Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΣυρμαλένιος - Σμύριδα: "Η Κυβέρνηση δεν ανοίγει τα σμυριδωρυχεία αλλά ασφαλίζει τους...

Συρμαλένιος – Σμύριδα: “Η Κυβέρνηση δεν ανοίγει τα σμυριδωρυχεία αλλά ασφαλίζει τους σμυριδωρύχτες”

|

Νίκος Συρμαλένιος – βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τροπολογία περί σμυριδικού: «Παρότι δεν ανοίγει η κυβέρνηση τα σμυριδωρυχεία ψηφίζουμε την τροπολογία για να έχουν οι σμυριδωρύχτες ασφαλιστικό δικαίωμα και το 2021» (video) 

Η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τη σμύριδα της Νάξου, προσπαθεί να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, αλλά δεν τα καταφέρνει, διότι επί της ουσίας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν ανοίγει τα ορυχεία, αλλά επιδιώκει να δώσει το ασφαλιστικό δικαίωμα στους σμυριδορύκτες μέσα από τη διαλογή της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τη σμύριδα Νάξου.

Όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, «με την τροπολογία στόχος είναι να καταργηθεί ουσιαστικά το πλαφόν των εβδομήντα πέντε ενσήμων, το οποίο είχε καθιερωθεί με την προηγούμενη διάταξη που είχε ψηφίσει η ΝΔ, κάτι που είναι απαράδεκτο, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι παρέδιδαν μεγαλύτερες ποσότητες και άρα δικαιούνταν περισσότερα ένσημα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το δέχονταν οι σμυριδορύκτες. Αυτό σήμερα κατοχυρώνει αυτή η τροπολογία.

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ψηφίσει την τροπολογία, διότι είναι υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος και για φέτος, για το 2021, στους σμυριδεργάτες-σμυριδορύκτες, αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν είναι λύση. Η λύση που είχε δρομολογήσει  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ανοίγουν τα ορυχεία και υπήρχε ειδικό κονδύλι για την περιβαλλοντική διασφάλιση των όρων και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στα ορυχεία. Επίσης είχε γίνει η μελέτη, που είχε ανατεθεί στο ΙΓΜΕ, για να προχωρήσει μια ευρύτερη λύση βιώσιμης τελικά διεξόδου της αξιοποίησης της σμύριδας μαζί με μια ολιστική ανάπτυξη όλων των χωριών της ορεινής Νάξου.

«Εσείς πάτε τώρα σε μια λύση εμβαλωματική, η οποία θα είναι και πάλι προσωρινή και την οποία θα τη βρείτε μπροστά σας, διότι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι οι σμυριδεργάτες, γιατί απλώς μπαλώνετε ένα πρόβλημα», κατέληξε ο Νίκος Συρμαλένιος.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Θα μιλήσω ειδικά για την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης σχετικά με τη σμύριδα της Νάξου. Ο κ. Βρούτσης έφερε αυτή την τροπολογία προφανώς προσπαθώντας να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Κυβέρνηση. Διότι η Κυβέρνηση από το 2019 και μετά, που παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρέθηκε μπροστά σε ένα πρόβλημα, το οποίο ήθελε να το έχει λύσει το 2012. Θυμόμαστε όλοι τη διάταξη που κατέβασε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου τότε ουσιαστικά είχαν αποφασίσει να κλείσουν τα σμυριδορυχεία. Δεν πέρασε τότε το 2012 αυτό, γιατί κινητοποιήθηκε η αντιπολίτευση, κινητοποιήθηκαν οι σμυριδεργάτες, κινητοποιήθηκε ο Δήμος και όλοι οι φορείς της Νάξου και τώρα, ενώ είχαμε μπει σε μια διαδικασία όπου τα ορυχεία άνοιγαν κανονικά, υπήρχε θεσμοθετημένη διάταξη να ανοίγουν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν ανοίγει τα ορυχεία, αλλά επιδιώκει να δώσει το ασφαλιστικό δικαίωμα στους σμυριδορύκτες μέσα από τη διαλογή της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας.

Προφανώς αυτό δεν το θέλουν ούτε οι σμυριδεργάτες, ούτε τα έξι χωριά στα οποία απασχολούνται οι άνθρωποι αυτοί, ούτε βεβαίως και ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση της Νάξου. Βρέθηκαν σε μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, κινητοποιήθηκαν. Εγώ πριν από δύο εβδομάδες είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταγαρά και εκεί μάθαμε ότι επιλέγεται και πάλι η λύση της διαλογής της εξορυχθείσας ήδη ποσότητας. Δηλαδή δεν ανοίγουν τα ορυχεία και φέτος».

«Στη δική μας κυβέρνηση, την τελευταία χρόνια που κυβερνούσαμε, ο κ. Σταθάκης πήρε την προσωπική ευθύνη και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις άνοιξαν τα ορυχεία και το ατύχημα το οποίο επικαλείστε έγινε εκτός ορυχείων, δεν είχε καμία σχέση με την ασφάλεια αυτή καθεαυτή των ορυχείων.

Επομένως, τώρα τι γίνεται; Αυτό το οποίο περνάει στην τροπολογία είναι να καταργηθεί ουσιαστικά το πλαφόν των εβδομήντα πέντε ενσήμων, το οποίο είχε καθιερωθεί με την προηγούμενη διάταξη που είχατε ψηφίσει, κάτι απαράδεκτο, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι παρέδιδαν μεγαλύτερες ποσότητες και άρα δικαιούνταν περισσότερα ένσημα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το δέχονταν οι σμυριδορύκτες. Αυτό σήμερα κατοχυρώνει αυτή η τροπολογία.

Εμείς θα την ψηφίσουμε διότι είναι υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος και για φέτος, για το 2021, στους σμυριδεργάτες-σμυριδορύκτες, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Η λύση που είχαμε δρομολογήσει ήταν να ανοίγουν τα ορυχεία, υπήρχε ειδικό κονδύλι για την περιβαλλοντική διασφάλιση των όρων και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στα ορυχεία. Σας αφήσαμε και ειδικό κονδύλι. Επίσης είχε γίνει η μελέτη, που είχε ανατεθεί στο ΙΓΜΕ, για να προχωρήσει μια ευρύτερη λύση βιώσιμης τελικά διεξόδου της αξιοποίησης της σμύριδας μαζί με μια ολιστική ανάπτυξη όλων των χωριών της ορεινής Νάξου.

Εσείς πάτε τώρα σε μια λύση εμβαλωματική, η οποία θα είναι και πάλι προσωρινή και την οποία θα τη βρείτε μπροστά σας, διότι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι οι σμυριδεργάτες, γιατί απλώς μπαλώνετε ένα πρόβλημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό