Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμός38η Philoxenia: Από το σκοτάδι στην εποχή της ψηφιοποίησης χιλιάδες ιστορικά τεκμήρια...

38η Philoxenia: Από το σκοτάδι στην εποχή της ψηφιοποίησης χιλιάδες ιστορικά τεκμήρια της ΔΕΘ

|

Eπί δεκαετίες περίμεναν στο σκοτάδι, αποθηκευμένα σε χιλιάδες φακέλους, κουτιά και ντοσιέ, σε επιμήκεις «πενταώροφες» σειρές ραφιών, στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ.

Δεκάδες μετάλλια, μεταξύ άλλων φτιαγμένα από σμάλτο, μικρά κομψοτεχνήματα, δημιουργημένα στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στους δύο μεγάλους πολέμους.

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στις οποίες η γέννηση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται λίθο με τον λίθο, καθώς οι μάστορες της εποχής αρχίζουν να χτίζουν τα ιστορικά του περίπτερα. Κιτρινισμένα έγγραφα πρακτικών με καλλιγραφικό χαρακτήρα, σχέδια και λευκώματα, αρχεία ήχου και εικόνας. Συνολικά πάνω από 72.000 τεκμήρια, που πιάνουν το νήμα ήδη από το 1926, όταν ιδρύθηκε η ΔΕΘ, σε μια Θεσσαλονίκη εντελώς διαφορετική, σε σχέση τόσο με σήμερα, όσο και με το 1917, όταν η μεγάλη πυρκαγιά την κατέκαψε -σε μια Θεσσαλονίκη όπου το αστικό τοπίο ισορροπούσε μεταξύ Ανατολής και Δύσης και εμπορικά καραβάνια με καμήλες κι άλογα διέσχιζαν τους δρόμους, προσπερνώντας πεινασμένους πρόσφυγες, με φόντο το λιμάνι με τα δεκάδες πανιά ιστιοφόρων από διάφορες χώρες.

«Καταγράψαμε πάνω από 72.000 τεκμήρια, εκ των οποίων τα 54.809 είναι φωτογραφίες, αλλά και άλλα αρχεία και αντικείμενα: 1.486 έντυπα, 571 αφίσες, πάνω από 1000 αντικείμενα διαφόρων ειδών και 423 σχέδια καθώς και 137 αρχεία ήχου και 185 εικόνας. Ανάμεσα σε αυτά βρήκαμε επίσης μετάλλια που απονέμονταν σε εξαιρετικούς εκθέτες -το παλαιότερο από το 1930. Χιλιάδες από αυτά τα τεκμήρια θα ψηφιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2023 (το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί). Ανάμεσα σε αυτά βρήκαμε εξαιρετικές φωτογραφίες από την κατασκευή περιπτέρων, για κάποιες από τις οποίες δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή τους, καρτ ποστάλ, χειρόγραφα πρακτικά από τις πρώτες εκθέσεις, την ιστορία της ΔΕΘ σε εξέλιξη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της ΔΕΘ-Helexpo AE o μηχανικός Δημήτρης Κουρκουρίδης, υπενθυμίζοντας ότι το έργο τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των πολιτισμικών τεκμηρίων και πόρων της ΔΕΘ είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και στον άξονα προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Πώς θα μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε αυτό το εξαιρετικό αρχείο, τα τεκμήρια του οποίου συμβαδίζουν με την ίδια την ιστορία της Θεσσαλονίκης;

Όπως γνωστοποιεί ο κ.Κουρκουρίδης, μέχρι το τέλος του 2023 θα δημιουργηθούν τρεις εφαρμογές οπτικοακουστικής ξενάγησης για ισάριθμες περιόδους της ιστορίας της ΔΕΘ: την περίοδο μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1926-1940), τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 (οι πρώτες διεθνείς κλαδικές εκθέσεις -γούνας και μαρμάρου- πραγματοποιήθηκαν το 1973. Οι κλαδικές εκθέσεις έφτασαν μια περίοδο να αριθμούν τις 30, πριν μειωθούν σε περίπου 20) και τελικά τη σημερινή, σύγχρονή της περίοδο.

Οι εκπαιδευτικές διαδραστικές εφαρμογές θα προσφέρονται σε πολλαπλές εκδόσεις για εκτέλεση μέσω διαδικτύου και μέσω έξυπνων συσκευών. Για την παρουσίαση του έργου πραγματοποιείται σήμερα εκδήλωση στο πλαίσιο της 38ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia, στην οποία -εκτός από τον κ.Κουρκουρίδη- μιλούν εκπρόσωποι των δύο άλλων εταίρων του έργου, ο Σπυρίδων Χιωτέρης, εκ μέρους της Ελληνικής Συμβουλευτικής και η Ευανθία Ζερδελή από την πλευρά της Dot Soft._

Πηγή: https://www.amna.gr

*Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Κουρκουρίδης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Ένα Καλοκαίρι Καινοτομίας στη Μονή Νάξου για τα παιδιά του χωριού

Στη σκιά της Αγίας Φωτεινής, η νέα γενιά της Μονής συναντά τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό εργαστήριο με 3D εκτυπώσεις, φαντασία και μέλλον.

Πρόταση Ημέρα: Πάστα στο ποτήρι με ντόνατς από τη Μαριέττα Γαλάνη

Από την κουζίνα της Νάξου στο σημερινό τραπέζι: η αγαπημένη συνεργάτιδα του Naxospress μάς εμπνέει με μια φρέσκια, ακαταμάχητη εκδοχή ενός γλυκού που συνδυάζει μνήμη, γεύση και δημιουργία.

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες», ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης τιμά την επιστροφή ενός αρχαιολογικού θησαυρού και το άνοιγμα του πιο σύγχρονου μουσείου των Κυκλάδων.

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ποντάρουμε στο πάρτι της Γιουβέντους

Η πρόταση της ημέρας: Γιουβέντους - Ουιτάντ και διπλασιάζει το νέο… πάρτι!

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν, o κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Σε μια ιστορική νύχτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην άβυσσο ενός νέου πολέμου.

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας