Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣύρος: Φθορές στο Δημαρχιακό Μέγαρο και αίτημα για άμεση χρηματοδότηση

Σύρος: Φθορές στο Δημαρχιακό Μέγαρο και αίτημα για άμεση χρηματοδότηση

|

Η  πτώση οικοδομικών και διακοσμητικών υλικών από τη στέγη του Δημαρχείου Σύρου λόγω σφοδρών ανέμων φέρνει στην επικαιρότητα την ανάγκη αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου

Η αποκόλληση και πτώση οικοδομικών και διακοσμητικών υλικών από τη στέγη του Δημαρχείου και δη του βορειανατολικού πύργου το βράδυ της Τρίτης (18/10) λόγω σφοδρών ανέμων φέρνει στην επικαιρότητα την ανάγκη αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου. 

Κατόπιν του πολύ σοβαρού αυτού γεγονότος, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης κοινοποιεί το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου Νικόλαου Λειβαδάρα προς τον αν. υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, με κοινοποίηση στους βουλευτές Κυκλάδων, αναφορικά με την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή από το Γραφείου του Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα:

«Το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Ερμούπολη της Σύρου έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής προστασίας, σύμφωνα με τον Ν. 1469/50, διότι το εν λόγω εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα, δημιούργημα του σπουδαίου Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, αποτελεί αξιολογότατο δημόσιο οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, το οποίο επιβάλλεται στην πόλη με τον όγκο και τη μορφολογία του και είναι σημαντικό όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Το κτίριο φέρει κυρίως στις όψεις και στο δώμα του, εκτεταμένη φθορά, που οφείλεται στην γήρανση των υλικών και στη χαλάρωση των δεσμών συνάφειας μεταξύ τους, στη συσσώρευση βλαβών από παρελθοντικές δράσεις, στην πρόκληση βλαβών από άστοχες επεμβάσεις, στις βλάβες από τη δράση στατικών και σεισμικών φορτίσεων και κυρίως στις βλάβες από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ισχυροί άνεμοι, υγρασία και βροχή.

Η επικινδυνότητα του κτιρίου είναι πλέον δεδομένη και υπαρκτή, καθώς πολύ πρόσφατα, την 18η Οκτωβρίου 2022, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο έδαφος από μεγάλο ύψος οικοδομικά και διακοσμητικά υλικά από τη στέψη του βορειανατολικού πύργου του Δημαρχείου. Ήμασταν τυχεροί που, από το συγκεκριμένο σημείο, δεν περνούσε εκείνη τη στιγμή κάποιος συμπολίτης μας, διότι η εξέλιξη θα ήταν τραγική. Κατόπιν τούτου και για λόγους ασφαλείας, έχει αποκλειστεί η οδός ανατολικά του κτιρίου, μια κεντρική και πολυσύχναστη οδός που εξυπηρετεί του δημότες.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης του κτιρίου, όχι μόνο για λόγους διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και για λόγους δημόσιας ασφάλειας, ο Δήμος μας είχε αναθέσει εξειδικευμένη μελέτη για το έργο αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου, η οποία έχει ήδη εγκριθεί και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περαιωθεί και παραληφθεί από τις Υπηρεσίες μας, σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (συμπεριλαμβανομένων των τευχών δημοπράτησης). Η μελέτη, χρηματοδοτήθηκε με το αρχικό ποσό των 330.000,00 € σε βάρος των πιστώσεων του έργου 2003ΣΕ05500005 Επιχορήγηση των ΟΤΑ για το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», βάση της με α.π. 11356/11-4-2018 (ΑΔΑ: Ψ6ΒΕ465ΧΘ7-6ΛΡ) απόφασης Υπουργού Εσωτερικών. Το τελικό κόστος της μελέτης ανήλθε στο ποσό των 63.786,85 € κατόπιν και της έκπτωσης κατά την διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού και έχει ήδη εξοφληθεί στο σύνολό της μέσω του ανωτέρω προγράμματος.

Ο προϋπολογισμός του προβλεπόμενου έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.260.407,20 ευρώ και η αμοιβή του ειδικού τεχνικού συμβούλου που προτείνεται για την παρακολούθηση και υποβοήθηση του Δήμου, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, στο ποσό των 33.906,11 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι αδυνατούμε να εκτελέσουμε το έργο με ιδίους πόρους και επιπλέον δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση σχετικές προσκλήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα ούτε και αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης για λόγους ασφαλείας, σας απευθύνω έκκληση για τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, διατελούμε.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Φεστιβάλ Νάξου: 25 χρόνια πολιτισμού στον Πύργο Μπαζαίου – ανάμεσα σε εμπόδια και επιτυχίες

Η μεγάλη επέτειος του Φεστιβάλ Νάξου σκιάζεται από γραφειοκρατία και το ζήτημα του κυλικείου, με τους Στέλιο Κρασσανάκη και Μάριο Βαζαίο να επιμένουν στο όραμά τους.

Folegandros Challenge Run: Ο 1ος αγώνας δρόμου στο νησί στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαδρομές 5, 10 και 21 χλμ. μέσα στο μοναδικό τοπίο της Φολεγάνδρου – Συμμετοχές ανοιχτές για όλους

AI και τουρισμός: Νέα εποχή στον σχεδιασμό και τις κρατήσεις

Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης

Ιαπωνία: Δημογραφικό σοκ – Χάθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε έναν χρόνο

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση των τελευταίων 50 ετών προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό

Γιατροί της πρώτης γραμμής: Η σκληρή καθημερινότητα στα νησιά

Από τις ελλείψεις ειδικοτήτων μέχρι την αγάπη των κατοίκων – Τρεις νέοι γιατροί θυμούνται το αγροτικό τους

MyStreet: Οι πολίτες «αστυνομεύουν» τα τραπεζοκαθίσματα

Οι πολίτες αποκτούν «ψηφιακή φωνή» για τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες χρήσεις σε δημόσιους χώρους

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.