Τετάρτη, 11 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΤήνος: Ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι αιφνιδιάστηκε δύο φορές από το Ιερό Νησί...

Τήνος: Ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι αιφνιδιάστηκε δύο φορές από το Ιερό Νησί των Κυκλάδων

|

Η Παναγία της Τήνου ήταν ο τελευταίος σταθμός στην περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύρο και στην Τήνο – Επισκέφθηκε την έκθεση Χαλεπά στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και τι είπε για το Ιδρυμα της Παναγίας και την ηλεκτρική διασύνδεση και γιατί ο Δήμαρχος Τήνου έκανε αναφορά στον Τσε Γκεβάρα

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή μετά από μια μακρά πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού… Μεσημέρι Δευτέρας 19 Μαρτίου, ημέρα ορόσημο στην ιστορία του νησιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθότι όπως έγινε γνωστό  είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο δημαρχείο της Τήνου. Στον δρόμο προς το δημαρχείο, όπου μετέβη πεζή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε εγκάρδιο κλίμα με κατοίκους και καταστηματάρχες τουριστικών επιχειρήσεων και τοπικών προϊόντων. Λίγο αργότερα επισκέφθηκε τον εμβληματικό ιερό ναό της Παναγίας της Τήνου, βάζοντας τέλος στην επίσκεψή του στο νησί, έχοντας συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τον δήμαρχο Ιωάννη Σιώτο, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους και τοπικούς φορείς στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, για να ξεναγηθεί αμέσως μετά στην έκθεση του Ιωάννη Χαλεπά.

Τι είπε στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού; Πολλά και διάφορα… Από την ανάγκη για κρίσιμες αποφάσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της χώρας, έως τον αιφνιδιασμό που του προκάλεσε το Ιερό Νησί της Τήνου ελέω του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος και βέβαια δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Και μάλιστα το έκανε σε ένα νησί που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από την έλλειψη ηλεκτρικής αυτονομίας και αξιόπιστης σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Και όπως τονίσαμε με το καλημέρα ανέφερε «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή μετά από μια μακρά πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές». Υπογράμμισε ότι «είναι τώρα που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική, για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για την Ελλάδα της νέας εποχής». Επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η έξοδος από τα μνημόνια που κοντοζυγώνει, χρειάζεται να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν και την περίοδο των παχέων αγελάδων. «Πρέπει τώρα η ανάπτυξη να είναι ανάπτυξη όχι μόνο για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, να είναι δίκαιη ανάπτυξη, αυτό που περισσεύει να ξαναγυρνάει πίσω και να μοιράζεται δίκαια στην πλειονότητα του λαού» ανέφερε.

Επίσης. χαρακτήρισε εμβληματικό έργο και έργο πνοής την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα και πρόσθεσε ότι «θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική των Κυκλάδων που αποτελούν όχι μόνο την ατμομηχανή του τουρισμού αλλά και έναν ιδιαίτερο τόπο σε ό,τι αφορά και τον πολιτισμό του, με εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά την πολυετή κρίση που όλοι βιώσαμε».

Μιλώντας για το «ευλογημένο» νησί της Τήνου, εκμυστηρεύτηκε ότι έχει αιφνιδιαστεί δύο φορές, μια αρνητικά και μια θετικά, σε σχέση με την Τήνο. Ο πρώτος αιφνιδιασμός, είπε, όταν έλαβε την απόφαση να υλοποιήσει με τη σχετική τροπολογία τη δέσμευση του απέναντι στο μακρόχρονο αίτημα του Τηνιακού λαού για την επαναφορά του πανελλήνιου ιερού ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου στην κανονικότητα στο προηγούμενο καθεστώς του. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αιφνιδιάστηκε από τις «αντιδράσεις και τις πιέσεις που δεχτήκαμε προκειμένου να μην προχωρήσουμε στην υλοποίηση της δέσμευσης μας απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της Τήνου». «Αιφνιδιάστηκα γιατί πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι κλήρος και λαός, όχι μόνο κλήρος», υπογράμμισε, για να δεχτεί το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας.

Αντιθέτως, τόνισε ότι σήμερα αιφνιδιάζεται θετικά γιατί βλέπει πόσο μεγάλη σημασία είχε αυτή η απόφαση και η υλοποίηση της για τον λαό της Τήνου. «Δεν διαρρηγνύουμε την κανονικότητα, δεν προχωρούμε σε κάποια ανατροπή, αλλά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στο νομικό καθεστώς που παραδοσιακά υφίσταται από το 1823 που ιδρύθηκε το Ίδρυμα», τόνισε.

Επισήμανε ότι για πάρα πολλές δεκαετίες το Ίδρυμα υπαγόταν στην εποπτεία του κράτους, κάτι που διαταράχτηκε στη δικτατορία, οπότε παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην Εκκλησία. Το καθεστώς του αποκαταστάθηκε εκ νέου με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και αυτή η κανονικότητα διαταράχθηκε ξανά το 2014 «χωρίς μάλιστα καμία συζήτηση με την τοπική κοινωνία». «Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα που διαταράχθηκε το 2014. Επαναφέρουμε το ίδρυμα στο καθεστώς που λειτουργούσε εδώ και δυο αιώνες διοικούμενο και από κληρικούς και από λαϊκούς», είπε ο πρωθυπουργός. «Όπως λειτούργησα στο θέμα αυτό, έτσι θα λειτουργώ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, θα προχωράμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο, σε αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία διεκδικεί μέσα από αγώνες», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έπρεπε να έχει γίνει από τη δεκαετία του ‘70. Επισήμανε ότι αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα, γιατί εξοικονομούνται πάνω από 80 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων σε τρία νησιά και με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου θα εξοικονομηθούν πολύ περισσότερα. Τόνισε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου και την προοπτική ενεργειακής ασφάλειας και επενδύσεων σημαντικών που μπορούν να έρθουν στον χώρο των ΑΠΕ.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι ούτε φαραωνικά έργα, ούτε έργα που θα καταστρέφουν και θα αλλοιώνουν το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο. Σημείωσε ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η διαδικασία αναθεώρησης του ειδικού χωροταξίου για τις ΑΠΕ με βάση τις ανάγκες και τις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. «Για μας προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε κάθε μεταρρύθμιση που φέρνει τα πράγματα μπροστά είναι να διασφαλίζουμε τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών» και επισήμανε σε αυτό το σημείο τη σημασία των περιφερειακών συνεδριών παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να τονίσει: «στην ίδια βάρκα είμαστε και πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας να πλεύσει σε ήρεμα νερά και να προχωρήσει μπροστά». Το επόμενο περιφερειακό συνέδριο, για το Ν. Αιγαίο, θα γίνει μετά το Πάσχα, στη Σύρο και τη Ρόδο. «Θέλουμε οι Κυκλάδες να ευημερούν 12 μήνες τον χρόνο», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε για το «εμβληματικό αίτημα των νησιωτών», το μεταφορικό ισοδύναμο, ότι αποτελεί πολύ σημαντική δέσμευση που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μέσα στο 2018. «Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το πιλοτικό στάδιο για το 2018 με στόχο το ‘19 να επεκταθεί σε όλο το Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου», είπε και πρόσθεσε ότι «Η νησιωτικότητα είναι ευλογία και όχι κατάρα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τήνου ευχαρίστησε θερμά για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το πανελλήνιο ιερό ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, σημειώνοντας ότι η υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας δικαίωσε τους Τήνιους πολίτες και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα τους. «Ο Τσε Γκεβάρα είχε τονίσει κάποτε ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις. Εσείς το κάνατε ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας», είπε στον πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2025: Η Αίγινα ξανά στην κορυφή, ποια νησιά των Κυκλάδων ξεχώρισαν

Οι Κυκλάδες και ο Αργοσαρωνικός κυριάρχησαν στις κρατήσεις του Ferryhopper – Στο προσκήνιο οι ταξιδιώτες Gen Z και οι τετράποδοι φίλοι τους

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

“Θαλάσσια Πάρκα”: Αρχή από Νότιες Κυκλάδες αλλά με το βλέμμα στην Αγκυρα

Η Αθήνα ανοίγει τον φάκελο «θαλάσσια πάρκα» Η αρχή θα γίνει με το Ιόνιο και τις νότιες Κυκλάδες - Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμη είναι η οριοθέτηση μεταξύ Ανάφης και ανατολικά της Αμοργού που θα καταδείξει και τις προθέσεις της Τουρκίας

Κύθνος: Η ιστορική αναγέννηση του Ξενία και ένα νησί-πρότυπο απέναντι στη λειψυδρία

Η μεγάλη ισραηλινή επένδυση στα Λουτρά Κύθνου παίρνει σάρκα και οστά, ενώ ο Δήμος προχωρά με σχέδιο στην ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μετατρέποντας το νησί σε υπόδειγμα βιωσιμότητας.

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: “Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο με Τεχνητή Νοημοσύνη”, μία ξεχωριστή εμπειρία για την Ε’ Τάξη

Μαθητές ανακαλύπτουν τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα από παιχνίδι, διάλογο και δημιουργία – Με τη βοήθεια του The Lyceum Project και των Δώρα Κατσαμόρη & Μαρία Δαγιόγλου

Αμοργός: Σειρά επαφών Δημάρχου με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα

Ο Ελευθέριος Καραΐσκος ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα για λιμάνια, υγεία, αποχέτευση και στέγαση προσωπικού σε συναντήσεις με Υπουργούς και αρμόδιους φορείς

Δημαρχείο Θήρας: Εντυπωσίασαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φηρών με τις εργασίες τους για τη Σαντορίνη

Στο Δημαρχείο Θήρας παρουσίασαν τις δημιουργίες τους για το Έτος Αυθεντικότητας και συνομίλησαν με τον Δήμαρχο

Serifos Sunset Race 2025: Τρέξε στο ηλιοβασίλεμα, κολύμπησε στο Αιγαίο

10+1 χρόνια τρέχουμε και κολυμπάμε στο νησί της Σερίφου!

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.