Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΤοπική Αυτοδιοίκηση: Φεύγει ο "Καλλικράτης", έρχεται ο "Κλεισθένης"

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Φεύγει ο “Καλλικράτης”, έρχεται ο “Κλεισθένης”

|

Και το όνομα αυτού …Κλεισθένης. Αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή, θα αποτελέσει τον διάδοχο του Καλλικράτη και θα δώσει νέο ύφος σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κου Σκουρλέτη και οι αλλαγές που αναμένονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον κυρίως με την απλή αναλογική στις εκλογές του 2019 

Ο Κλεισθένης αναθεωρεί τον Καλλικράτη. Το όνομα τού μεταρρυθμιστή πολιτικού -ο οποίος τον 6ο αιώνα π.Χ. έθεσε τις βάσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας και χώρισε την Αττική σε τρεις βασικούς δήμους- θα φέρει η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θα συμβάλλει –όπως υπογραμμίζει ο υπουργός- στην υιοθέτηση «μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων». Εκτενή αναφορά κάνει και σε άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ προαναγγέλλει ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων («Κλεισθένης ΙΙ»), μετά την συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «οι δήμοι θωρακίζονται και με δικά τους μέσα μπορούν να επιτελούν το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων», ενώ επικρίνει τη ΝΔ για την πρόθεσή της «να παραδώσει αυτό το έργο σε ιδιώτες».

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ, για το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σχετικά με τους συμβασιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για το έργο του νέου φορέα ανάπλασης της Αθήνας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στον Απόστολο Μιχαλούδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ.: Κύριε υπουργέ πριν περάσουμε στα θέματα του υπουργείου σας, θα ήθελα ένα σχόλιο για το δυσάρεστο συμβάν με τον Έλληνα πιλότο και για την κλιμακούμενη προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας.

Απ.: Είναι αυτονόητη η έκφραση των πιο θερμών συλλυπητηρίων για τον άτυχο πιλότο μας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Και όταν υπάρχει μία αυξανόμενη και κλιμακούμενη ένταση, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και θα μπορούσε να πει κανείς πως τα σίδερα και οι άνθρωποι καμιά φορά λυγίζουν. Αυτός είναι και ο παραλογισμός αυτής της κλιμακούμενης έντασης που γίνεται με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Η χώρα μας πρέπει να επιδείξει απόλυτη ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν διεκδικεί τίποτα αλλά και δεν παραχωρεί τίποτα. Νομίζω πως η θέση της Ελλάδας είναι μια θέση ισχυρή, έχει ισχυρές συμμαχίες, αξιοποιεί τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει και αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Ερ.: Πώς αποτιμάται το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων;

Απ.: Ο διαγωνισμός για τις μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα καθαριότητας για τους 325 δήμους της χώρας έχει πολλαπλή αξία: Πρώτα απ΄ όλα γιατί είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τα τελευταία 10 χρόνια για μόνιμες θέσεις εργασίας. Το δεύτερο είναι ότι έρχεται να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων οι οποίες μέχρι τώρα καλύπτονταν με το καθεστώς των συμβασιούχων, δημιουργώντας όμως μια πραγματικότητα εργασιακής ανασφάλειας γι’ αυτούς του ανθρώπους και πολλαπλά προβλήματα. Τώρα πλέον οι δήμοι θωρακίζονται και με δικά τους μέσα μπορούν να επιτελούν το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ερ.: Υπήρξαν ωστόσο και επικρίσεις…

Απ.: Ο διαγωνισμός αυτός πολεμήθηκε κυρίως από τη ΝΔ, η οποία δεν έκρυψε ποτέ την βασική πρόθεσή της να παραδώσει το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Αλλά αυτή η επιλογή ουσιαστικά έρχεται να χτυπήσει την ανταποδοτική λογική που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και στους δήμους. Οι πολίτες πληρώνουν τα δημοτικά τέλη και απαιτούν καθαρές πόλεις. Δεν υπάρχει σε αυτή τη σχέση περιθώριο κέρδους. Κατά συνέπεια με την επιλογή που κάναμε φράζουμε τον δρόμο σε αυτούς που θέλουν την ιδιωτικοποίηση αυτής της υπηρεσίας. Πρόκειται για έναν ανοιχτό διαγωνισμό με αντικειμενικά κριτήρια, που καθόρισε το ΑΣΕΠ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός αυτών που πέρασαν αποτελείται από ανθρώπους που είχαν παλαιότερα εμπειρία στον τομέα αυτόν. Από αυτούς ένα μέρος αφορά τους λεγόμενους «παρατασιούχους» της τελευταίας περιόδου και ένα άλλο εργαζόμενους στα παλαιότερα χρόνια, ενώ ένα άλλο εξίσου μεγάλο κομμάτι πληρούσαν τα άλλα κριτήρια χωρίς να έχουν την εμπειρία. Είναι δηλαδή ένα ισορροπημένο μείγμα ανδρών και γυναικών που καλύπτουν αυτές τις θέσεις. Αυτές οι προσλήψεις δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό όπως ψευδώς αναπαράγουν διάφορα ΜΜΕ, διότι καλύπτονται από τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες. Ο αριθμός προσδιορίστηκε από τους δήμους με βάση τα έσοδα και τις ανάγκες τους.

Ερ.: Έχετε εικόνα για το πότε αναμένεται η ανακοίνωση των οριστικών πινάκων διοριστέων;

Απ.: Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων εξαρτάται από το ΑΣΕΠ. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο διαγωνισμό, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά των υποψηφίων. Αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα διότι, (όπως συμβαίνει με όλους τους διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό), ξεκινούν να παρουσιάζονται στους δήμους με βάση τους προσωρινούς πίνακες. Προφανώς αν υπάρχουν κάποια λάθη και κάποιες αλλαγές αυτές με την έκδοση των οριστικών πινάκων θα διορθωθούν.

Ερ.: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή;

Απ.: Το νομοσχέδιο είναι στην τελική του φάση και συγκεκριμένα στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του.

Ερ.: Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ ζητούν να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση.

Απ.: Είχαμε ζητήσει από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ που συγκαλούν στις αρχές της εβδομάδας ένα κοινό συνέδριο αν ήταν δυνατό να μετατεθεί μία εβδομάδα αργότερα ώστε να παρουσιαστεί η τελική μορφή του νομοσχεδίου. Δεν το επέλεξαν παρόλα αυτά προφανώς κανένας δεν αιφνιδιάζεται από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι πάνω από ενάμιση χρόνο συζητάμε για τις βασικές πλευρές αυτού του νομοσχεδίου. Τίποτα δεν είναι κρυφό. Υπήρχε μια ομάδα εργασίας, η οποία είχε καταλήξει σε ένα πόρισμα και σε αυτή συμμετείχαν η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, ενώ στη βάση αυτού του κειμένου ανταλλάχθηκαν απόψεις στα συνέδρια των δύο αυτών Ενώσεων. Άρα θεωρώ ότι η έννοια της διαβούλευσης και του διαλόγου έγινε πραγματικότητα και βεβαίως με βάση το τελικό κείμενο θα δοθεί περιθώριο για να υπάρξουν τελικές παρατηρήσεις.

Ερ.: Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοκητικές εκλογές. Πολλοί αιρετοί όμως εκφράζουν φόβους ότι αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα κυβερνησιμότητας των δήμων. Για την αποφυγή αυτού του ενδεχόμενου προβλέπονται κάποιες δικλείδες ασφαλείας;

Απ.: Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από ρυθμίσεις που βοηθούν σε αυτό που αποκαλείται «κυβερνησιμότητα», αλλά νομίζω ότι η πιο ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Είναι κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Τα τοπικά προβλήματα είναι συγκεκριμένα, πάνω σε αυτά μπορεί να υπάρξουν πλατιές πλειοψηφίες, οι οποίες θα έχουν τη νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία. Αυτή θα είναι η βασική δημοκρατική τομή που θεσμοθετείται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Ερ.: Πέρα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ποιες είναι οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που εισάγει το εν λόγω νομοσχέδιο;

Απ.: Πρώτα απ’ όλα αλλάζουμε τη σχέση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θεσπίζοντας μια ξεχωριστή δομή, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς, θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προφανώς αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών της αυτοδιοίκησης.

Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους. Διότι άλλες είναι οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά ενός ορεινού ή νησιωτικού δήμου από αυτές ενός αστικού ή ενός αγροτικού δήμου.

Παρεμβαίνουμε, επίσης, στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών κάνοντας ένα ευέλικτο σύστημα με βάση το οποίο θα χρεώνουν οι δήμοι τα αντίστοιχα τέλη ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων.

Ακόμα, θα διευρύνουμε τη δυνατότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Υπάρχει η κατεύθυνση να εντάξουμε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τις υπηρεσίες πρασίνου.

Επιπλέον, συστήνουμε ένα διαρκές όργανο σε διυπουργική βάση και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο θα εξετάζει κάθε φορά σε σχέση με κάθε προωθούμενο νομοθέτημα τις αρμοδιότητες που αφορούν τα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι το οποίο δεν υπήρχε και έρχεται να απαντήσει σε ένα χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις επικαλύψεις στον τομέα των αρμοδιοτήτων.

Επίσης, από το νομοσχέδιο θα προκύψει η συγκρότηση μιας επιτροπής στη βάση της νέας κατηγοριοποίησης τω δήμων, που θα οδηγήσει στην ανακατανομή των πόρων.

Πολλά πράγματα έχουμε κατά νου για την ισχυροποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία προϋποθέτουν την συνταγματική αναθεώρηση. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να μιλάμε για φορολογική εξουσία στους δήμους από τη στιγμή που το απαγορεύει το Σύνταγμα. Όπως επίσης το μέγεθος της μεταρρύθμισης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν η χώρα βρισκόταν σε μια περίοδο κανονικότητας σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της, καθώς δεν διαθέτουμε το σύνολο των απαιτούμενων πόρων για να στηρίξουμε μια μεταρρύθμιση στο μέγεθος που θα θέλαμε. Όλα αυτά μας οδηγούν στο ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες είναι το πρώτο βήμα μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου και με αυτή την έννοια το ονομάσαμε «Κλεισθένης Ι» έχοντας κατά νου ότι θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και όταν η χώρα θα έχει περισσότερα μέσα για την υλοποίησή της. Το «Κλεισθένης» σχετίζεται με την βαθιά μεταρρυθμιστική προσπάθεια που είχε γίνει στην αρχαία Αθήνα από την θεμελίωση της Δημοκρατίας στην πόλη των Αθηνών.

Ερ.: Αυτή την εποχή «τρέχουν» ορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ, όπως είναι τα «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ». Η αξιοποίησή τους μπορεί να ωφελήσει την καθημερινότητα των πολιτών;

Απ.: Πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία στοχεύουν στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών στο πεδίο των υποδομών που κατά προτεραιότητα απασχολεί την πλειοψηφία των δήμων. Αυτές σχετίζονται με τις παιδικές χαρές, με τα σχολεία, με μικρά έργα ύδρευσης, την αγροτική οδοποιία και την προμήθεια μηχανημάτων έργου. Ήδη έχουν βγει τρεις προσκλήσεις από αυτά τα προγράμματα, η ανταπόκριση των δήμων είναι μεγάλη και αναμένεται το επόμενο διάστημα να βγουν και οι υπόλοιπες. Μόνο για το 2018 μιλάμε για ένα ποσό 740 εκατ. ευρώ. Αν κανείς συνυπολογίσει αυτά τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, τα χρήματα του ΕΣΠΑ και την εξοικονόμηση που έχουν οι δήμοι μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αντιλαμβάνεστε ότι αθροιστικά μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά στην υπηρεσία της αυτοδιοίκησης, που έρχονται να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό την απώλεια πόρων που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές.

Ερ.: Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της εργασιακής αποκατάστασης των συμβασιούχων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Σε τι είδους λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση;

Απ.: Έχουμε τονίσει στους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι από τη στιγμή που απασχολούνται πάνω από 15 χρόνια σε αυτό τον τομέα με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις αναγνωρίζουμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προφανώς είναι κατ΄ όνομα συμβασιούχοι και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πραγματική εργασιακή τους σχέση. Η λύση που ετοιμάζουμε πρέπει να είναι συμβατή και με το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που από την πλευρά της απαγορεύει την κατάχρηση της έννοιας της σύμβασης. Η λύση λοιπόν που επεξεργαζόμαστε επίσης δεν θα πρέπει να προσκρούει στον κανόνα που δεσμεύει τη χώρα σχετικά με τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα. Η δέσμευσή μας είναι σαφής. Και θεωρώ ότι τελικά θα βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί το δίκαιο αίτημά τους.

Ερ.: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση φορέα ανάπλασης της Αθήνας έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως σχετικά με την απουσία του Δήμου Αθηναίων. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απ.: Δεν είναι αλήθεια ότι απουσιάζει. Προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου στην εταιρεία αυτή και μάλιστα ο κ. Καμίνης ως δήμαρχος και η κ. Δούρου ως περιφερειάρχης είναι ενήμεροι και σύμφωνοι με την ίδρυση αυτής της εταιρείας. Σκοπός της δεν είναι να υποκαταστήσει τον ρόλο των δήμων και των υπηρεσιών σχεδιασμού. Πρόκειται για εταιρεία που θα στηρίξει τα όποια έργα επιλεγούν με ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιτίθεται κανείς στη συγκρότηση αυτής της εταιρείας. Μάλλον πρόκειται για λόγους μη κατανόησης του σκοπού της εταιρείας ή για λόγους μιας μίζερης αντιπολίτευσης που συνηθίζεται από πολλές πλευρές τώρα τελευταία.

Ερ.: Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι ο φορέας ιδρύεται για να προβεί σε ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Απ.: Αυτό ακούγεται από την ημέρα που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Υποτίθεται έγκριτοι σχολιαστές των γνωστών αντικυβερνητικών μέσων λένε κάθε μέρα τα ίδια ψέματα. Αυτά πια δεν αντέχουν στην κριτική και είναι γραφικότητες επαναλαμβανόμενες που δεν πείθουν κανέναν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Tinos Cup 2025: Παιδιά, πάθος και ρεκόρ συμμετοχών!

Με εντυπωσιακή συμμετοχή και νέες προσθήκες, το 13ο τουρνουά ανέδειξε την Τήνο σε πυλώνα αθλητικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας.

Σαντορίνη – Καμάρι: Νησιώτικο γλέντι προς τιμήν Του Αγίου Παγκρατίου

Ο Παγκράτιος Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καμαρίου σας προσκαλεί σε μια βραδιά γιορτής με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς ρυθμούς και νησιώτικο κέφι – Τρίτη 9 Ιουλίου, Κεντρική Πλατεία Καμαρίου.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Που και πότε

Διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, σε διάφορες περιοχές λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Φλόγες στη Ραφήνα: Εκκενώσεις, άνεμοι και ανεξέλεγκτη πορεία προς τα Σπάτα

Μάχη με τον χρόνο και τους ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Κάτοικοι εκκενώνουν σπίτια, η Μαραθώνος έχει κοπεί στα δύο και το 112 ήχησε ξανά

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Πανναξιακός ΑΟ: Ασημένιος ξανά ο Σωτήρης Γεντέκος, στο βάθρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20

Ο 17χρονος αθλητής του Πανναξιακού Α.Ο. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη σφυροβολία με εξαιρετική επίδοση στις Σέρρες

Τήνος: Αναστάτωση με τη παρουσία για 3η ημέρα τουρκικών αλιευτικών κοντά στην ακτή (!!!)

Καταγγελίες για τουρκικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές – Η επίσημη θέση του Λιμενικού για τη μεταφορά κλωβών από τη Μάλτα

Η Βάνα Πεφάνη στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

Μια συγκινητική επίσκεψη και μια ξεχωριστή επανένωση με το σκηνικό της «Έβδομης Ημέρας της Δημιουργίας»

AEGEAN 600: Ο διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας που κάνει το Αιγαίο παγκόσμια σκηνή

Από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου, η καρδιά της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας χτυπά στην Ελλάδα – Ένας αγώνας 605 ναυτικών μιλίων ανάμεσα σε νησιά-σύμβολα του ελληνικού καλοκαιριού

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)