Διαχρονικό Δημόσιο: Πρώτα έκαναν διαγωνισμό και μετά κήρυξαν τη περιοχή αρχαιολογική ζώνη; Τι λέει ο επενδυτής, ο Περιφερειάρχης, το υπουργείο κι οι αρχαιολόγοι για το θρίλερ της Αφάντου
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη μια έκταση 10.000 στρεμμάτων στην Αφάντου της Ρόδου απειλώντας να ματαιώσει μια επένδυση για την οποία είχε υπάρξει και κυβερνητική δέσμευση.
«Σκόπιμα διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα», αναφέρει ο Μερκούριος Αγγελιάδης, ο επιχειρηματίας που οραματίστηκε να δημιουργήσει τη «Ριβιέρα της Μεσογείου» στη Ρόδο. Σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο κ. Αγγελιάδης αναφέρει: «Ολη αυτή η ιστορία είναι για να ματαιωθεί η επένδυση. Είναι δυνατό πριν γίνει ο διαγωνισμός να μην έχει ελεγχθεί ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός;»
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του Ελληνοαμερικανού, εγνωσμένου κύρους, επιχειρηματία: «Αν δεν μου το δώσουν όπως λέει η προκήρυξη του διαγωνισμού και όπως το πήρα, κάνοντας αυτή την προσφορά, θα αποχωρήσω, θα απαιτήσω από το ελληνικό δημόσιο τις δαπάνες που έχω ξοδέψει μέχρι σήμερα και θα ζητήσω και τις αποζημιώσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή όπου αλλού χρειαστεί». Σημειωτέον, ο ίδιος έχει δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό, πάνω από 1 εκατ. ευρώ τόσο για το Master plan της επένδυσης από μελετητικό γραφείο της Νέας Υόρκης, όσο και για την νομική υποστήριξη στην Αθήνα, καθώς αντίστοιχα και τεχνική υποστήριξη.
Ο κ. Αγγελιάδης θέλησε να πάει κόντρα σε αυτό που υπογραμμίζεται σε ελληνοαμερικανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, όταν διαχωρίζονται πλήρως τα πατριωτικά συναισθήματα και η αγάπη για την Ελλάδα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλησε –παρά τα γνωστά προβλήματα του δυσκίνητου και γραφειοκρατικού ελληνικού κράτους– να κάνει όλα όσα απαιτούνται, μέχρι να αρχίσει το έργο να παίρνει σάρκα και οστά. Και το «πλήρωσε».
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Οι αποφάσεις του ΥΠΠΟ είναι «μη σοβαρές»
Με δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, χαρακτηρίζει «μη σοβαρές» τις αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στο χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου και τα 1.615 στρέμματα της παραχώρησης. «Το 2015 το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς να υπάρχει αρχαιολογική ζώνη», σημειώνει. «Μήπως δεν είχε περάσει από το υπουργείο Πολιτισμού; Φυσικά και είχε περάσει Η επιστημοσύνη, λοιπόν, πότε τους έπιασε; Το 2016, μήνες αργότερα…»
Το υπουργείο: Η αναοριοθέτηση δεν απειλεί την τουριστική ανάπτυξη
«Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή», αναφέρει με επιστολή που στέλνει με τη σειρά του το υπουργείο Πολιτισμού. «Οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων -που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων- με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Η διαχείριση τέτοιων προβληματικών φακέλων, που κληρονομήθηκαν, με την ταυτόχρονη θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την επίτευξη της ανάπτυξης στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχρεώσεων αποτελεί μια δύσκολη, αλλά αναγκαία ισορροπία που ο υπουργός, η γενική γραμματέας του υπουργείου και οι υπηρεσίες με περίσσιο σεβασμό επιτελούν».
Και η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: Θέλετε να «τσιμεντοποιήσετε» τα αρχαία!
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου. Σύμφωνα με τη δική τους θέση, «είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό “εμπόδιο” στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων». «Μπαράζ δημοσιευμάτων κάνουν λόγο τις τελευταίες μέρες για τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου που δήθεν “εμποδίζει” την υλοποίηση άλλης μίας επένδυσης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με αυτά, σε κλίμα πρωτοφανούς υστερίας – παρά την απεργία των δημοσιογράφων -, εγκαλείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για ματαίωση της επένδυσης στην περιοχή. Αφορμή για τη συντονισμένη αυτή επίθεση στάθηκε η ομόφωνη αποδοχή από το ΚΑΣ των εισηγήσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, με βάση την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων σε αυτή. Η εν λόγω αποδοχή οδήγησε σε σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου και στη συνακόλουθη Υπουργική Απόφαση για το θέμα. Είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό «εμπόδιο» στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων, ακόμη και όταν τόσο οι νόμοι όσο και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας το απαγορεύουν ρητά. Η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού επιβάλλει κανόνες για την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός τους, που οφείλουν να σέβονται όλοι».
Πηγή: theThoc,gr