Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΤήνος: Πορεία διαμαρτυρίας και ηχηρό "Οχι" στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Τήνος: Πορεία διαμαρτυρίας και ηχηρό “Οχι” στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

|

Και οι αντιδράσεις των κατοίκων της Τήνου καλά κρατούν… 

Και η αντίδραση των κατοίκων της Τήνου καλά κρατεί απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης αιολικού Πάρκου… Και σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας προς τον χώρο που γίνονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Με πανό που αναγράφει “Η Τήνος φωνάζει ΟΧΙ” δηλώνεται για ακόμα μια φορά η πλήρη αντίθεση των πολιτών προς την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην πορεία ήταν ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, η Έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, η Αντιδήμαρχος, Ευγενία Αλοιμόνου, δημοτικοί – τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Μάλιστα από την περασμένη Δευτέρα (04/11) όταν και είχαμε μία ακόμη συνάντηση στο Δημαρχείο Τήνου για την εντατικοποίηση των δράσεων κόντρα στην επιθυμία της Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το project “Αιολικό Πάρκο” σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Τήνου, εκδόθηκε και ψήφισμα που αναφέρει τι έχει συμβεί έως τώρα και την καθολική προσπάθεια των κατοίκων της Τήνου να μην δεχτούν αυτή την … εισβολή 

“Τον Οκτώβριο του 2017 μάθαμε τυχαία ότι θα ξεκινούσαν από την εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» εργασίες για εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού στην θέση «Πράσα» Υστερνίων Τήνου, ενώ εκκρεμούσαν προσφυγές του Δήμου Τήνου που βασιζόταν σε αυτό που νομίζαμε ότι ήταν πραγματικά ελαττώματα της αδειοδοτικής διαδικασίας, δηλαδή: α) την έκταση του γεωτεμαχίου του σκοπούμενου έργου, β) την πασιφανώς παράνομη και, τότε, μη βατή διάνοιξη που προσπαθούσε να «βελτιωθεί» και να βαφτιστεί «υφιστάμενηοδοποιία» και γ) το ότι αυτή η παράνομη διάνοιξη περνούσε μέσα από και στην ουσία καταπατούσε περιφραγμένες ιδιοκτησίες και την Δημοτική έκταση.

Από τον Οκτώβριου του 2017 μέχρι σήμερα είδαμε να εκδίδονταιαποφάσεις που έλεγαν ότι ο Δήμος Τήνου «είχε χάσει την νομή» όταν όλοι ξέρουμεότι οι Δήμοι είναι σαν το Δημόσιο και δεν μπορούν να χάσουν τη νομή τους σε εκτάσεις που τους ανήκουν. Είδαμε να διαπράττεταιεκ νέου διατάραξη της νομής του Δήμου, ότανδήθεν «άγνωστοι» παραβίασαν την περίφραξη της ιδιοκτησίας του Δήμου, αμέσως μόλις η Εταιρεία ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2019.Είδαμε την παράνομη διάνοιξη να βαφτίζεται «συνοδό έργο» κατόπιν εορτής. Είδαμε την Δασική Υπηρεσία Σύρου (την ίδια Υπηρεσία που κάθεται πάνω σε αιτήσεις πολιτών μερικούς μήνες) να βγάζει μεταμεσονύκτια πράξη χαρακτηρισμούτης έκτασης στην οποία έχει γίνει η παράνομη διάνοιξη, την παραμονή του δικαστηρίου των ασφαλιστικών μέτρων νομής που άσκησε ο Δήμος Τήνου κατά της Εταιρείας,χαρακτηρίζοντάς την ως «χορτολιβαδική» και κατ’ αυτήν Δημόσια, όταν ξέρουν οι πάντες ότι δεν υπάρχει τεκμήριο του Δημοσίου στην Τήνο και στις Κυκλάδες, και κυρίως ότι ο Δήμος Τήνου έχει τίτλο του 1938 για την ιδιοκτησία του. Φυσικά, η Δασική Υπηρεσία ήταν απούσα όταν έγινε η διατάραξη του «χορτολίβαδου»το 1997 μιας και η ίδια σε Γνωμοδότησή της αναφέρει ότι πριν από τη χρονιά αυτή κανένας «χωματόδρομος» δεν υπήρχε στην περιοχή.Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά έχει η Δασική Υπηρεσία;Είδαμε το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων να πιθανολογεί ότι η διάνοιξη του επίμαχου δρόμου έγινε από την Νομαρχία Κυκλάδων, όταν ξέρουμε και το έχουμε και γραπτώς(από την ίδια την νυν Περιφέρεια και πρώην Νομαρχία)ότι ουδεμία ανάμειξη είχε ή έχει με αυτήν την διάνοιξη. Όταν, επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου ότι ούτε αυτός έχει διανοίξει τον επίμαχο δήθεν «δρόμο».

Ο Δήμος Τήνου έχει καταθέσει τακτική Αγωγή Νομής κατά της Εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.», αλλά μέχρι να δικαστεί και να βγει η απόφαση, η εν λόγω εταιρία θα δημιουργήσει τετελεσμένα, κάτι που θεωρούμε άδικο και απαράδεκτο για την δημοτική περιουσία και άρα για την κοινή περιουσία όλων των Τηνιακών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να σταματήσει κάθε εργασία που αφορά δίοδο μέσα από την παράνομη διάνοιξη εντός της έκτασης που ανήκει στο Δήμο Τήνου και κατ’ επέκταση σε όλους του πολίτες του και καλούμε όλο τον Τηνιακό λαό να σταθεί συμμέτοχος στον αγώνα μας για την προάσπιση της Δημοτικής περιουσίας και της μοναδικού αισθητικού κάλλους φυσιογνωμίας του «χειροποίητου» νησιού μας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς