Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΤ.Ε Ν. Κυκλάδων του ΚΚΕ: Το νέο δίλημμα από τη Κυβέρνηση για...

Τ.Ε Ν. Κυκλάδων του ΚΚΕ: Το νέο δίλημμα από τη Κυβέρνηση για τα “Κόκκινα” δάνεια

|

Ανακοίνωση της Τ.Ε Ν. Κυκλάδων του ΚΚΕ σχετικά με το νέο νόμο για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων – Η παγίδα και το δίλημμα που έρχεται στους καταναλωτές από την Κυβέρνηση 

“Μια νέα παγίδα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά στήνουν κυβέρνηση, τράπεζες και ΕΕ, με τη ρύθμιση που ετοιμάζουν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι «διατηρεί ψηλά» το επίπεδο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η πραγματικότητα απ’ όσα έχουν δει το φως είναι ότι με το σχέδιό της γίνεται ένα ακόμα βήμα για την πλήρη εξάλειψη ακόμα και αυτής της στοιχειώδους προστασίας που ίσχυε μέχρι σήμερα για το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.

Το κλειδί βρίσκεται στον διακηρυγμένο στόχο κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ να μειωθεί η έκθεση των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια, για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εκεί αρχίζει και τελειώνει ο φαύλος κύκλος των εκβιασμών και των πλειστηριασμών, τον οποίο πρέπει να σπάσει με την πάλη του ο λαός. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά, οι στόχοι που βάζει για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τη μια και η προγραμματισμένη εκτόξευση των πλειστηριασμών από την άλλη επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο.

Δείχνουν δηλαδή ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένταση των εκβιασμών, προκειμένου να καταθέσουν και την τελευταία δεκάρα από το υστέρημά τους στις τράπεζες, αν θέλουν να μη χάσουν το σπίτι τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τράπεζες και κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, την τριετία 2019 – 2021 θα πρέπει η αξία των «κόκκινων» δανείων να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ, από 85 δισ. που υπολογίζεται σήμερα. Η μείωση αυτή προβλέπεται να επιτευχθεί κατά 50% με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% με ρυθμίσεις, κατά 20% με πλειστηριασμούς και κατά 10% με διαγραφές.

Πάνω σ’ αυτούς τους στόχους έρχεται να «κουμπώσει» το σχέδιο της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη «χαλάρωση» της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει ο νέος νόμος – πλαίσιο. Με βάση αυτό το «πλαφόν» διαμορφώθηκε και ο στόχος για 30.000 πλειστηριασμούς το 2019 (από 16.000 το 2018 και λιγότερους από 8.000 συνολικά τα προηγούμενα χρόνια), ενώ την περίοδο 2019 – 2021 προβλέπεται να εκτοξευθούν στους 130.000, με δεκάδες χιλιάδες απ’ αυτούς να αφορούν λαϊκές κατοικίες!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαφημίζει προκλητικά τα «εργαλεία» που περιέχονται στον νέο νόμο, όπως το «κούρεμα» ενός μέρους του δανείου, την επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δόσεων και την επιδότησή τους από το κράτος. Τα μέτρα που παρουσιάζει ως «ανακούφιση» και «προστασία» για τα λαϊκά στρώματα αφορούν δάνεια συγκεκριμένου ύψους και συνοδεύονται από εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Αλλά και από αυστηρότερους όρους για την αποπληρωμή του δανείου, που θα δεσμεύουν στο εξής τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες διευκολύνονται κατά προτεραιότητα να εισπράξουν – έστω και σε περισσότερες δόσεις – χρήματα που αλλιώς θα έπρεπε να ξεγράψουν, ενώ και η επιδότηση της δόσης θα αφορά μόνο τα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Καθόλου τυχαία, τέλος, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον νέο νόμο απειλώντας με «κούρεμα» καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν δεν μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Βάζει δηλαδή το εξής «δίλημμα» στο λαό: ‘Η θα χάσουν τα σπίτια τους μερικές χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή θα πληρώσετε όλοι μαζί τη χασούρα των τραπεζών με νέους φόρους και μείωση των καταθέσεων.

Δεν διστάζουν να καλλιεργούν την ανθρωποφαγία ανάμεσα σε λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να βάλουν εμπόδια στην αλληλεγγύη και στους αγώνες που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στους πλειστηριασμούς. Δεν πρέπει να τους περάσει! Η ένταση της αλληλεγγύης και της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας, όπως αυτά που προτείνουν τα ταξικά συνδικάτα και έφερε με πρόταση νόμου στη Βουλή το ΚΚΕ, είναι η μόνη απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων στην επίθεση που κλιμακώνουν κυβέρνηση, ΕΕ, τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι”.

Ανακοίνωση της Τ.Ε Ν. Κυκλάδων του ΚΚΕ σχετικά με το νέο νόμο σχετικά με τα “Κόκκινα Δάνεια” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δανακός Νάξου: Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη ξαναγεννήθηκε – Οκτώ χρόνια υπομονής, πίστης και προσφοράς

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του κοιμητηριακού ναού στον Δανακό, ένα ανεικονικό βυζαντινό μνημείο που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στην Ιστορία και την Πίστη

Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η λειτουργία του τμήματος Chef της ΣΑΕΚ Σύρου

Μεγάλη προσπάθεια, σημαντικές συνεργασίες και τοπική επιμονή οδήγησαν στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαγγελματικής κατάρτισης στην Πάρο – Ο Δήμος αιτείται τη συνέχιση λειτουργίας του τμήματος

Kαλοκαιρινή Σχολή Ιστιοπλοΐας για παιδιά στη Νάξο – Δίπλα στην Πορτάρα, με άνεμο και φαντασία

Για 16η χρονιά το Naxos Water Sports προσκαλεί παιδιά 7–14 ετών σε ένα μαγικό ταξίδι ιστιοπλοΐας στο Βίντσι – Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έτοιμος για νέες μάχες στη National League 2! (πρόγραμμα αγώνων)

Με βλέμμα στην κορυφή, ο Πανναξιακός ΑΟΚ ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου τη φετινή του πορεία στον 3ο όμιλο της National League 2, απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους και με αφοσιωμένο κοινό στο πλευρό του.

Καύσωνας και εργασία: Υποχρεωτική παύση χειρωνακτικών εργασιών την Τετάρτη 23 Ιουλίου

Έκτακτα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων – Υποχρεωτική διακοπή εξωτερικών εργασιών 11:00-18:00

Με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη: Διήμερη περιοδεία σε Σίκινο, Φολέγανδρο και Ανάφη για το μέλλον του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και εκπρόσωποι των Κυκλάδων προωθούν τη λειτουργία DMMO – Στο πλευρό τους η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Φαγητό, πρόταση ημέρας: Φασολάκια αλλιώς: με κολοκυθάκια, ούζο και… κρόκο Κοζάνης

Το κλασικό λαδερό γίνεται αριστούργημα με πινελιές Νένας Ισμυρνόγλου, αρωματική τόλμη και καλοκαιρινή καρδιά.

Σχέδιο «συγχώνευση»: Η Ελλάδα επανασχεδιάζει τη διαχείριση του νερού εν μέσω ξηρασίας

Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας και των συνεχών καυσώνων, η χώρα ετοιμάζει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στον τομέα ύδρευσης εδώ και δεκαετίες – Τρεις υπερ-φορείς διαχείρισης, νέο ταμείο έργων και νέα στρατηγική.

Κυκλάδες: Δημοπρατούνται προσεχώς οι νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε Σύρο, Μύκονο και Πάρο

Ένα έργο-ορόσημο για τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας – Με προϋπολογισμό 194,92 εκατ. ευρώ, κλείνει ο κύκλος των «σκληρών» υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο

Οζι Όσμπορν 1948–2025: Ο Πρίγκιπας του Σκότους έσβησε… με τα φώτα στραμμένα πάνω του

Αποχαιρετισμός σε μια από τις πιο ακραίες, αγαπημένες και ειλικρινείς μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής – Ο Όζι Όσμπορν έφυγε στα 76 του, όπως έζησε: μέσα στο θρύλο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή