Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση της εφημερίδας Real News η Αθήνα προτείνει στο παρασκήνιο το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα αλυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας – Εναλλακτική πρόταση; «Δημοκρατία των Σκοπίων», που όμως η ΠΓΔΜ είχε αποκλείσει στο παρελθόν.
Οι εξελίξεις τρέχουν… Η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια φέρνει και αλλαγές στη χάραξη της εθνικής πολιτικής της γειτονικής χώρας, καθώς δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θέλουν τη νέα κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εγκαταλείποντας τον όρο «Μακεδονία». Και όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, ώστε να ξεπεραστεί το βέτο της Ελλάδας και η χώρα του να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Και ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να δήλωσε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες, ώστε να επανεξετάσουν τις διμερείς τους σχέσεις, προτάσσοντας το επιχείρημα ενός σταθερού και φιλικού γείτονα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στις προθέσεις μάλιστα της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία, επισημαίνοντας ότι θα αναζητήσει ευρεία κομματική συναίνεση για το θέμα αυτό.
Και έχουμε πλέον τα δύο ονόματα που πέφτουν στον τραπέζι σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews με την ευκαιρία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου. Η Αθήνα, προτείνει στο παρασκήνιο το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα αλυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας. Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το όνομα «Δημοκρατία των Σκοπίων», που όμως η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν.
Η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις δύο πλευρές τουλάχιστον, στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, όμως είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προγραμματίζει ταξίδι στις δύο χώρες, εφόσον σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα συζητηθεί ουσιαστικά μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς -όπως τονίζουν- το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Βερολίνο παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον επί διακυβέρνησης Τραμπ αποσύρει δυνάμεις, τις οποίες και μεταφέρει στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.