Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΒαγγέλης ή Κυριάκος; Ιδού η απορία

Βαγγέλης ή Κυριάκος; Ιδού η απορία

|

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή «γαλάζιου» προέδρου – Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί. Θα λειτουργήσουν και email (!!!) 

Την Κυριακή στις 07:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου οι περίπου 400.000 φίλοι του κόμματος να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των δυο. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης; Ιδού η απορία λοιπόν…  Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το βράδυ – ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου – και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται για τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Δύσκολη η πρόβλεψη 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ωστόσο, μια νίκη Μητσοτάκη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα (20,4%) και Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).  Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πάλι, σε μια δήλωση που θύμισε πυθία, συνέστησε μεν ψήφο κατά συνείδηση αλλά έγειρε την πλάστιγγα ελαφρώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ο Κυριάκος 

Λίγο πριν την τελική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι ο πιο κατάλληλος να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα υποσχόμενος σκληρή αντιπολίτευση. Δεσμεύεται για ανανέωση του κόμματος – υποσχέθηκε μια «ΝΔ του διαδικτύου και όχι του φαξ» αλλά για οργανωτική ανασυγκρότηση με αξιολόγηση όλων των στελεχών του κόμματος. «Υπάρχουν στελέχη στη ΝΔ τα οποία δεν κατάλαβα ποτέ τι κάνουν» είπε, μόλις χθες, χαρακτηριστικά.  Κατά τα άλλα προανήγγειλε την αποχώρηση της ΝΔ από τη Συγγρού αλλά όχι για τη Ρηγίλλης. Τα γραφεία θα στεγαστούν σε κάποιο φτηνό κτίριο, σε κάποια υποβαθμισμένη γειτονιά, είπε, δηλώνοντας αποφασισμένος να βάλει τάξη στα οικονομικά του κόμματος. «Δεν γίνεται να έχουμε μία πλούσια, μεγάλη και σπάταλη οργανωτική δομή, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενούς μας» δήλωσε.  «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα» πρόσθεσε και εξέφρασε την αναγκαιότητα ανανέωσης της ΝΔ «Σ’ αυτό το ζήτημα καλούνται να τοποθετηθούν αύριο οι πολίτες» συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε ετέθη ζήτημα διάσπασης του κόμματος». 

Χαρακτήρισε επίσης τον διαχωρισμό Καραμανλικών – Μητσοτακικών κάτι που ανήκει στον 20ο αιώνα κι όχι στη Νέα Δημοκρατία του 2016. Για τον Κώστα Καραμανλή πάντως σημείωσε ότι δεν το έχει ποτέ να τοποθετείται δημόσια αλλά έχει απλώς ακούσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τον επικαλείται. Σημείωσε πάντως ότι στη ΝΔ που ονειρεύεται ο ίδιος «δεν υπάρχουν Καραμανλικοί, Μητσοτακικοί, Σαμαρικοί». Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής το εκλογών, καθώς «το ρεύμα είναι με τη δική μου υποψηφιότητα». Τόνισε επίσης ότι έχει μιλήσει «πολύ πιο συγκεκριμένα από τον Ευ. Μεϊμαράκη» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Ο Βαγγέλης

Σημαία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η εγγύηση της ενότητας και της σταθερότητας της ΝΔ. Υποστηρίζει ότι η ανανέωση δεν έχει να κάνει με την ηλικία ενώ είναι καθαρά και ξάστερα Καραμανλικός και όντως επικαλείται τη στήριξη που του παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός. Υπόσχεται επίσης σκληρή αντιπολίτευση αλλά προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα». Έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα καθώς ο λαός δεν αντέχει άλλο. 

Για τέσσερα στοιχεία μέσω των οποίων η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει κυβερνητική προοπτική, κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του, τονίζοντας «αυτή τη ΝΔ θέλουμε».

Τα τέσσερα στοιχεία είναι:

  • Ολότητα – «Θα μεγαλώσει ένα ευρωπαϊκό πολυσυλλεκτικό κόμμα που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ενότητα αφού θα εκφράζει το όλον της παράταξης»

  • Κοινωνική ευαισθησία – «Οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τον κοινωνικό παράγοντα που αποτελεί συγχρόνως και παράγοντα ανάπτυξης»

  • Διεύρυνση – «Θα κάνουμε πράξη τις κοινωνικές συμμαχίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοιγμα στην κοινωνία και σε διεύρυνση της επιρροής της Ν.Δ. στον κοινωνικό ιστό»

  • Ανασυγκρότηση κόμματος – «Με το ειδικό κομματικό βάρος και την τεχνογνωσία που διαθέτω θα επιβάλλω αλλαγές σε δομές, λειτουργίες και σε πρόσωπα στην παράταξη»

Η ΝΔ εισάγει το email!

Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), Γιάννης Τραγάκης και όπως αποκάλυψε η ΝΔ θα εισάγει μια καινοτομία.  «Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

πηγή: tvxs.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου