“Το νομοσχέδιο για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια ικανοποιεί πλήρως όσα συμφωνήθηκαν ομόφωνα στην τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Πολιτισμού” – Ο Γιώργος Λεονταρίτης – χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων – αναλύει τι έγινε και τι θα γίνει όσον αφορά τα ετοιμόρροπα κτήρια…
“Ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα , η Α’ φάση της συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλον. Η Β’ φάση είναι περισσότερο πολύπλοκη, αλλά με επιμονή και τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Συνεχίζω με υπευθυνότητα αυτό που ανέλαβα, τις επαφές με τα Υπουργεία, σε συνεργασία με αυτούς που δεν επενδύουν στα προβλήματα, αλλά στις λύσεις . Άλλωστε δυσκολεύομαι να κατανοήσω τους ανθρώπους, στους οποίους προσφέρετε η λύση, και αυτοί “επενδύουν”…στα προβλήματα”.
Αυτό αναφέρει ο Γιώργος Λεονταρίτης – χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων – με αφορμή τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το νομοσχέδιο για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια με βάση την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Αναλύει τη διαδρομή και σημειώνει τι θα γίνει από εδώ και πέρα…
“Με αίσθημα ευθύνης δημοσιοποιώ το ιστορικό της υπόθεσης μέσα από το οποίο προέκυψε ο νέος νόμος για τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Αθλητισμού – Περιβάλλοντος και Ενέργειας) προγραμματίστηκε διαδικτυακή συζήτηση – τηλεδιάσκεψη, στις 3-2-2021, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο Διδασκάλου, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκου Λειβαδάρα, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα με εμφανείς τις προθέσεις εξεύρεσης λύσεων από πλευράς Υπουργείου.
Αποφασίστηκε ομόφωνα, λοιπόν, η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων να γίνει σε δύο φάσεις:
– Η πρώτη (1η) φάση θα αφορούσε την κατάθεση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και μετά την ολοκλήρωση αυτής
– η δεύτερη (2η) φάση αφορά την κατάργηση των χρονοβόρων διαδικασιών που υπάρχουν με την ψήφιση νέας νομοθετικής ρύθμισης και τη θεσμοθέτηση μιας Επιτροπής (one – stop – shop), η οποία θα επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση μελετών, για παρεμβάσεις στα κτίρια, για τακτοποίηση αυθαιρέτων και άλλα θέματα.
Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης που ελήφθη στις 03-02-2021, την Τρίτη 23-03-2021, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων νομοθετική ρύθμιση των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία:
1) καταργεί όλες τις Επιτροπές που υπήρχαν μέχρι σήμερα και συστήνει μόνο μία (1) Επιτροπή, η οποία θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων (Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.))
2) εισάγει την έννοια της υποχρεωτικότητας και χρονοδιαγράμματος. Δηλαδή, η εν λόγω Επιτροπή θα πρέπει εντός τριών (3) ημερών να κάνει αυτοψία και να συντάσσει έκθεση για το εκάστοτε κτίριο
3) η μία (1) από τις τρεις (3) έδρες της Επιτροπής στο Αιγαίο θα είναι στη ΣΥΡΟ για τις Κυκλάδες, πρόταση την οποία υπέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με επιστολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου και η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο είχα αναλάβει την υπόθεση εκ μέρους της Περιφέρειας.
Η Επιτροπή θα είναι 7μελής και σε αυτήν θα συμμετέχουν μόνο δύο (2) μέλη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη θα είναι από τη Σύρο και τις Κυκλάδες.
Έχουμε, λοιπόν, ένα νέο νομοσχέδιο που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα προς το καλύτερο.
Προς τί, λοιπόν, η προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης ενός νομοσχεδίου, στην αναγκαιότητα ψήφισης του οποίου υπήρξε ομόφωνη θέση Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων;
Γιατί, ορισμένοι, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συγχέουν τα τελείως διαφορετικά αιτήματα, τα οποία είχαμε συμφωνήσει να επιλυθούν σε δύο (2) φάσεις;
Σε ποιο σημείο καταστρατηγήθηκαν τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο;
Γιατί αποκρύπτουν ότι η παρούσα νομοθετική ρύθμιση ΕΞΑΙΡΕΙ από κατεδαφίσεις τα μνημεία και τα διατηρητέα κτίρια, διοχετεύοντας έντεχνα διαστρεβλωμένες ερμηνείες προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο αμφιβολίες στους πολίτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου;
Για τα μνημεία και τα διατηρητέα κτίρια θα είναι σημαντικές και καθοριστικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην συμφωνημένη δεύτερη φάση των ενεργειών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Αισθάνομαι ότι έφερα εις πέρας στο ακέραιο την υποχρέωση που ανέλαβα σε αυτό το στάδιο και μάλιστα σε τάχιστο χρόνο (ας αναλογιστούμε για πόσα χρόνια υπήρξε αδράνεια και στασιμότητα).
Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου δεν ήταν παρά μόνο η αρχή μιας δύσκολης διαδρομής μέχρι τον τελικό στόχο, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω με την ίδια επιμονή και υπευθυνότητα την επικοινωνία μου με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη φάση της συμφωνίας μας με το Υπουργείο.
Προς όφελος των πολιτών και με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που φέρουμε απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Σε αυτή τη διαδρομή θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με αυτούς που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με ανιδιοτέλεια για τη λύση των προβλημάτων”.