Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του υπουργείου Υγείας ζήτσε αφενός την αυτονομία των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου αλλά και την οικονομική “αυτοτέλεια” των Μικρών Κυκλάδων από το Δήμο Νάξου (και Μικρών Κυκλάδων) όσον αφορά οικονομικά προγράμματα προς μικρούς νησιωτικούς δήμους
Το θέμα της αποδέσμευσης του διασυνδεδεμένου Νοσοκομείου Σύρου και Νάξου έθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε αναφέρει και ο κος Καματερός (βουλευτής Δωδεκανήσου) μιλώντας νωρίτερα σήμερα για το ίδιο θέμα και με αναφορά στα Νοσοκομεία Καλύμνου, Κω και Ρόδου…
Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Υπουργός Υγείας πρόσφατα επισκέφθηκε τη Νάξο, μίλησε με τους εργαζόμενους και με τους γιατρούς και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προκαλεί η διασύνδεση των νοσοκομείων αυτών. Όπως ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος: «Στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορούν δύο νοσοκομεία που είναι σε διαφορετικά νησιά να είναι διασυνδεδεμένα, διότι τα χωρίζει η θάλασσα. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να προχωρήσει». Επίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων, αναφερόμενος στην τροπολογία Χαρίτση για διάσπαση των δήμων, ζήτησε και οι Μικρές Κυκλάδες, που αποτελούν δημοτικές κοινότητες ενός πολυνησιακού δήμου, του δήμου Νάξου, να ευεργετούνται από τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Aυτό το νομοσχέδιο είναι πραγματικά σε γενικές γραμμές ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει μια πολιτική για τη δημόσια υγεία που έχει ξεκινήσει από το 2015 και μετά, η οποία έχει ανατάξει εν πολλοίς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είχε καταρρεύσει ειδικά τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2014 και βεβαίως καμία εικοσαετία είχε αποστεί από τις αρχικές ιδρυτικές αξίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είχε θεμελιώσει ο αείμνηστος Γεννηματάς και ο κ. Αυγερινός.
Θέλω να πω, όμως, επειδή κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τη σύμφωνη περίπου γνώμη και των υπολοίπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης μίλησαν και είπαν ότι εν πάση περιπτώσει αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε όλες τις άλλες καταστροφές έχει φέρει και «καταστροφή» στην υγεία, θα σας πω, λοιπόν, εγώ δύο – τρία λόγια για την περιοχή μας, για τις Κυκλάδες, πόσο «καταστροφική» ήταν η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης.
Βεβαίως, ήταν «καταστροφική», επειδή για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δημιουργήθηκε η βάση του ΕΚΑΒ των αεροδιακομιδών στη Σύρο, η οποία έχει σώσει δεκάδες ζωές και εκατοντάδες ζωές αυτά τα τρία τελευταία χρόνια που λειτουργεί.
Βεβαίως, ιδρύθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο ήταν πακεταρισμένο, ένα καινούργιο κτίριο με εξοπλισμό, το οποίο ήθελαν να το μετατρέψουν σε ιδιωτική κλινική και σήμερα έχουν περάσει από εκεί γύρω στα 25.000 περιστατικά μέσα σε ένα χρόνο, σχεδόν όσα ενός νοσοκομείου της Αθήνας.
Βεβαίως, το νοσοκομείο της Σύρου αναβαθμίστηκε με πενήντα άτομα προσωπικό,γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, δημιούργησε παιδιατρική κλινική και μία σειρά άλλους τομείς που έχουν αναβαθμιστεί.
Βεβαίως, στο νοσοκομείο της Νάξου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά μονάδα νεφρού, η οποία κρατάει τους νεφροπαθείς στη Νάξο που αναγκάζονταν να ταξιδέψουν.
Βεβαίως και πολλά άλλα Κ.Υ. στελεχώθηκαν, όπως το Κέντρο Υγείας της Πάρου, με παιδίατρο, με γενικούς γιατρούς, με καρδιολόγο. Βεβαίως, το ίδιο έγινε και στη Μύκονο και σε μία σειρά άλλα νησιά.
Εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η «καταστροφή», την οποία έφερε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας για να πω μονάχα για τη δική μου περιοχή.
Θέλω να αναφερθώ τώρα στο νομοσχέδιο.
Το άρθρο 126 βάζει ακόμα ένα λιθαράκι για την ενίσχυση των μικρών νοσοκομείων. Πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κλινών με έναν συντελεστή 2 έως 3 που σημαίνει παραδείγματος χάρη για το Νοσοκομείο της Νάξου ότι, αν έχει σαράντα κλίνες, θα έχει εκατόν είκοσι με εκατόν πενήντα γιατρούς και προσωπικό. Αυτά είναι, λοιπόν, τα επιτεύγματα της «καταστροφής», όπως διατείνεται η Αντιπολίτευση.
Υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο εμείς καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να το δει σοβαρά, το θέμα της αποδέσμευσης του διασυνδεδεμένου Νοσοκομείου Σύρου και Νάξου. Ο Υπουργός επισκέφθηκε τη Νάξο, μίλησε με τους εργαζόμενους, μίλησε με τους γιατρούς, πήρε τα μηνύματα. Θεωρώ ότι στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορούν δύο νοσοκομεία που είναι σε διαφορετικά νησιά να είναι διασυνδεδεμένα, διότι τους χωρίζει η θάλασσα. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να προχωρήσει.
Θα αναφερθώ τώρα και στο άλλο θέμα της τροπολογίας. Απουσιάζει ο κ. Χαρίτσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, όμως, επειδή έχει τεθεί η τροπολογία και είναι πολύ σοβαρή θα αναφερθώ πάλι στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Με τον «Καλλικράτη» σχεδόν όλα τα νησιά της χώρας έγιναν δήμοι, εξαιρέθηκαν τέσσερις-πέντε δήμοι στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που έχει τη Νάξο που είναι το μεγάλο νησί και έχει και τις Μικρές Κυκλάδες τα τέσσερα μικρά νησιά: Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι.
Δεν βάζουμε ζήτημα διάσπασης. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το ζήτημα που μπαίνει είναι να μπορούν αυτά τα μικρά νησιά, που αποτελούν δημοτικές κοινότητες ξεχωριστές ενός πολυνησιακού δήμου, να ευεργετούνται από τις αρκετές χρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει -πάρα πολλές, θα έλεγα- από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το Υπουργείο Ανάπτυξης όλα αυτά τα τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση μας.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όταν δίνονται χρηματοδοτήσεις σε νησιά, σε δήμους νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους, αυτά τα νησιά δεν μπορούν να πάρουν αυτήν τη χρηματοδότηση, γιατί δεν είναι ξεχωριστός δήμος.
Υπάρχει, όμως, μία διάταξη και πρέπει να την δει το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατηγοριοποίηση ή υποκατηγοριοποίηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, υπουργική απόφαση, η οποία ad hoc κάθε φορά θα αποφασίζει για συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις και αυτό πρέπει να γίνει ή αλλιώς να περάσει μία διάταξη, η οποία θα έχει καθολική ισχύ και θα ισχύει για αυτά τα νησιά.
Και θα πω και κάτι τελευταίο, για να είμαι συνεπής στο χρόνο, κύριε Πρόεδρε. Αυτά τα τρία από τα τέσσερα νησιά που έχουν κάτω από τριακόσιους κατοίκους δεν μπορούν να λειτουργήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση με σοβαρές αρμοδιότητες που έχουν -διαβάστε ποιες αρμοδιότητες έχουν- με έναν Πρόεδρο. Χρειάζονται τριμελή συμβούλια -εγώ δεν λέω πενταμελή- και ο Πρόεδρος να έχει μία στοιχειώδη αποζημίωση -να μην καλύπτονται μόνο τα έξοδα του- η οποία θα του παρέχει τη σχετικά επαγγελματική ιδιότητα με την ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση, πέραν δηλαδή της δουλειάς που έχει ο ίδιος στο νησί του. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, θα είναι μία ερασιτεχνική δουλειά, την οποία δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας, αν θέλουμε να υλοποιήσει αυτές τις αρμοδιότητες που καλώς του δίνει ο νομοθέτης να τις ασκεί και στα μικρά νησιά”.