Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣυρμαλένιος: Δεν χρειάζονται κομματικά χρίσματα στους δήμους των Κυκλάδων

Συρμαλένιος: Δεν χρειάζονται κομματικά χρίσματα στους δήμους των Κυκλάδων

|

Συνέντευξη έδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος όπου αναφέρει ανάμεσα στα άλλα “λάβαμε μέτρα που δίνουν θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα του κόσμου” – Τι είπε για εκλογές, δράσεις στις Κυκλάδες, δασικούς χάρτες και ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, μιλά στο Aigaio365, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η «ιστορική» για τη χώρα και για τα Βαλκάνια, ενώ κάνει λόγο για «στάση πανικού» από την αξιωματική αντιπολίτευση. Απαριθμεί τις θετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση στις Κυκλάδες κυρίως σε θέματα Υγείας και Παιδείας αλλά και για το Μεταγορικό Ισοδύναμο και δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν χρειάζονται «κομματικά χρίσματα» στους υποψηφίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσο γι τους δασικούς χάρτες και την όλη συζήτηση που γίνεται σε υψηλούς τόνους, ο κος Συρμαλένιος αναφέρει ότι στις 21 Ιανουαρίου όλοι θα πάρουν τις απαντήσεις που πρέπει και θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα 

Θα καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης; Τι απαντάτε στη ρητορική της αντιπολίτευσης στα περί «συναλλαγών» με τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση;

“Πραγματικά η ΝΔ με τα επιχειρήματα που προσπαθεί να εκφωνήσει, ξεκινώντας από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή βρίσκεται πραγματικά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, των βουλευτών και των στελεχών της, αποπνέει έναν πανικό,  γιατί όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε την προηγούμενη περίοδο δεν της βγήκαν. Η καταστροφολογία για την οικονομία και για τα μνημόνια δεν πέτυχε. Η χώρα μετά τον Αύγουστο του 2018 μπαίνει σταδιακά σε μία κανονικότητα, αρχίζουν και εφαρμόζονται θετικά μέτρα, και όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να διαφαίνεται στην καθημερινότητα του ελληνικού λαού, και αυτό και μόνο κάνει την ΝΔ να συμπεριφέρεται πανικόβλητα.

Είναι προφανές ότι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ως μη όφειλε Συνταγματικά. Ο πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο γιατί θέλει να σηματοδοτήσει ότι με τους 151 μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε όλο το κυβερνητικό έργο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Ένα έργο με θετικά μέτρα. Με τις 120 δόσεις για τους μικροοφειλέτες, με την επιδότηση του ενοικίου, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου , με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το να κατηγορεί η αντιπολίτευση εμάς για ετερόκλητες συμμαχίες είναι τουλάχιστον παράδοξο, διότι οι υπουργοί οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους και δεν παραιτούνται έχουν ψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης, όπως εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Επομένως, συνεχίζουν ένα έργο το οποίο το έχουν στηρίξει με την ψήφο τους”.

Γιατί θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ωφέλιμη για εμάς;

“Η Συμφωνία των Πρεσπών  αποτελεί πραγματικά μια ιστορική συμφωνία, η οποία τα επόμενα χρόνια θα δώσει μεγάλη πνοή στην ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών. Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ηγεμονίας της χώρας μας απέναντι σε όλα τα Βαλκάνια και θα καταστήσει την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων διότι θα αναπτυχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της σημερινής πλέον Β. Μακεδονίας.

Κατοχυρώνεται ότι η αρχαία ελληνική ιστορία που έχει αναφορά στον Μ. Αλέξανδρο αποτελούν κομμάτι της δικιάς μας ελληνικής Μακεδονίας. Κατοχυρώσαμε τις συνταγματικές αλλαγές για να μην υπάρξουν αλυτρωτισμοί. Κατοχυρώνεται η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα και επίσης η γλώσσα αναφέρεται ρητά στη συμφωνία, ότι ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες.

Αυτά όλα είναι προφάσεις της ΝΔ για να χαϊδέψει το ακροδεξιό ακροατήριο καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Από κοντά δυστυχώς και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ως κολαούζος έχει προσκολληθεί  στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γραφτεί στην ιστορία μετά από μερικά χρόνια ως ο ηγέτης ο οποίος κατάφερε να λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα χρόνιο πρόβλημα προς όφελος και των 2 λαών”.

Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αυτής της κυβέρνησης στις Κυκλάδες;

“Σε ότι αφορά τα μέτρα στις Κυκλάδες και τις πολιτικές που ασκήθηκαν νομίζω ότι  είναι εμφανής η βελτίωση που υπάρχει στον τομέα της δημόσιας υγείας με την ενίσχυση των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου αλλά και με το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως επίσης και με τη στελέχωση πολλών κέντρων υγείας. Δυστυχώς εξαίρεση παραμένουν οι Δυτικές Κυκλάδες, όπου λόγω του μικρού τους πληθυσμιακού μεγέθους δεν υπάρχει προσφορά από άποψη γιατρών να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις.

Στα ζητήματα της παιδείας, καλύπτονται όλες οι θέσεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία από την 1η μέρα που ανοίγουν κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν . Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών από όλες τις προηγούμενες χρονιές και παρά αυτό το γεγονός υπάρχουν κάποια λίγα κενά τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν.

Υπάρχει θεσμοθετημένο το θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων και ο τοπικός χωρικός σχεδιασμός ανά νησί, δηλαδή αυτό που λέγαμε παλιά, «τα τοπικά χωροταξικά σχέδια». Έχουν ψηφισθεί επίσης πρωτοβουλίες που έχουν σχέση και με το αγροτικό τομέα, πχ η οικοτεχνία. Υπάρχει υπουργική απόφαση, η οποία δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που παράγουν τοπικά προϊόντα, να μπορούν να τα πωλούν στις περιοχές τους. Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες στήριξης της παράκτιας αλιείας.  Υπάρχουν πολλά σημαντικά έργα ανά νησί. Έχουμε στόχο όλα αυτά να αναδειχθούν στις τοπικές κοινωνίες ως απολογισμός της δουλείας μας και του κυβερνητικού έργου για να μπορέσει ο κόσμος να κατανοήσει τι προχωρήσαμε και τι εκκρεμούσε όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά για να συγκρίνει και να κρίνει.

Το τελευταίο μέτρο, εμβληματικό θα έλεγα, που θα αποδειχθεί στην πορεία ότι θα παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Από 1.1.19 εφαρμόζεται σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, φυσικά και όλες τις Κυκλάδες, και για την μετακίνηση των επιβατών και των εμπορευμάτων αλλά πιλοτικά σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και για τα καύσιμα. Είναι ένα μέτρο το οποίο μειώνει σημαντικά την διαφοροποίηση μεταξύ της ηπειρωτικής και την νησιωτικής Ελλάδας”

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τους δήμους των Κυκλάδων αυτόνομα η είστε υπέρ των συνεργασιών;

“Δεν νομίζω ότι χρειάζονται κομματικά χρίσματα και στηρίξεις τους δήμους των Κυκλάδων γιατί πρόκειται για μικρούς πληθυσμιακά δήμους. Βεβαίως οι επικεφαλής και η παράταξη που θα διεκδικήσει τον δήμο έχει πολιτικό πρόγραμμα στρατηγικής κατεύθυνσης,  που σαφώς χαρακτηρίζεται από προοδευτικά η άλλα χαρακτηριστικά. Νομίζω όμως ότι τα ψηφοδέλτια στα νησιά μας κυρίως είναι υπερκομματικού χαρακτήρα. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι λύσεις που θα προτείνονται στα προγράμματα των συνδυασμών που θα στηρίξουμε.  Λύσεις προοδευτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας”.

Τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφισθεί και αυτά που θα έρθουν θα μπορέσουν να ανατρέψουν το δημοσκοπικό κλίμα;

“Ήδη συντελείται μια σημαντική μεταστροφή των τοπικών κοινωνιών. Διαπίστωσα ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει πως η κυβέρνηση έκανε μία τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει ότι αυτά τα μέτρα δίνουν κάποιο θετικό πρόσημο στην καθημερινότητά του. Αυτός ο κόσμος λοιπόν, ξανά έρχεται κοντά και αρχίζει να βλέπει την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στην χώρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε μία δύναμη στην νοτιοανατολική μεσόγειο, αναπτύσσοντας μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο. Μία τέτοια χώρα θα δώσει στον ελληνικό λαό το κύρος και το βάρος της χώρας που όλοι θα θέλαμε να είμαστε”.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το θέμα της ανάρτησης των Δασικών χαρτών, πολλοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για «ανυπολόγιστες» συνέπειες στις ιδιωτικές εκτάσεις γης…

“Υπάρχει μία μεγάλη διαστρέβλωση αυτή την περίοδο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά. Οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και βουλευτές κυρίως της ΝΔ έχουν ξεσηκώσει έναν μεγάλο σάλο ότι δημεύονται οι ιδιωτικές περιουσίες των ανθρώπων. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν ήταν δικό μας, αλλά προϋπήρχε από προηγούμενες δεκαετίες σε σχέση με το τεκμήριο κυριότητας, δηλαδή σε ποιον ανήκει τι. Αν ανήκει στο δημόσιο η στον ιδιώτη. Αυτό είναι ένα θέμα βάσει του οποίου πολλοί συμβολαιογράφοι  και υποθηκοφύλακες δεν μεταγράφουν συμβόλαια. Το 2ο θέμα είναι ότι υπάρχει μία στρέβλωση σε σχέση με το τι σημαίνει χορτολιβαδικό και το τι σημαίνει δασικό, όπου κάποιοι θεωρούν ότι κάποιοι κάθε χορτολιβαδική έκταση θεωρείται δασική. Άρα δεν μπορεί να χτιστεί, να μεταβιβαστεί κλπ.

Αυτά όλα έχουν εντοπιστεί, έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος, θα υπάρξουν απαντήσεις την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου που θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Εκείνο που χρειάζεται  να γίνει και θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Επειδή όμως για 1η φορά στην χώρα μας γίνονται δασικοί χάρτες δημιουργούνται κάποια προβλήματα όπως είναι φυσικό, τα οποία αυτά τα προβλήματα τα εκμεταλλεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει πολιτικό ντόρο και εκφοβισμό”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ: Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Μέση Ανατολή – Γάζα: Παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν από την πείνα

Είκοσι εννέα άνθρωποι, παιδιά και ηλικιωμένοι, πέθαναν από την πείνα στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής

Η δύναμη της Νάξου είναι οι άνθρωποί της. Ένα ευχαριστώ στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν σιωπηλά. Και είναι εδώ, ανάμεσά μας, με αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο.

Σύρος: Ανέλαβε τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Mtc Group: Στη Σύρο η διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Printec: Έκλεισε το deal για τα non-core ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς

Printec: Έκλεισε το deal για τα non-core ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς – Με την επωνυμία Cashflex η νέα εταιρεία

ΔΕΔΔΗΕ: Νέα διακοπή ρεύματος στην Κωμιακή Νάξου το Σάββατο 24 Μαΐου, πέντε ώρες χωρίς ηλεκτρικό

Εργασίες συντήρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της πρόληψης για την καλοκαιρινή περίοδο – Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια τσαουλιά με τριμμένη ντομάτα κι όχι μόνο…

Η πρόταση ημέρας με βάση τον "Γαστρονόμο" και ... Φασολάκια τσαουλιά με τριμμένη ντομάτα, μπούκοβο και λαδόξιδο

Μ. Καφούρος: Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για κρίσιμα ζητήματα της Σαντορίνης

Ποσόστωση για σεισμόπληκτους μαθητές, νέα σχολεία, στέγαση εκπαιδευτικών και ΚΕΔΑΣΥ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη

Δανία: Στα 70 έτη το όριο συνταξιοδότησης από το 2040, νόμος χωρίς αντιδράσεις

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε 70 χρόνια για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970, με το νέο σύστημα να συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής.

Serifos-Supercomputer Project: Παιδεία ή Τεχνολογία; Το σχολείο μπροστά στην πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μια τολμηρή παρέμβαση των εκπαιδευτικών της Σερίφου για την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της παιδείας στον 21ο αιώνα.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Οδός Παπαβασιλείου: Ένας δρόμος που περνάει από την καρδιά της Νάξου

Μια βιωματική αφήγηση για τη γλυκιά καθημερινότητα, τις μνήμες, τις ευγένειες και τις αξίες που ζουν ακόμη σ’ έναν δρόμο φτιαγμένο στο μέτρο του ανθρώπου

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος