Ολοκληρώθηκε η πρώτη διοργάνωση του βιωματικού φεστιβάλ «Αιγαίου Μέθεξις» (στο Μπατσί της Άνδρου από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου), με τη συμμετοχή 80 συμμετεχόντων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και την Αγγλία στο πρόγραμμα των σεμιναρίων και περισσοτέρων από 1.200 ατόμων στις ανοικτές παράλληλες δράσεις
Ολοκληρώθηκε η πρώτη διοργάνωση του βιωματικού φεστιβάλ «Αιγαίου Μέθεξις», που έλαβε χώρα στο Μπατσί της Άνδρου από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 80 συμμετεχόντων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και την Αγγλία στο πρόγραμμα των σεμιναρίων και περισσοτέρων από 1.200 ατόμων στις ανοικτές παράλληλες δράσεις (βεγγέρα, παραδοσιακό γλέντι, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά).
Οι διακεκριμένοι εισηγητές του προγράμματος (Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, Νίκος Οικονομίδης, Νίκος Τσαντάνης, Πάνος Βέργος, Αλέξανδρος Κλειδωνάς, Γιώργος Λιάρος, Δημήτρης Μαρούλης, Διονυσία Εφεντάκη, Γεωργία Ξανθού και Γιάννης Ξανθός) ανέδειξαν διαφορετικές πτυχές της μουσικοχορευτικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού των Κυκλάδων, παρουσιάζοντας τα παραδοσιακά μουσικά όργανα (βιολί, λαούτο, τσαμπούνα και λύρα), τους χορούς (Άνδρου, Πάρου, Νάξου και Κύθνου), καθώς επίσης τα πανηγύρια και τη σημασία της παράδοσης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της βεγγέρας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου στο πάνω τμήμα της πλατείας του Μπατσίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους σημαντικός αριθμός μουσικών της Άνδρου που σε συνεργασία με το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου «Χορεύανδρος», αναβίωσαν μια παράδοση ετών. Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά προϊόντα της Άνδρου (παστέλι, ρακί, λικέρ, σουμάδα, αμυγδαλωτά και καλσούνια).
Στο παραδοσιακό γλέντι, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Μπατσί, τη σκυτάλη πήραν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αιγαίου Μέθεξις και δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης και η εξαιρετική ορχήστρα, αποτελούμενη από τους Νίκο Τσαντάνη (τσαμπούνα) Πάνο Βέργο (σαντούρι), Αλέξανδρο Κλειδωνά (λύρα) και Αργύρη Ψαθά (λαούτο) και Ρίτσα Ποζιού (τραγούδι).
Το «Αιγαίου Μέθεξις» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Άνδρου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου του Andros Cycladic Tourism Network και εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων Cyclades Culture 2018 και στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του 2018 Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς.
και εδώ μπορείτε να δείτε τον πρώτο απολογισμό της δράσης