Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε Μύκονο, Κάλυμνο και Κω στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020
Τρεις νέοι υπερσύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που έρχονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των νησιών της Μυκόνου, της Καλύμνου και της Κω, εντάσσονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και ενισχύουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο των υποδομών εκπαίδευσης στα νησιά της Περιφέρειας.
Πρόκειται για τον Βρεφονηπιακό σταθμό Δήμου Μυκόνου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.270.000,00 ευρώ, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Δήμου Καλυμνίων με προϋπολογισμό1.020.000,00 ευρώ και την Αποπεράτωση του βρεφονηπιακού σταθμού πόλεως Κω, με προϋπολογισμό 587.000,00ευρώ.
1. Ο Βρεφονηπιακός σταθμός Δήμου Μυκόνου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική υποδομή για το νησί, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη υποδομή Βρεφονηπιακού Σταθμού που δημιουργείται στην Μύκονο, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των εποχικά εργαζομένων γονέων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, οπότε ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Το έργο αφορά το βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Μυκόνου, στην περιοχή Αργύραινα, με δυναμικότητα για 60 βρέφη και νήπια (18 βρέφη και 42 νήπια) καλύπτοντας ένα εύρος ηλικιών από 2 μηνών έως 4,5 ετών. Το κτίριο θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 400 τ.μ. και θα διαθέτει μια αίθουσα απασχόλησης βρεφών, δυο αίθουσες ύπνου βρεφών, δυο αίθουσες απασχόλησης νηπίων, μια αίθουσα ύπνου νηπίων, μια τραπεζαρία, μια κουζίνα, δωμάτιο μόνωσης, χώρο αναμονής, χώρο αλλαγών για τα βρέφη και χώρο παρασκευής γάλακτος. Επίσης, διαθέτει γραφεία προσωπικού και διεύθυνσης. Το κτίριο περιλαμβάνει αποθήκες, όπως και άλλους απαραίτητους υποστηρικτικούς – βοηθητικούς χώρους προσωπικού, νηπίων και ΑμεΑ.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, στη προσβασιμότητα, στους χώρους στάθμευσης, στον αύλειο χώρο και την περίφραξη αυτού. Το σύνολο του βρεφονηπιακού σταθμού (κτίριο και αύλειος χώρος) θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά του.
Για την υλοποίησή του εκπονήθηκε Μελέτη Προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.
2. Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Καλυμνίων. Το έργο αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού, πλήρως λειτουργικού, με όλες τις απαιτούμενες δομές, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εκπαίδευσης στους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους δασκάλους το προσωπικό του σχολείου, προσβάσιμο από όλους χωρίς καμία διάκριση, καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής.
Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας ορόφων 352,46 τ.μ., δυναμικότητας 60 νηπίων, εντός οικισμού Πόθιας στην περιοχή Ανάσταση Καλύμνου.
Το ισόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 206,68 τ.μ. και περιλαμβάνει αίθουσα απασχόλησης 20 νηπίων, χώρο τραπεζαρίας-αίθουσα εκδηλώσεων, κουζίνα, γραφείο διεύθυνσης, χώρο υποδοχής, wc και wc ΑμεΑ.
Ο όροφος του κτιρίου έχει επιφάνεια 145,78 τ.μ. και περιλαμβάνει δύο αίθουσες απασχόλησης συνολικά 40 νηπίων, χώρο ύπνου νηπίων και wc.
Το υπόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 256,78 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.
Σύμφωνα με τη μελέτη προσβασιμότητας εξασφαλίζεται αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, με ισόπεδες διαδρομές σε κάθε όροφο, ικανοποιητικό άνοιγμα θυρών, ικανοποιητικό πλάτος διαδρομών και ανελκυστήρα.
3. Το τρίτο έργο αφορά στην Αποπεράτωση του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην πόλη της Κω, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, συνολικής επιφάνειας δόμησης 360,30τ.μ., ο οποίος θα έχει τμήμα βρεφών από 8 μηνών και τμήματα νηπίων από 2,5 ετών μέχρι την βαθμίδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δυναμικότητας 6 βρεφών και 35 νηπίων αντίστοιχα.
Με την αποπεράτωση του βρεφονηπιακού σταθμού εξαλείφεται ένα σημαντικό κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρόνοιας της περιοχής και αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες και σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης.
Το έργο έχει σκοπό την κάλυψη των αυξημένων αναγκών με την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού, εκτός του κέντρου της πόλης, καλύπτοντας τις ανάγκες των οικογενειών που ζουν στις γύρω περιοχές και συμβάλλοντας στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.
Η κατασκευή του έργου εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του βρεφονηπιακού σταθμού, με κατάλληλα διαμορφωμένες ράμπες, ανελκυστήρα και χώρους υγιεινής για ασφαλή και αυτόνομη χρήση των υποδομών και των υπηρεσιών από εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία.
Και τα τρία έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου