατοντάδες χρόνια τόσο με αντίπαλο το χρόνο όσο και με αντιπάλους είτε βομβαρδιστικά αεροπλάνα, κουρσάρους είτε πολεμικά πλοία με βολές κανονιών…