Για δεύτερη σερί χρονιά, στη Προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, θα βρίσκεται Νάξιος Ακαδημαϊκός – Στις 15 Ιανουαρίου, ο Αντώνης Ν. Κουνάδης παραδίδει την θέση του στον Στέφανο Δ, Ημελλο – Νέα αντιπρόεδρος η Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα
“Μια ιδιαιτέρως τιμητική για τη Νάξο ημέρα η 15η Ιανουαρίου 2019. Η Ακαδημία Αθηνών, σε δημοσία συνεδρία, θα προβεί στην επίσημη εγκατάσταση του Προέδρου της για το 2019 κ. Στεφάνου Δ. Ημέλλου. Ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος, εκ των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας μας, με λαμπρότατο εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο περί την ελληνική Λαογραφία, ανήλθε επαξίως στο ύπατο αξίωμα της πνευματικής μας ζωής”… Αυτό αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κος Αντώνης Τζιώτης – Πρόεδρος Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και Γεν. Γραμματέας Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου – με αφορμή την συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την 15η Ιανουαρίου στην ειδική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών…
Τι θα συμβεί; Πολύ απλά ο Νάξιος Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης θα παραδώσει την … προεδρική καρέκλα στον συμπατριώτη του Στέφανο Ημελλο. Κοινώς, για δεύτερη σερί χρονιά, στο ύψιστο αξίωμα θα βρίσκεται συμπατριώτης μας… Με βάση τη σχετική ανακοίνωση από την Ακαδημία Αθηνών «Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2019 θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του νέου Προέδρου για το έτος 2019 κ. Στεφάνου Δ. Ημέλλου και της Αντιπροέδρου κυρίας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης θα μιλήσει με θέμα «Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσης: προφορικής και γραπτής». Θα ακολουθήσει ομιλία του νέου Προέδρου κ. Στεφάνου Δ. Ημέλλου με θέμα: «Παράδοση και δημοτικό τραγούδι». Η τελετή Εγκατάστασης θα γίνει την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019, ώρα 7 μ.μ. στην Ακαδημία Αθηνών. Πέρας προσελεύσεως 6.45 μ.μ.»
Και ο κος Τζιώτης, προσθέτει «Γεννημένος στο Φιλώτι της Νάξου και πλήρης ηθικών και πνευματικών αρετών, διαλάμπει στο χώρο των Ελληνικών Γραμμάτων, με τις δεκαετίες του κοινωνικού, ηθικού και πνευματικού του παρελθόντος να τον ευρίσκουν σήμερα δικαιωματικά στη θέση του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, διαδεχόμενος τον, ναξιακής καταγωγής, Ακαδημαϊκό κ. Αντώνιο Κουνάδη. Οι συμπατριώτες του κ. Ημέλλου, περιχαρείς του ευχόμαστε καλή υγεία και καλή δύναμη στο υψηλών απαιτήσεων έργο του. Ο κ. Στέφανος Ήμελλος ανήκει στα πνευματικά καυχήματα της Νάξου και το νησί μας τελεί εν ευφροσύνη για την υψηλή διάκρισή του!»
Και τέλος, ακολουθεί το βιογραφικό του κου Ημελλου…
Γεννήθηκε στο Φιλώτι Νάξου το 1933. Το 1951 τελείωσε το γυμνάσιο Νάξου με «άριστα» και πρώτος κατά σειράν επιτυχίας. Έλαβε το πτυχίο του το 1956 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είχε εισαχθεί πρώτος. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (1956-1958) δίδαξε επί ένα έτος στο Λεόντειο Λύκειο και το επόμενο έτος προσελήφθη στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών όπου υπηρέτησε ως συντάκτης (1959-1972), διευθυντής (1972-1976) και γενικός διευθυντής (1976-1982).Ως συντάκτης και διευθυντής πραγματοποίησε πολλές αποστολές συλλογής λαογραφικού υλικού. Το 1968 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Τα έτη 1968-1970 παρηκολούθησε στα πανεπιστήμια Κολωνίας και Βόννης επί 4 εξάμηνα μαθήματα και φροντιστήρια (Oberseminar) αρχαίας θρησκείας, λαογραφίας και εθνολογίας κοντά στους καθηγητές Petri και Zender. Το 1973 εξελέγη υφηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε το μάθημα της Λαογραφίας επί 27 έτη (1973-1974 άμισθος υφηγητής, 1974-1981 εντεταλμένος υφηγητής, 1981-2000 τακτικός καθηγητής). Διετέλεσε επανειλημμένως Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας. Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, με σχετικές ανακοινώσεις, που έχουν δημοσιευθεί στα Πρακτικά των.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, διευθυντής και επιμελητής του επιστημονικού της οργάνου Επετηρίς, που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, πρόεδρος από το 2002 της Εν Αθήναις Επιστημονικής Εταιρείας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Εταιρείας των λαϊκών διηγήσεων (International Society for Folknarrative Research), μέλος της Εταιρείας για τα ευρωπαϊκά παραμύθια (Europaische Mӓrchengesellschaft).
Έχει δημοσιεύσει 150 εργασίες. Οι μικρότερες μελέτες του, δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά της ημεδαπής και της αλλοδαπής και σε πρακτικά συνεδρίων, αφορούν ποικίλα ζητήματα της ελληνικής λαογραφίας: δημώδεις παραδόσεις, έθιμα, παροιμίες. Πολλές από τις μελέτες αυτές αφορμώνται από αρχαία και μεσαιωνικά κείμενα, νοταριακά έγγραφα και αρχαία μνημεία. Σημαντικό είναι το πρωτότυπο υλικό, που συνέλεξε κατά τις αποστολές του στην Ξάνθη, την Σάμο και ιδίως σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Νάξος, η Θήρα και η Αμοργός, και το οποίο δημοσιεύει στις εκθέσεις του. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2011 στην έδρα της Ελληνικής Λαογραφίας.