Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΣύρος - Γ. Μαραγκός: "Το Νοσοκομείο μας λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας, ακούει...

Σύρος – Γ. Μαραγκός: “Το Νοσοκομείο μας λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας, ακούει κανείς άραγε;”

|

“Το νοσοκομείο της Σύρου εκπέμπει, για μία ακόμη φορά, SOS! Ακούει κανείς;” Ηχηρή παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού για την εικόνα πο παρουσιάζει το Νοσοκομείο Σύρου ..  

“…. Σήμερα, 2 Ιουνίου 2022, που ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Κω την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο νησί της Δωδεκανήσου, στην Σύρο η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σύρου, ανακοίνωνε σε μια δραματική συνέντευξη τύπου, παρουσία των εργαζομένων, ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του έχει οδηγήσει ώστε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα να λειτουργεί πλέον τις τελευταίες τέσσερις (4) ημέρες ως Κέντρο Υγείας. Και εάν δεν αλλάξει κάτι ΑΜΕΣΑ, το μέλλον διαγράφεται ακόμη χειρότερο…”

Αυτό ανέφερε χθες σε παρέμβασή του, ο Γιώργος Μαραγκός, πρώην Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο Σύρου – Ερμούπολης. Με τους εργαζόμενους χθες σε κινητοποίηση και την διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων να προχωρεί σε καταγγελία σχετικά με την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μέσω της μη στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό. Η πρόεδρος του Σωματείου, Κατερίνα Καλογεράκη στηλίτευσε για μία ακόμη φορά την πολιτική που θίγει τον δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου και τη στάση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου σχετικά με τη μη αναπλήρωση θέσεων που “χηρεύουν” λόγω συνταξιοδότησης ιατρών. 

Τι αναφέρει ο κος Μαραγκός; Τίτλος της παρέμβασής του ” Το νοσοκομείο της Σύρου εκπέμπει, για μία ακόμη φορά, SOS! Ακούει κανείς;”

Διάβασα σήμερα τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού από την Κω για την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου στο νησί του Ιπποκράτη. Μια δήλωση ευχάριστη και καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα σε μια νησιωτική περιοχή, για την οποία πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας ως νησιώτες τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Την ίδια στιγμή όμως, δεν μπορώ παρά να νιώθω, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η πλειοψηφία των συριανών και των κυκλαδιτών πιστεύω, θλίψη, απογοήτευση και οργή για το νοσοκομείο της Σύρου, το νοσοκομείο της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρωτεύσας των Κυκλάδων, το οποίο λειτουργεί και ως νομαρχιακό νοσοκομείο καλύπτοντας τις ανάγκες, επείγουσες και μη, των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των Κυκλάδων.

Ένα νοσοκομείο στο οποίο τα προβλήματα υποστελέχωσης, κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι διαπιστωμένα και τραγικά και ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια με την έλευση της πανδημίας, έχουν φέρει το προσωπικό πολύ πέραν των ορίων των βιολογικών αντοχών του. Και μπορεί ο Έλληνας να διακρίνεται για το φιλότιμό του, όπως και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας, όμως εδώ πρόκειται για υπερεξάντληση των ανθρώπινων ορίων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ορθή, επιστημονικά αξιόπιστη και απρόσκοπτη λειτουργία του. Ένα νοσοκομείο επίσης γηρασμένο από πλευράς κτιριακών υποδομών αλλά και με σημαντικές και καταγεγραμμένες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό. 

Οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές και κανείς δεν μπορεί να εκφύγει αυτών. Πρώτα από όλα η ίδια η πολιτεία και η κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να κωφεύει εξακολουθητικά και προκλητικά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με το πολυτιμότερο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια νησιωτική περιφέρεια η οποία χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του χώρου, την ύπαρξη μικρών νησιωτικών συμπλεγμάτων, και την φυσική απόσταση από τα οργανωμένα νοσοκομεία της Αττικής.

Την κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια των προβλημάτων και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί, τη στιγμή μάλιστα που αφενός τα υπομνήματα και οι επιστολές διαμαρτυρίας που έχουν αποσταλεί τα τελευταία χρόνια από φορείς και συλλογικότητες στο Υπουργείο είναι αμέτρητα και αφετέρου ο πρώην Υπουργός Υγείας, ο κ. Κικίλιας, έχοντας καταγωγή από την Σύρο όφειλε να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης.

koini_gnomi.jpg

Ευθύνη όμως σημαντική έχουν και οι τοπικοί φορείς και ειδικότερα ο Δήμος της Σύρου αλλά και ο δήμαρχος προσωπικά, ο οποίος έχων διατελέσει για δεκαετίες ιατρός του νοσοκομείου είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει, διαχρονικά αλλά και σήμερα, την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της Σύρου.  

Θυμάμαι τον Νοέμβριο του 2021 τον κ. δήμαρχο να συγκαλεί, μετά από πιέσεις, έκτακτο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο για το πράγματι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης, του ελλείματος τεχνολογικής επάρκειας και της γενικότερα δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της Σύρου, διαχρονικά αλλά και πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο της πανδημίας. Με τους εργαζομένους να υπερβάλλουν εαυτόν και να ζητούν δικαιολογημένα την στήριξη των πολιτών και των φορέων του νησιού.

Στο συμβούλιο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, συλλογικότητες και άλλοι. Όλοι εκφράσαμε ομόθυμα την στήριξη μας στο νοσοκομείο και τους εργαζομένους του και συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. δήμαρχο, η οποία άμεσα θα πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη ώστε να εκθέσουν επιτακτικά, από πρώτο χέρι, τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου και να απαιτήσουν καίριες λύσεις. 

Μέχρι και σήμερα δυστυχώς καμία τέτοια συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί γεγονός το οποίο αναδεικνύει το εντελώς άτονο ή/και προσχηματικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής και του κ. δημάρχου προσωπικά. Προφανώς, ο Δήμος θεωρεί ότι ο ρόλος του εξαντλείται στην, κατά καιρούς, αποστολή σποραδικών επιστολών προς τους αρμόδιους και στην έκδοση κάποιων δελτίων τύπου που περισσότερο μοιάζουν με ευχολόγια, αντί να επιλέξει τον δρόμο των δυναμικών διεκδικήσεων. Οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις προκαλούν μόνο θλίψη και απογοήτευση στον καθένα μας.   

Η τελευταία, εμβληματική και ουσιαστική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της υγείας, στην περιοχή μας, ήταν η δημιουργία της μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, την περίοδο 2016 – 2017, η οποία όμως έμεινε χωρίς συνέχεια σε ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει.

Σήμερα, 2 Ιουνίου 2022, που ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Κω την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο νησί της Δωδεκανήσου, στην Σύρο η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σύρου, ανακοίνωνε σε μια δραματική συνέντευξη τύπου, παρουσία των εργαζομένων, ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του έχει οδηγήσει ώστε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα να λειτουργεί πλέον τις τελευταίες τέσσερις (4) ημέρες ως Κέντρο Υγείας. Και εάν δεν αλλάξει κάτι ΑΜΕΣΑ, το μέλλον διαγράφεται ακόμη χειρότερο.

Προφανώς, ο κ. Πρωθυπουργός γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σύρου, απέφυγε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί να πραγματοποιήσει επίσκεψη και συνάντηση με την διοίκηση και τους εργαζομένους, μη έχοντας κάτι στην ατζέντα του για να ανακοινώσει.

Μακάρι, στο εγγύς μέλλον, όταν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας επισκέπτεται μια περιοχή της ελληνικής περιφέρειας, οι πρώτοι σταθμοί επισκέψεως να είναι οι υγειονομικές μονάδες και οι εκπαιδευτικές υποδομές για να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, και να επιλύσει τα προβλήματα. Γιατί μόνον τότε θα έχουμε κάνει ένα στέρεο και πραγματικό βήμα μπροστά σε ότι ευαγγελιζόμαστε ως ευνομούμενη πολιτεία και κοινωνικό κράτος αλλά δυστυχώς σήμερα αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου. 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος – Εστίαση & Καταλύματα: Σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο

Στη Μήλο οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων τουρισμού το δίμηνο Ιούνιο – Ιούλιο – Εκτός λίστας η Νάξος – Το ρεκόρ της Μυκόνου

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές, χρήματα τη Παρασκευή στους λογαριασμούς

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές – Σήμερα Δευτέρα (25/9) εκπνέει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εκλογές – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Ανοιχτή επιστολή προς υποψηφίους

Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και "παρέμβαση" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Ανοιχτή επιστολή με ερωτήσεις όπου ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών

Σύρος – AnimaSyros: Ξεκινάει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου με το πλουσιότερο πρόγραμμα στην ιστορία του, φιλοξενώντας δημιουργούς από 53 χώρες και σχεδόν 300 ταινίες

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η Νάξος ψήφισε (και πάλι) Αχτσιόγλου

Και τη 2η Κυριακή (24/09) η Νάξος έστειλε το δικό της μήνυμα... Πως ψήφισε η πόλη της Νάξου και το Φιλώτι

Αθήνα – Μ. Ελευθερίου: “Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!”

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου "Η Ελληνική σημαία, μυστικά ... και αλήθειες"

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – Στις 12:00 η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Σήμερα από τις 8:30 ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr. Τι πρέπει να γνωρίζετε μέσα από ερωτήσεις - απαντήσεις

Σύρος – Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών: Συνάντηση με τον Χάρη Βεκρή

Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)
loading...

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Μίνι – Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας

Μίνι - Περιπέτεια για 40χρονη χειρίστρια αετοσανίδας στην Μικρή Βίγλα - Τι έγινε

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Τήνος: Γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα, άμεση αντίδραση λιμενικού και ναυτικών (video)

Το μεσημέρι της Τρίτης γυναίκα βρέθηκε στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου ... Η αντίδραση ναυτικών, λιμενικού και καβοδετών (video)

Naxos Wildlife Protection: Τρίτη φωλιά με χελωνάκια, αυτή τη φορά στη Μικρή Βίγλα

Νάξος 2023 και μια ακόμη φωλιά -η τρίτη- με νεογέννητα χελωνάκια εντοπίστηκε, αυτή τη φορά στην Μικρή Βίγλα

Πάρος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 70χρονο

Σχηματισμός δικογραφίας για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Πάρο

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)
loading...