Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΒρούτσης ρωτάει για Τσικαλαριό

Βρούτσης ρωτάει για Τσικαλαριό

|

Ο Γιάννης Βρούτσης – Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ – κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Αποστόλου σχετικά με τη πορεία του έργου Φράγμα Τσικαλαριού / Ποταμιάς και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει 

Το Φράγμα του Τσικαλαριού / Ποταμιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι άνυδροι μήνες του φετινού υδρολογικού έτους έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά όσον αφορά την αποταμίευση υδάτινων πόρων με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να κοιτάζουν προς το Φράγμα που έχει μείνει στις μακέτες. Πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Αποστόλου, τον οποίο και ρώτησε για τα έργα που ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (ανάμεσά τους και αυτό του Τσικαλαριού) και είχε ακουστεί έντονα ότι ήταν σε κατάσταση απένταξης. Τότε είχε πάρει την απάντηση – όπως την διαβάζουμε μέσα από το σχετικό δελτίο Τύπου ότι «Μετά από έρευνα της Περιφέρειας διαπιστώθηκε ότι δύο πολύ σημαντικά έργα που υλοποιεί στο Νότιο Αιγαίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν περιληφθεί στους πίνακες του Υπουργείου με τα μεταφερόμενα και συνεχιζόμενα έργα. Πρόκειται για το Φράγμα στο Τσικαλαριό της Νάξου και για το Φράγμα Σχοινά στην Κάρπαθο. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε στον Περιφερειάρχη ότι η χρηματοδότηση των δύο έργων θα εξασφαλιστεί ομαλά».

Ερώτηση 

Και σήμερα έρχεται ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Π.7036/15-07-2016) με τίτλο «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού στη Νήσο Νάξο και χρηματοδότηση του έργου». Και στην ερώτηση ζητάει να μάθει τι μέλλει γενέσθαι κυρίως από την πλευρά του Υπουργείου για το θέμα αυτό…

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:  «Στις 30 Ιουλίου 2009, η κυβέρνηση της Ν.Δ., κατάφερε -μετά από επίπονες προσπάθειες- να εντάξει το έργο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού και Δικτύων Αξιοποίησης Ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγγαρών, νήσου Νάξου», συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013. 

Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά κατέδειξε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νησιωτική Ελλάδα, μέσα από την κατασκευή ενός έργου μακράς πνοής για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.  Ενός έργου ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με θετικότατες επιπτώσεις στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την υλοποίηση ειδικών νησιωτικών πολιτικών, σύμφωνων με τις επιταγές του άρθρου 101 του Συντάγματος.                                                                 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα – παρότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες – παρατηρούνται αδικαιολόγητα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του εν λόγω έργου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στους κατοίκους εύλογοι φόβοι και ανησυχίες. Παράλληλα, όμως, εγείρονται και πλήθος ερωτημάτων για την υλοποίηση, τη χρηματοδότηση του φράγματος και την ολοκλήρωση του έργου. Επειδή το συγκεκριμένο έργο είναι ζωτικής και ύψιστης σημασίας. Επειδή, το έργο αυτό επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων και το μέλλον του νησιού. Επειδή, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς και η πλήρη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Νάξου, ενός νησιού με κυρίαρχο το στοιχείο του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), αναμένεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης της Νάξου και παράλληλα να επιδράσει θετικά και στα γειτονικά νησιά Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια. Επειδή, το συγκεκριμένο έργο είναι εμβληματικού χαρακτήρα για τη νησιωτική Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ O ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι εργασίες κατασκευής του έργου ;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

3. Διατηρούνται οι πόροι που είχαν διασφαλιστεί από τη κυβέρνηση της Ν.Δ. ;

4. Έχει συμπεριληφθεί η Κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου στα έργα του Προγράμματος γέφυρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ;»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.