Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑιγαίο: Η κεραμική τέχνη της Ρόδου προς ένταξη στον κατάλογο της της...

Αιγαίο: Η κεραμική τέχνη της Ρόδου προς ένταξη στον κατάλογο της της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

|

Στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας προς ένταξη στον κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πέρασε η αίτηση του Δήμου Ρόδου για την Κεραμική Τέχνη του νησιού – Ποια άλλα Ελληνικά προϊόντα έχουν ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο 

Την εγγραφή της Κεραμικής Τέχνης της Ρόδου στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάσσει ο Δήμος Ρόδου. H κεραμική τέχνη της Ρόδου, συνέχεια της ονομαστής ροδιακής κεραμικής τέχνης της αρχαιότητας και του Βυζαντίου, παραμένει ενεργή και εξελισσόμενη. Τα εργαστήρια του κεντρικού και βόρειου μέρους του νησιού παρασκευάζουν χρηστικά, διακοσμητικά και εκκλησιαστικά κεραμικά διατηρώντας την ιδιαίτερη τοπική τεχνική και αισθητική τεχνοτροπία, η οποία κληρονομείται προφορικά στις επόμενες γενιές.

Πηγή έμπνευσης στη σύγχρονη εποχή, η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) που ιδρύθηκε κατά την Ιταλική περίοδο το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά». Η παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών άκμασε στο νησί και μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία εργαστηριών από νέους που διδάχτηκαν την τέχνη στο «ΙΚΑΡΟΣ». Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (περίοδος 2019), δημοσιεύθηκαν οι Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατέθηκαν στη ΔΙΝΕΠΟΚ που συνάδουν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας. Από τις 33 (τριάντα τρεις) δηλώσεις πρόθεσης υποβολής που υποβλήθηκαν οι 28 (είκοσι oκτώ) προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μεταξύ αυτών η Κεραμική Τέχνη Ρόδου και άλλες όπως: Oι άγραφοι θεσμοί και τα εθιμικά γνωρίσματα της κοινωνίας των βοσκών του Ψηλορείτη, Παραδοσιακή Αλιεία Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού, Tσικουδιά- Παραδοσιακή Απόσταξη, Σεφαραδίτικη Μουσική Παράδοση Θεσσαλονίκης /Ελλάδος/Βαλκανίων/ Μικράς Ασίας, Χαλκούνια Αγρινίου, Ούζο Πλωμαρίου κ.α.

«Ο Δήμος Ρόδου έκανε το πρώτο βήμα για την εγγραφή του στοιχείου της Κεραμικής Τέχνης Ρόδου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το δεύτερο στάδιο αφορά την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των φορέων, δηλαδή της κοινωνίας, συλλόγων, βιοτεχνών, αρχαιολόγων, τεχνιτών κλπ, προκειμένου η παράδοση της Κεραμικής Τέχνης, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να εξελιχθεί καθώς είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Ρόδου. Το σημαντικότερο δε είναι ότι σύμφωνα με την Νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης της Μεσαιωνικής Πόλης, προβλέπεται η ολοκλήρωση του τεμένους Ρετζέπ Πασά στην Πλατεία Δωριέως και η μετατροπή του σε Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στοιχείο που μας παρέχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κεραμικής της Μεσογείου» τονίζει ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

«Η πρόταση της Εφόρου Αρχαιοτήτων κας Μάνια Μιχαηλίδου για την δημιουργία Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στο Ρετζέπ Πασά είναι η ιδανική. Διασφαλίζεται η αξιοποίηση ενός μουσειακού χώρου που θα στεγάσει την ιστορία και την παραγωγή μιας τέχνης που ξεκίνησε από την αρχαιότητα, εμπνεύστηκε από την Νίκαια (Βηθυνίας),αλλά για πολλούς αιώνες συνδέθηκε με τη Ρόδο και αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού. Ταυτόχρονα εδραιώνει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού, καθώς και με την μελέτη ανάδειξης και του Ιερού Ναού του Άγιου Φανουρίου και της στέγασης εκκλησιαστικού μουσείου στην πλατεία, η Δωριέως μετεξελίσσεται σε πλατεία θρησκειών» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού Μεσαιωνικής Πόλης & Mνημείων Τέρης Χατζηιωάννου.

«Θυμίζω παράλληλα ότι για πρώτη φορά μετά το 1988, μέρος της συλλογής «Π. Ιωαννίδη» (44 πιάτα Ιζνίκ)που ανήκουν στον Δήμο Ρόδου–Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης παρουσιάστηκαν στο κοινό με αφορμή την έκθεση «ΙCARO – ΙΚΑΡΟΣ- Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου 1928-1988» που φιλοξενήθηκε για σχεδόν 10 μήνες (ολοκληρώνεται στις 5 Μαΐου) στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα για την Κεραμική Τέχνη δείχνουν και δεκάδες συμπολίτες μας με την συμμετοχή τους στα Σεμινάρια που διοργανώθηκαν στο εργαστήρι του αείμνηστου τεχνίτη και δασκάλου Νάσου Μυλωνά (Nassos keramik)από το «ΚΕΚ Γεννηματάς» αναφέρει ο κ. Χατζηιωάννου που ανέλαβε και την σχετική διαδικασία εγγραφής της Κεραμικής Τέχνης Ρόδου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει εγγράψει στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) την Μεσογειακή Δίαιτα (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), την Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων , το Ρεμπέτικο και από κοινού (με τις Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία) την Τέχνη της Ξερολιθιάς.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dimokratiki.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες (Ιούλιος – Σεπτέμβριος): Μήλος και Πάρος “κλέβουν” την παράσταση

Πως κινήθηκαν τα νησιά των Κυκλάδων το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος από πλευράς εσόδων σε καταλύματα και εστίαση

Ελλάδα – “Χαμόγελο του Παιδιού”: Ένα παιδί κάθε 3 μέρες κακοποιείται σεξουαλικά

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού: Απροστάτευτα στην Ελλάδα – Τα συγκλονιστικά στοιχεία

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

MSN.com: Στους προορισμούς της «μυστικής» Ευρώπης η Νάξος!

Στη λίστα του MSN.com και του Starsinsider η Νάξος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 30 συνολικά, περιοχές

Σαντορίνη: Με παιχνίδια γκραν γκινιόλ ξεκίνησε η «Santorini Basketball League»

Η πρώτη αγωνιστική περιλάμβανε τρία συγκλονιστικά παιχνίδια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και μία ευρεία νίκη.

Νάξος: Αύριο “ξεκλειδώνει” το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών των 2 δισ.

«Ξεκλειδώνει» το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών των 2 δισ. – Υβριδικά συστήματα ΑΠΕ για «αντίδοτο» στη λειψυδρία

Νάξος: Ποια η σχέση των λουκουμάδων με την εορτή της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας;

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος μας εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι λουκουμάδες με την εορτή της Νάξου, της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας

Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, το επιδόρπιο στο μεγάλο φαγοπότι της Πράσινης Μετάβασης

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου σχετικά με την επικείμενη υπογραφή στη Νάξο (21/11) για την Απανθρακοποίηση των Νησιών

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα