Η Τήνος που αντιστέκεται ενωμένη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά και η Ευρώπη που κόβει τη χρηματοδότηση στα …ορυκτά και πιέζει για περισσότερες Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας
Άλλη μια ειρηνική διαμαρτυρία πραγματοποίησε χθες Σάββατο 16 Νοεμβρίου, ο Τηνιακός λαός στο χώρο εργασιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Ανταποκρινόμενοι τόσο στο κάλεσμα της ομάδα του Tinos Food Paths για ένα πικ νικ στην περιοχή, όσο των φορέων και της σελίδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”. Οι κάτοικοι της Τήνου συνεχίζουν να δείχνουν την εναντίωση τους στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με κάθε τρόπο. Το ευχάριστο; Ήταν όλοι εκεί, κάτοικοι, φορείς, δήμαρχος, έπαρχος, δημοτικό συμβούλιο, σε σύμπνοια όλοι. Για το καλό της Τήνου αλλά και γενικότερα των Κυκλάδων με δεδομένο ότι οι Τηνιακοί είναι οι πρωτοπόροι αυτή τη στιγμή της μάχης.
Και υπάρχει συνέχεια… Δημιουργήθηκε πρόσφατα άλλο ένα ψήφισμα κατά των ανεμογεννητριών και μπορείτε να ψηφίσετε εδώ, ενώ οι πληροοφορίες αναφέρουν (με βάση την ενημέρωση που έχουμε) ότι διοργανώνεται τις επόμενες ημέρες μαζικό Παντηνιακό συλλαλητήριο…
Ομως, έχουμε και εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και ο χρόνος που χάθηκε όλα αυτά τα χρόνια… Τι θέλουμε να πούμε; «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 14/11 ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα — μη εξαιρουμένου του φυσικού αερίου — από το 2022, απόφαση που επαινείται για τη συμβολή της στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.
Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ. Για «γιγαντιαίο άλμα» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο Βέρνερ Χόγερ. «Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο», δεσμεύθηκε ο Χόγερ, σημειώνεται σε ανακοίνωση του θεσμού.
Η ΕΤΕπ, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι η επενδυτική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διοικητικό συμβούλιό της, που αποτελείται από αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκρινε σε ψηφοφορία του τη νέα πολιτική της για τις επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε χθες τη νέα πολιτική της ΕΤΕπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης [σ.σ. δικτύων αγωγών] και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».
Πέραν της ανακοίνωσης για τα ορυκτά καύσιμα, η ΕΤΕπ τόνισε πως ευελπιστεί να «αποδεσμεύσει» έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία. Σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, το ένα στα δύο ευρώ που θα επενδύει η ΕΤΕπ από το 2025 και μετά θα πηγαίνει σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον.
«Επιτέλους, η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα του κόσμου κάμπτεται μπροστά στην πίεση των πολιτών και αναγνωρίζει ότι η χρηματοδότηση όλων των ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστεί», σχολίασε μέσω Twitter ο Κολάν Ρος, στέλεχος της οργάνωσης Φίλοι της Γης, προτρέποντας όλες τις άλλες τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, να τη μιμηθούν.
Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις επικρίνουν το γεγονός ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γίνει με αργό ρυθμό. «Μολονότι η νέα πολιτική σημαίνει ότι η ΕΕ ουσιαστικά θα τερματίσει την στήριξή της [σε έργα που αφορούν] στον άνθρακα και το πετρέλαιο, η χρηματοδότηση έργων όπως οι αγωγοί μεταφοράς αερίου ως το 2021 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών ορυκτών καυσίμων πέραν του 2021 απειλούν τις δεσμεύσεις της ΕΕ ως προς το κλίμα», σημείωσε η Greenpeace σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Σύμφωνα με τις Greenpeace και WWF, 19 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της νέας πολιτικής επενδύσεων, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία. Η αδιαλλαξία ως προς το φυσικό αέριο όμως πάγωσε κάποια κράτη, που ψήφισαν εναντίον, ή απείχαν. Ενώ η Αυστρία και το Λουξεμβούργο απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ότι συμπεριλήφθηκαν οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στη νέα πολιτική, κατά τις ίδιες ΜΚΟ”.
Οπότε τι κάνουμε; Οι επόμενες εβδομάδες μόνο εύκολες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν…
Φωτό: Ιωάννα Παπασταθοπούλου