Καταψηφίστηκε και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία στις 3 Σεπτεμβρίου η τροπολογία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά που ζητούσε να μην περικοπούν οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ιδιαίτερα προστατευτική σε ότι έχει σχέση με τους κατοίκους των νησιών και δη των απομονωμένων στα κράτη μέλη της σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο» απέναντι στην Ελλάδα κρατάει μία παράξενη …εχθρική και ανάλγητη στάση. Κάτι που επισημαίνει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς με αφορμή την τροπολογία που είχε καταθέσει από τα τέλη Ιουλίου με θέμα την ανάγκη συνέχισης των οικονομικών πιστώσεων προς τα μικρά νησιά του Αιγαίου ώστε να μην «αφανιστούν». Τροπολογία που δυστυχώς καταψηφίστηκε και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία μετά τη συζήτηση της 3ης Σεπτεμβρίου. Και όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου «Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η απόφαση της Επιτροπής να μειώσει κατά 98% στο σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015 που υπέβαλε στις 24 Ιουνίου 2014, τις πιστώσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Δυστυχώς την τακτική αυτή της Επιτροπής επικρότησε και το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο συνεδρίασε σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στα μέσα Ιουλίου και επικύρωσε την παραπάνω μείωση κονδυλίων.
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς κατέθεσε στις 24 Ιουλίου σχετική τροπολογία στο σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ε.Ε 2015 με την οποία ζητούσε να διατηρηθούν και για την επόμενη χρονιά οι πιστώσεις που προβλέπονταν για την ενίσχυση της γεωργίας και της τοπικής οικονομίας των μικρών νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014 η σχετική πίστωση ήταν 18 εκατ. ευρώ αλλά με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 98% και ανήλθε πλέον σε μόνο 200.000 ευρώ. Μάλιστα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 προκύπτει ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου χρηματοδοτήθηκαν με 16.156.000 ευρώ και με τις πιστώσεις αυτές ενισχύθηκαν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα όπως πατάτες, λάδι κλπ αλλά και η κτηνοτροφία. Στην τροπολογία του, ζητούσε να δοθεί και για το 2015 συνολική πίστωση 18 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρών νησιών του Αιγαίου με το πρόγραμμα POSEI (το οποίο σημειωτέον καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης).
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο Νότης Μαριάς αφού αναφέρθηκε στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου που φτωχοποίησε τον Ελληνικό λαό και μείωσε το ΑΕΠ της πατρίδας μας κατά 25% επισήμανε ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η βίαιη μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή επιτείνονται στα μικρά νησιά του Αιγαίου λόγω των δυσχερειών που προκαλούνται από το νησιωτικό τους χαρακτήρα, τη μικρή τους έκταση και την απόσταση από τις αγορές. Για το λόγο αυτό συνέχισε απαιτούνται αυξημένες πιστώσεις για το 2015 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ειδικά μέτρα για την ενίσχυση των μικρών νησιών του Αιγαίου ούτως ώστε να μπορέσουν να βγουν από την κρίση.
Πλην όμως, το από 24/6/2014 Σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015 που υπέβαλε η Επιτροπή αλλά και η σχετική από 15/7/2014 απόφαση του Συμβουλίου αντί να αυξήσουν τις σχετικές πιστώσεις τις μείωσαν κατά 98,89%. Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπερψηφιστεί η σχετική υπ΄ αρίθμ. 6706 τροπολογία του με την οποία ζητούσε την αύξηση των πιστώσεων της γραμμής 05 03 02 52 «POSEI-Νησιά του Αιγαίου Πελάγους» από 200.000 ευρώ σε 18.000.000 ευρώ προκειμένου αφενός μεν να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των μικρών νησιών του Αιγαίου σε βασικά προϊόντα για την ανθρώπινη κατανάλωση και τη μεταποίηση και αφετέρου να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η γεωργική δραστηριότητα των μικρών νησιών του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και της μεταφοράς των τοπικών πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων.
Στον επίλογο υπάρχει η δήλωση του κ. Μαριά που αναφέρει «Δεν καταθέτουμε τα όπλα, γι΄ αυτό υποβάλαμε ήδη εκ νέου την τροπολογία μας αυτή τη φορά στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κληθεί να αποφασίσει. Οψόμεθα».