Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΒρεφονηπιακός σταθμός στη Μύκονο

Βρεφονηπιακός σταθμός στη Μύκονο

|

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε Μύκονο, Κάλυμνο και Κω στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020

Τρεις νέοι υπερσύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που έρχονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των νησιών της Μυκόνου, της Καλύμνου και της Κω, εντάσσονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και ενισχύουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο των υποδομών εκπαίδευσης στα νησιά της Περιφέρειας.

Πρόκειται για τον Βρεφονηπιακό σταθμό Δήμου Μυκόνου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.270.000,00 ευρώ, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Δήμου Καλυμνίων με προϋπολογισμό1.020.000,00 ευρώ και  την Αποπεράτωση του βρεφονηπιακού σταθμού πόλεως Κω, με προϋπολογισμό 587.000,00ευρώ.

1. Ο Βρεφονηπιακός σταθμός Δήμου Μυκόνου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική υποδομή για το νησί, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη υποδομή Βρεφονηπιακού Σταθμού που δημιουργείται στην Μύκονο, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των εποχικά εργαζομένων γονέων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, οπότε ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Το έργο αφορά το βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Μυκόνου, στην περιοχή Αργύραινα, με δυναμικότητα για 60 βρέφη και νήπια (18 βρέφη και 42 νήπια) καλύπτοντας ένα εύρος ηλικιών από 2 μηνών έως 4,5 ετών. Το κτίριο θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 400 τ.μ. και θα διαθέτει μια αίθουσα απασχόλησης βρεφών, δυο αίθουσες ύπνου βρεφών, δυο αίθουσες απασχόλησης νηπίων, μια αίθουσα ύπνου νηπίων, μια τραπεζαρία, μια κουζίνα, δωμάτιο μόνωσης, χώρο αναμονής, χώρο αλλαγών για τα βρέφη και χώρο παρασκευής γάλακτος. Επίσης, διαθέτει γραφεία προσωπικού και διεύθυνσης. Το κτίριο περιλαμβάνει αποθήκες, όπως και άλλους απαραίτητους υποστηρικτικούς – βοηθητικούς χώρους προσωπικού, νηπίων και ΑμεΑ.

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, στη προσβασιμότητα, στους χώρους στάθμευσης, στον αύλειο χώρο και την περίφραξη αυτού. Το σύνολο του βρεφονηπιακού σταθμού (κτίριο και αύλειος χώρος) θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά του.

Για την υλοποίησή του εκπονήθηκε Μελέτη Προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.

2. Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Καλυμνίων. Το έργο αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού, πλήρως λειτουργικού, με όλες τις απαιτούμενες δομές, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εκπαίδευσης στους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους δασκάλους το προσωπικό του σχολείου, προσβάσιμο από όλους χωρίς καμία διάκριση, καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής.

Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας ορόφων 352,46 τ.μ., δυναμικότητας 60 νηπίων, εντός οικισμού Πόθιας στην περιοχή Ανάσταση Καλύμνου.

Το ισόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 206,68 τ.μ. και περιλαμβάνει αίθουσα απασχόλησης 20 νηπίων, χώρο τραπεζαρίας-αίθουσα εκδηλώσεων, κουζίνα, γραφείο διεύθυνσης, χώρο υποδοχής, wc και wc ΑμεΑ.

Ο όροφος του κτιρίου έχει επιφάνεια 145,78 τ.μ. και περιλαμβάνει δύο αίθουσες απασχόλησης συνολικά 40 νηπίων, χώρο ύπνου νηπίων και wc.

Το υπόγειο του κτιρίου έχει επιφάνεια 256,78 τ.μ. και περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη προσβασιμότητας εξασφαλίζεται αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, με ισόπεδες διαδρομές σε κάθε όροφο, ικανοποιητικό άνοιγμα θυρών, ικανοποιητικό πλάτος διαδρομών και ανελκυστήρα.

3. Το τρίτο έργο αφορά στην Αποπεράτωση του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού  στην πόλη της Κω, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, συνολικής επιφάνειας δόμησης 360,30τ.μ., ο οποίος θα έχει τμήμα βρεφών από 8 μηνών και τμήματα νηπίων από 2,5 ετών μέχρι την βαθμίδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δυναμικότητας 6 βρεφών και 35 νηπίων αντίστοιχα.

Με την αποπεράτωση του βρεφονηπιακού σταθμού εξαλείφεται ένα σημαντικό κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρόνοιας της περιοχής και αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες και σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης.

Το έργο έχει σκοπό την κάλυψη των αυξημένων αναγκών με την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού, εκτός του κέντρου της πόλης, καλύπτοντας τις ανάγκες των οικογενειών που ζουν στις γύρω περιοχές και συμβάλλοντας στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Η κατασκευή του έργου εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του βρεφονηπιακού σταθμού, με κατάλληλα διαμορφωμένες ράμπες, ανελκυστήρα και χώρους υγιεινής για ασφαλή και αυτόνομη χρήση των υποδομών και των υπηρεσιών από εμποδιζόμενα άτομα και άτομα με αναπηρία.

Και τα τρία έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου