Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑιγαίο - Κυκλάδες: Χρηματοδότηση έξι έργων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Αιγαίο – Κυκλάδες: Χρηματοδότηση έξι έργων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

|

Μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχουμε την ενημέρωση για χρηματοδότηση 13 έργων ανάδειξης χώρων αναγνωρισμένου αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και το 2021 με το συνολικό ποσό των 154.000 ευρώ. – Ποια είναι στις Κυκλάδες

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδοτεί 13 έργα ανάδειξης χώρων αναγνωρισμένου αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και το 2021 με το συνολικό ποσό των 154.000 ευρώ. Εντοπίσαμε μάλιστα έξι αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν άμεσα σχέση με τις Κυκλάδες…
 
Συγκεκριμένα εκδόθηκαν οι εξής αποφάσεις επιχορήγησης:
 

1. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Κω – Ιερό του Απόλλωνα στη Καρδάμαινα (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Φιλοσοφική Σχολή), 15.000 ευρώ (ΑΔΑ:ΨΗΗΜ4653ΠΩ-ΖΨ7).

2. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Τήνο – Ξώμπουργκο «Τα Τείχη» (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Αθηνών/Φιλοσοφική Σχολή), 18.000 ευρώ (ΑΔΑ:6ΤΓΣ4653ΠΩ-ΦΥΩ).
3. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Άνδρο – Παλαιόπολης Άνδρου (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Αθηνών/Φιλοσοφική Σχολή), 15.000 ευρώ (ΑΔΑ:6ΔΡΠ4653ΠΩ-ΡΥΕ).
4. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Αστυπάλαια – Βαθύ Αστυπάλαιας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/Φιλοσοφική Σχολή), 15.000 ευρώ (ΑΔΑ:ΨΚ094653ΠΩ-Ξ1Φ).
5. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Κύθνο – Βρυόκαστρο Κύθνου (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Σχολή Επιστήμων του Ανθρώπου), 8.000 ευρώ (ΑΔΑ: Ψ7Ο44653ΠΩ-7ΘΦ).
6. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη Λήμνο – Φισίνη Λήμνου (Φορέας υλοποίησης: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Τομέας Αρχαιολογίας), 8.000 ευρώ (ΑΔΑ:ΨΑΠ74653ΠΩ-ΞΞΔ).
 
130721080_3670710736357084_6721053849026106642_o.jpg
 
7. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη Λέσβο – Κοινότητα Λισβορίου (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Κρήτης/Φιλοσοφική Σχολή) 15.000 ευρώ (ΑΔΑ:9ΞΞΤ4653ΠΩ-1ΜΑ).
8. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη Θηρασιά – Προϊστορικός οικισμός Θηρασιάς (Φορέας υλοποίησης: Ιόνιο πανεπιστήμιο), 10.000 ευρώ (ΑΔΑ:ΩΔ0Τ4653ΠΩ-3Τ0).
9. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη Ρόδο – Κυμισάλα Ρόδου (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών), 10.000 ευρώ (ΑΔΑ:6ΚΠ24653ΠΩ-Ξ1Ξ).
10. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη νήσο Κυθρό – Σπήλαιο του Πάνθηρα (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Κρήτης/Φιλοσοφική Σχολή), 15.000 ευρώ (ΑΔΑ:6ΙΜΙ4653ΠΩ-9ΜΓ).
11. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη Νάξο – Μητρόπολη Γρόττα (Φορέας υλοποίησης: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/Φιλοσοφική Σχολή), 9.000 ευρώ (ΑΔΑ: ΩΤΖΨ4653ΠΩ-ΡΥΕ).
12. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Τήνο – Ξώμπουργκο «Βυζαντινή και Λατινοκρατούμενη Τήνος» (Φορέας υλοποίησης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Μελετών), 8.000 ευρώ (ΑΔΑ:97224653ΠΩ-ΦΕΚ).
13. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Κάσο «Ενάλιες γεωπολιτισμικές διαδρομές Κάσου» (Φορέας υλοποίησης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Μελετών), 8.000 ευρώ (ΑΔΑ:9ΝΓΕ4653ΠΩ-ΓΡΝ).
 
“Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σταθερά υποστηρίζει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, που με το έργο τους αναδεικνύουν τη νησιωτική πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία αποτελεί στοιχείο της νησιωτικής ταυτότητας, καθώς και του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Συμβάλλουμε στη διατήρηση της πολύτιμης πολιτισμικής, εκπαιδευτικής και αναπτυξιακής παρακαταθήκης των νησιών μας.
Ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στους αρχαιολόγους και ερευνητές των 13 έργων”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φιλώτι Νάξου: Κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς ρεύμα, παρέμβαση Βλασερού

Ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερός, καταγγέλλει ότι δεκάδες μονάδες στο Φιλώτι μένουν εκτός δικτύου, με συνέπειες στη συλλογή και συντήρηση γάλακτος και τυριών.

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική