Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΤο Αιγαίο μετακομίζει στη Μόσχα

Το Αιγαίο μετακομίζει στη Μόσχα

|

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Σικάγο, τη Ρώμη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου κι έως 10 Μαρτίου 2017, στο Polytechnic Museum της Μόσχας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Ελλάδας – Ρωσίας. 

Το Αιγαίο ταξιδεύει στη Μόσχα.. Έχοντας κάνει ένα σημαντικό πέρασμα από την Αμερική, τώρα έρχεται στην Ρωσία και στα πλαίσια των εκδηλώσεων τους έτους Ελλάδας- Ρωσίας. Και βέβαια δεν μιλάμε για το Αρχιπέλαγος αλλά για την  Έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» όπου με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα παρουσιαστεί έως και τον Μάρτιο του 2017 στο Polytechnic Museum της Μόσχας.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το παρών έδωσαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος και στελέχη της Πρεσβείας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Η Έκθεση αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός, υψηλής αισθητικής και ποιότητας που προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο, μέσω της γέννησης και εξέλιξης του Αιγαίου, την πολιτισμική ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Πλαισιωμένη από πρωτότυπα εκθέματα, οπτικοακουστικές παραγωγές και διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, παροτρύνει τους επισκέπτες της Έκθεσης να ταξιδέψουν στα νησιά του

Ελκυστικό πακέτο

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στην ομιλία της στα εγκαίνια της Έκθεσης, περιγράφοντας τις μοναδικές ομορφιές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σημείωσε με έμφαση την ιδιαίτερη σημασία της δυνατότητας που δίνεται μέσα από τις δράσεις του «2016, Έτος Ελλάδας- Ρωσίας» για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν ιδίως στον τομέα του τουρισμού. «Η Έκθεση που εγκαινιάζουμε, φέρνει στο Πολυτεχνικό Μουσείο μοναδικούς θησαυρούς της πολιτισμικής και γεωλογικής κληρονομιάς του Αιγαίου, θησαυρούς παγκόσμιου ενδιαφέροντος που αναμφίβολα αποτελούν πόλο έλξης και τουριστικής ανάπτυξης. Μεταφέρουμε εδώ στη Μόσχα την αύρα του Αιγαίου και σας καλούμε όλους να επισκεφθείτε τα νησιά μας».

Από τη πλευρά του ο κος Ζούρος τόνισε ότι «Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με τον χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, θα αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας, αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους».

Εντυπωσιακά εκθέματα

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμηρίων της γεωιστορικής εξέλιξης του ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.

Τοπία και γεωμορφές από όλα τα νησιά του Αιγαίου και μαζί τους σπάνια εκθέματα, αμμωνίτες από τη Χίο, απολιθωμένα δένδρα από τη Λήμνο, καρστικές μορφές από τη Σάμο και την Κάλυμνο, απολιθώματα γιγάντιων νουμουλιτών και λιμναία όστρακα από την Κρήτη, μάρμαρα από τη Θάσο και την Πάρο, μεταλλεύματα από τις Κυκλάδες, οψιδιανός και ηφαιστειακά πετρώματα από τη Μήλο και τη Νίσυρο, ηφαιστειακή τέφρα και λάβες από τη Σαντορίνη, γρανίτες της Σαμοθράκης και ο μεταλλευτικός πλούτος της Χαλκιδικής, και φυσικά το Απολιθωμένο Δάσος και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, διηγούνται ιστορίες που συγκροτούν τη συναρπαστική γεωιστορική εξέλιξη της δημιουργίας του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ ιδιαίτερο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ευρήματα απολιθωμένου του νέου Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο.

Θεματικές ενότητες

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο» παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν, άλλωστε, χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, και άλλων που εμφανίζονται στον επιδαπέδιο χάρτη με τα χαρακτηριστικά τους πετρώματα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί πέρα απ’ τις καταστροφές δίνουν και τα δώρα της θερμότητας, όπως τον θερμαλισμό, που από την αρχαιότητα χαίρεται ο άνθρωπος.

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου, την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Καταγραφή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού (video)

Μέσα από 17 ώρες οπτικοακουστικού υλικού και μαρτυρίες ηλικιωμένων, η Αμοργός καταγράφει και διασώζει τις παραδόσεις όλων των χωριών της, με τη στήριξη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του προγράμματος Cycladic Identity.

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στη Λαμία να σημειώσει το πρώτο γκολ (!!!)

Η πρόταση ημέρας έρχεται από την Ελλάδα - Πλέι άουτ και Βόλος - Λαμία: Την έκπληξη ξανά στο 5.10!

Μάριος Βαζαίος: «Η Νάξος είναι μια αφύλακτη Τοσκάνη» (video)

Μια σημαντική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαίου και την 1η Ιουνίου στον Πύργο Μπαζαίου με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου

Naxos Island Wildlife Protection: Καταγραφή 19 περιστατικών με νεκρές θαλάσσιες χελώνες για το 2025 (!!!)

Η οργάνωση Naxos Island Wildlife Protection καταγράφει το 19ο περιστατικό νεκρής θαλάσσιας χελώνας στο νησί για το 2025 – Έκκληση για δράση από την τοπική κοινωνία και τις αρχές

Αντίστροφη μέτρηση για τα θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο – Έρχονται οι τελικές ανακοινώσεις

Έως τις 9 Ιουνίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα, με φόντο τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια – Τι προβλέπεται για Αμοργό, Αντικύθηρα και Ελαφόνησο

Naxos Medical: Επίσκεψη (17/05) του ουρολόγου γιατρού Αλκιβιάδη Γρηγοράκη

Πλήρης ουρολογικός έλεγχος με σύγχρονο εξοπλισμό και εξατομικευμένη φροντίδα για κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου

Νέο ψηφιακό μητρώο ακινήτων από την ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει από Ιούλιο για 7 εκατ. ιδιοκτήτες

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, προσυμπλήρωση δηλώσεων και προσοχή στα λάθη – Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Τήνος: Αντίο στην κα Κατερίνα, τη γυναίκα που δίδαξε την αλληλεγγύη με πράξεις

Η Κατερίνα Μαμούδη, η ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας του νησιού, έφυγε από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία σήμερα Τετάρτη 14 Μαΐου

Νέο Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου (video)

Η καινοτομία συναντά τις γεωεπιστήμες στη Νάξο – Εκπαιδευτική επένδυση με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για μικρούς και μεγάλους (video)

Ευη Νομικού: “Ο σεισμός μεταξύ Κάσου και Καρπάθου δεν σχετίζεται με τη Σαντορίνη”

Η γεωλόγος Εύη Νομικού αναλύει τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κάσου και Καρπάθου – Δεν συνδέεται με τη Σαντορίνη. Ιστορικό προηγούμενο ο σεισμός του 1303.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι