Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΒρούτσης "Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει απλά, θα συντριβεί"

Βρούτσης “Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει απλά, θα συντριβεί”

|

Ο Νάξιος πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε στα πλαίσια διημερίδας για την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στα τελευταία νέα που διαμορφώθηκαν με βάση το …κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα που έρχονται, στις εκλογές και βέβαια στο ΦΠΑ που χάθηκε ως δώρο στους δανειστές 

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», δήλωσε, χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, πρώην Υπουργός Εργασίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά από «φλέγοντα» ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, δήλωσε ωστόσο ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο γιατί αποτελεί εθνική συνθήκη. Ο Ναξιώτης πρώην υπουργός βρέθηκε στη Ρόδο για να συμμετάσχει ως ομιλητής σε μία διημερίδα για την επιχειρηματικότητα και, στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας του, χθες το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Εκεί, τον πλαισίωσαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, όπως και άλλα μέλη της, οι πρώην βουλευτές κ. Βασίλης Υψηλάντης και κα Μίκα Ιατρίδη και ο πολιτευτής του κόμματος κ. Στέφανος Δράκος.

Αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης ρωτήθηκε και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

Για την αξιολόγηση

Ξεκινώντας, θύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2017 που έλεγε ότι ούτε ένα νέο μέτρο δεν θα υπάρξει στην αξιολόγηση, όταν και όποτε κλείσει, όπως και εκείνην του πρώην Υπουργού Εργασίας, κ. Κατρούγκαλου, 2016 ότι οι συντάξεις από εδώ και πέρα θα αυξηθούν. Επίσης, μία σειρά από στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και ότι τα μέτρα που θα έρθουν θα συνοδεύονται από αντίμετρα και δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μέτρο επιβάρυνσης για τον ελληνικό λαό.

Προχθές-συνέχισε ο πρώην Υπουργός-στο Eurogroup της Μάλτας, όλοι μάθαμε ότι τα μέτρα είναι επώδυνα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της αξιολόγησης, «μέτρα αχρείαστα και άδικα», όπως τα χαρακτήρισε αφού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Όλα αυτά που μάθαμε προχθές, όπως είπε, διαψεύδουν και τον πρωθυπουργό και τα στελέχη, ακυρώνουν όσα έλεγαν μέχρι τώρα και γι’ αυτό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι συνολικά εκτεθειμένη «διότι για άλλη μία φορά είπε ψέματα, για άλλη μια φορά εξαπάτησε το ελληνικό λαό και δυστυχώς ο λογαριασμός είναι μεγάλος και θα έρθει στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», όπως είπε.

Μάλιστα, θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται αυτά που έλεγε και η Ν.Δ., ότι τελικά η καθυστέρηση της αξιολόγησης ήταν σκόπιμη καθώς κολλούσε στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων διότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί γι’ αυτά και η διαπραγμάτευση ήταν μόνο για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους.

 «Η κυβέρνηση επεδίωξε και επιδιώκει, μέχρι την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο μακριά την εφαρμογή των μέτρων με ένα και μόνο σκοπό: Τη διατήρησή της στην εξουσία. Να κερδίσει πολιτικό και μόνο χρόνο. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, αυτό το οποίο  λέγαμε πάντα ότι, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νοιάζεται για το καλό της χώρας αλλά για την πολιτική και την κομματική του επιβίωση», δήλωσε από τη Ρόδο ο κ. Βρούτσης.

Είπε, ακόμη, ότι όλα αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά μέχρι τώρα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει εάν το 2014 συνέχιζε  η προηγούμενη κυβέρνηση απρόσκοπτα.  Συνεχίζοντας, είπε ότι το 2015 η χώρα αναγκάστηκε να μπει σε ένα τρίτο μνημόνιο με ευθύνες της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού να έρθει στο ασφαλιστικό.

Στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία θα έκανε κάτι διαφορετικό και αν θα μπορούσε να αποφύγει τα μέτρα, η απάντηση που έδωσε είναι «βεβαίως» και είπε: «Το αποδείξαμε το 2012-2014 όταν με γενναίες πολιτικές αποφάσεις αλλάξαμε το πολιτικό κλίμα, αλλάξαμε το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, η χώρα απέκτησε αξιοπιστία και μειώσαμε φόρους για πρώτη φορά».

Εκείνο που περιμένουν τώρα είναι να γίνουν εκλογές και όποτε γίνουν «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά θα χάσει, θα συντριβεί», όπως είπε χαρακτηριστικά αφού στη συνείδηση του κόσμου είναι καταγεγραμμένος όχι μόνο ο άδικος λογαριασμός που ήρθε στον κάθε Έλληνα αλλά ο ελληνικός λαός που ψήφισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο αισθάνεται απόλυτα εξαπατημένος και αυτό θα το εισπράξουν στην κάλπη. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», δήλωσε.

Η Νέα Δημοκρατία

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης πως θα διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία αυτόν τον άδικο λογαριασμό όταν  αναλάβει τα ηνία της χώρας, αν θα υποστηρίξει τη συμφωνία ή θα την αλλάξει, δήλωσε: «Με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια αποφασιστικότητα, με την ίδια θέληση, επειδή…δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να σκίζουμε εθνικές συμφωνίες, η συμφωνία θα τηρηθεί. Ό,τι υπογράφει το ελληνικό Κράτος στεκόμαστε με σεβασμό απέναντί του. Απλά, υπάρχει το κλειδί που λέγεται διαφορετικό μείγμα πολιτικής».  Όπως εξήγησε, μέσα στο ίδιο δημοσιονομικό περιβάλλον έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές και να μειώσουν συγκριμένους φόρους, όπως των επιχειρήσεων, τον ΕΝΦΙΑ κτλ. με συγκεκριμένα ισοδύναμα.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι ο ΕΦΚΑ έχει ακυρωθεί στην πράξη, πρώτα και κύρια στη συνείδηση του ελληνικού λαού και θα καταργηθεί. Όπως είπε, θα φτιάξουν ένα νέο ασφαλιστικό, που θα είναι πιο δίκαιο, πιο διαφανές, θα κρατήσουν ό,τι θετικό υπάρχει και θα καταργήσουν τις στρεβλώσεις. Και δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία κοιτάει τους εργαζόμενους στα μάτια, τους λέει την αλήθεια, είναι υπέρ της ποιοτικής και καλά αμειβόμενης δουλειάς αλλά μόνο …με ευχές, με ξόρκια και καλές προθέσεις δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Θέλει ανάπτυξη, θέλει επιχειρηματικότητα και η Ν.Δ. επενδύει σε αυτά και θα τα καταφέρει».

Για την αυτοδυναμία

Ερωτηθείς ο κ. Βρούτσης σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν μία συντριπτική υπεροχή της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντάς τις με τον Σεπτέμβριο του 2015, είπε, μεταξύ άλλων, ότι φαίνεται ότι η Ν.Δ. μπορεί να ακουμπήσει και το επίπεδο της αυτοδυναμίας. Σημείωσε, ωστόσο ότι, όπως έχει πει και ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το πολιτικό σύστημα ενωμένο, πρέπει να βρει τους Έλληνες ενωμένους, διότι μόνο έτσι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Όσο για μελλοντικές συνεργασίες, απάντησε ότι είναι γνωστό με ποιους μπορούν να συνεργαστούν:

 «Με αυτούς που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με αυτούς που δεν είναι λαϊκιστές, με αυτούς που δεν είναι δημαγωγοί» και, όπως είπε, τέτοιες πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν στη Βουλή και θύμισε ότι, στο παρελθόν, έχουν συγκυβερνήσει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- σήμερα «Δημοκρατική Συμπαράταξη-και πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν ότι είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη Ν.Δ. έστω και αν ιδεολογικοπολιτικά διαφέρουν. Είπε, ακόμη, ότι τώρα, η Ν.Δ. βάζει το θέμα των εκλογών ακόμη πιο εμφατικά διότι επιβεβαιώθηκε ότι τελικά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήταν μόνο παιχνίδι καθυστερήσεων για την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα άλλο.

Για το ΦΠΑ

Ερωτηθείς, τέλος, ο πρώην Υπουργός εάν η Ν.Δ. μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τα θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καταρχήν θύμισε ότι υπήρξαν πιέσεις από το 2010 από τους δανειστές για την παραχώρηση αυτού του εθνικού ευεργετήματος, ποτέ όμως, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε, βέβαια, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν σκέφτηκαν να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και είπε: «Παρά τις απειλές παραίτησης του Καμένου και τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. είδαμε ότι ήταν από τα πρώτα μέτρα που έδωσαν στην τρόικα… σε συσκευασία δώρου».

Όσο αφορά, πάντως, στην επιστροφή του συγκεκριμένου μέτρου, ο κ. Βρούτσης αφού είπε ότι η Ν.Δ. διαχρονικά είναι στραμμένη υπέρ της νησιωτικότητας, ξεκαθάρισε, όμως, ότι το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και άλλων παραγόντων της νησιωτικής Ελλάδας που μάχονται για την επαναφορά του, διότι ήταν με ειδική συνθήκη και δεν ήταν μία απλή μείωση του ΦΠΑ. Αυτό που μπορούν, όμως, να προσδοκούν οι κάτοικοι των νησιών σε πρώτη φάση, είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ που έχουν εξαγγείλει και η μείωση των φόρων θα ακολουθήσει τη φορολογική τους πολιτική με τις αντίστοιχες μειώσεις των φόρων. Εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα-δίχως να μοιράζουν ελπίδες, όπως ξεκαθάρισε-θα το κάνουν, ωστόσο θεωρεί ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο. Μάλιστα, επειδή ακούει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι θα το επαναφέρουν, είπε ότι λένε ψέματα. «Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι εθνική συνθήκη και δεν είναι φορολογική πολιτική μιας χώρας», είπε καταλήγοντας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Γ. Μαργαρίτης: “Η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές κουβέντες”

Η τοποθέτηση του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη σχετικά με το επίμαχο θέμα του υπό κατασκευή γηπέδου "8χ8" στη πόλη της Νάξου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Βάβουλας: “Ακόμη και 15 ευρώ το κιλό θα φτάσει το κατσίκι φέτος” (video)

Δ. Καπούνης και Γ. Βάβουλας στο Mega: «Ακριβότερο φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι της Νάξου». (video)

Μ. Πολυκρέτης: “Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Λιανέ να στερείτε από τη νεολαία μας ένα χώρο άθλησης”

Δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Μανώλη Πολυκρέτη σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο 8Χ8 στην πόλη της Νάξου

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής