Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣύρος: Στην τελική ευθεία η αναβάθμιση του αεροδρομίου

Σύρος: Στην τελική ευθεία η αναβάθμιση του αεροδρομίου

|

Υπεγράφη η απόφαση δημοπράτησης του έργου επέκτασης διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Σύρου, από τον Υπ. Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κος Μαραγκός για το αεροδρόμιο αλλά και τα νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα 

«Μετά από μια εβδομάδα πολύ θετικών εξελίξεων για το νησί μας, όσον αφορά τις επίσημες δεσμεύσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τη σύνδεση της Σύρου με τα λιμάνια της Ραφήνας, της Κρήτης, της Παροναξίας και της Σαντορίνης, με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία, η τελική υπογραφή έγκρισης δημοπράτησης του διαγωνισμού για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου μας (Α.Π. 617/24-10-2017), από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, μας γεμίζει αισιοδοξία ότι στο άμεσο μέλλον η Σύρος θα δηλώνει δυναμικά παρούσα και στον αεροπορικό χάρτη της χώρας μας». Ποιος το λέει αυτό; Μα ποιος άλλος από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο της βελτίωσης των υποδομών που διαθέτει η πάλαι ποτέ «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» ώστε να μπορέσει να βρει και πάλι τη θέση της στο επίκεντρο των εξελίξεων. Και όπως φαίνεται δουλειά …γίνεται…

Και αφήνοντας πίσω μας τα …ακτοπλοϊκά, περνάει στα του αεροδρομίου… Και όπως διαβάσαμε, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών κος Χρήστος Σπίρτζης έβαλε την πολυπόθητη υπογραφή του ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου «Μικρή επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων του κρατικού αερολιμένα Σύρου”, το πρώτο από τα βήματα για την διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας ώστε να υλοποιηθεί το έργο εντός του επόμενου έτους… Αξιοσημείωτο είναι ότι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για να μπορέσουν όλα να είναι έτοιμα το αργότερο έως την 5η Δεκεμβρίου… Και όταν λέμε «όλα» μιλάμε για τον διαγωνισμό αλλά και την κατάθεση των προσφορών.. Και βέβαια εκτός από την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων, αυτό που θέλει ο Δήμος είναι να …εξαφανίσει το λόφο στη θέση «Νεράιδα» που χρόνια τώρα δεν επιτρέπει την επέκταση του αεροδρόμιου…

Και ο κος Μαραγκός όπως διαβάζουμε στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» δημόσια αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνει για την υλοποίηση και των δύο φάσεων εκτιμώντας ότι «αν δεν προκύψει κάποια ιδιαίτερη ανατροπή και καθυστέρηση και οι δύο παρεμβάσεις θα αποτελέσουν γεγονός την προσεχή τουριστική σεζόν».

Για το θέμα του διαγωνισμού όσον αφορά τον διάδρομο προσαπογειώσεων των αεροσκαφών, ο κος Μαραγκός ανέφερε ότι «Η Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων είναι αυτή που θα υλοποιήσει και τα δύο έργα (επέκταση διαδρόμου προσαπογείωσης και ταπείνωση λόφου στο Νεράιδα)»… και άμεσα θα γίνουν οι τοποθετήσεις των προϊσταμένων και των διευθυντών βάσει του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που “από τις 12 Οκτωβρίου του 2017 έχει τεθεί σε ισχύ”, ώστε άμεσα να “τρέξει” η διαδικασία για τον διαγωνισμό. Χωρίς διευθυντές δεν έχει δημοπρατήσεις, άρα; Πρόσθεσε όμως «σύμφωνα με την εκτίμηση και την ενημέρωση που είχα από τα αρμόδια υψηλόβαθμα Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, η καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό και την υποβολή των προσφορών είναι η 5η Δεκεμβρίου». Και για να δώσει και έναν τόνο αισιοδοξίας εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα (αξιολόγηση προσφορών – προσφυγές), «οριακά είμαστε έτοιμοι για να προλάβουμε και την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν του 2018”.

Και επειδή πρέπει να τρέξει το θέμα των απαλλοτριώσεων για την …εξαφάνιση του λόφου, ο κος Μαραγκός ανέφερε «Έκανα και προσωπική επιστολή προς τον Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιώς κι Αιγαίου για να μπορέσει να δοθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα στο τοπικό γραφείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου, το έργο της ταπείνωσης του λόφου, για το οποίο προαπαιτείται για να “τρέξει”, να γίνει η διαδικασία έναρξης κήρυξης απαλλοτρίωσης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει στείλει εδώ και κάποιες ημέρες σχετικό έγγραφο με όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή με ευθύνη της Κτηματικής Υπηρεσίας ώστε να εκτιμήσει το κόστος και να δώσει βεβαίωση ότι δεν είναι δημόσια ακίνητα, οι εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν”.

Και στο τέλος ο κος Μαραγκός πρόσθεσε «θέλουμε να τα τρέξουμε παράλληλα καθώς και τα δύο αυτά έργα είναι αλληλένδετα και ευελπιστώ ότι δεν θα χαθεί άλλος χρόνος. Το εν λόγω έργο είναι ένα έργο πνοής για το νησί είναι ένα έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ συνολικά και αλλάζει τα δεδομένα για το νησί μας”. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Πάρου όπου είδε το νέο αεροδρόμιο να εκτινάσσει την επισκεψιμότητα, αναφέροντας ότι η ολοκλήρωση της παρέμβασης στο αεροδρόμιο της Σύρου, σε συνδυασμό και με τις θετικές δεσμεύσεις των ακτοπλόων περί δρομολόγησης ταχυπλόων, θα σημάνουν σημαντικές εξελίξεις στην τουριστική αναβάθμιση της Σύρου και στην οικονομία του τόπου. “Πλέον για εμάς στο νησί, αποτελεί μονόδρομο η βελτίωση τόσο των λιμενικών υποδομών, όσο και των αεροπορικών υποδομών. Είναι σαφές ότι η Σύρος ως σήμερα διαθέτει το πιο αξιόπιστο και ασφαλές λιμάνι στις Κυκλάδες, όμως το γεγονός ότι αεροπορικώς δεν βρισκόμασταν σε καλό σημείο, δεν είχαμε στίγμα δικό μας στον αεροπορικό χάρτη της χώρας, μας δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα. Με το συγκεκριμένο έργο που ευελπιστούμε ότι θα έχει υλοποιηθεί μέσα στο 2018, νομίζω ότι αλλάζει το τοπίο”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Λεονταρίτης: «Η μείωση ΦΠΑ πρέπει να ισχύσει και για τις Κυκλάδες»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζητά επανεξέταση της απόφασης για τον ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά την οικονομία και τη νησιωτικότητα, όχι τον πληθυσμό ή τη γεωγραφία.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ιστορική δικαίωση για τα νησιά η μείωση ΦΠΑ – Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλους»

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχολιάζει τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βράβευση νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα τιμηθούν οι μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.