Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣυγκοινωνιακό: Ο λόγος στην ...Επιτροπή

Συγκοινωνιακό: Ο λόγος στην …Επιτροπή

|

Η συνάντηση έγινε… Ολες οι πλευρές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έγινε μία πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα των συγκοινωνιών και την αναβάθμισή τους σε συνεργασία και με τον αέρα ώστε να σπάσει η απομόνωση των νησιών. Και τι αποφασίστηκε; Η δημιουργία Επιτροπής συντονισμού… 

Πως το είχε πει ο Βαμβακούλας; Να κάνουμε μία πενταμελής επιτροπή που θα αποτελείται από τέσσερα άτομα και θα συνεδριάζουν τρεις και θα αποφασίζει ….». Κάποιοι άλλοι όμως λένε ότι όσοι δεν επιλέγουν τη δράση, προτιμούν την σύσκεψη και τις επιτροπές. Απλά να περνάει ο χρόνος. Αυτή η σκέψη δημιουργείται μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς που έχουν σχέση με την συγκοινωνία και δη το Αιγαίο. Από τη μία κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες κι από την άλλη είχαμε αιρετούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, ακτοπλόους και υπεύθυνους αεροπορικών εταιριών. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Και αποφάσισαν; Ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός. Ωραία. Και; Ε ο λόγος στην Επιτροπή. Να φτιαχτεί να περάσει από το Νομοθετικό Σώμα, να υπάρξει σύνθεση και μετά πάλι από την αρχή… Κουβέντες να γίνονται και ο χρόνος κυλάει, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας…

Ας είναι…

Ας δούμε πως μεταφέρθηκε από την ιστοσελίδα arxipelagos.com η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής…

«Η σύσκεψη για τη βελτίωση της συγκοινωνίας ανάμεσα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες εννοεί) στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τις τρεις αεροπορικές εταιρίες για τη συνδρομή που έχουν προσφέρει στο κράτος, κάθε φορά που αντιμετωπίζεται μία κρίση.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση η αναβάθμιση των συγκοινωνιών αυτών γι αυτό η προσπάθεια συνεχίζεται σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια. Όπως είπε όλες οι ενέργειες γίνονται με τη συμμετοχή των ανθρώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζουν στα νησιά και ξέρουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα. Τόνισε ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και στα δρομολόγια, αλλά και στη μείωση των τιμών.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωση την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων και πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα σχεδιάσει τον τρόπο για να καλυφτεί η απομόνωση των νησιών. Χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας και των άγονων γραμμών των αερομεταφορών, δύο δραστηριότητες που ως τώρα είναι ασύνδετες, δήλωσε ο κ. Σπίρτζης και τόνισε ότι άρχισε η διαδικασία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την αγορά δύο μεγάλων ελικοπτέρων που θα κάνουν μεταφορές και που θα συνδράμουν, κυρίως το χειμώνα, το Λιμενικό και το ΕΚΑΒ, σε έκτακτες καταστάσεις.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να σπάσει η απομόνωση στα νησιά, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι νησιώτες, κυρίως το χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι η λάμψη του τουρισμού θαμπώνει τη ματιά μας και δε βλέπουμε όλα τα προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται το χειμώνα. «Πολύ σημαντικό είναι οι πρωτοβουλίες αυτές να μεταφερθούν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που έχει βάλει στο ύψιστο σημείο παρεμβάσεων στην ΕΕ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το θέμα τέθηκε και στην τριμερή με τους υπουργούς της Κύπρου και της Μάλτας, που είχαμε το πρωί (σ.σ. χθες) , ώστε να μπει το ζήτημα της νησιωτικότητας και της εξυπηρέτησης των νησιών στο κείμενο συμπερασμάτων και των υπουργών μεταφορών και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σύσταση Επιτροπής υπό τον κ. Σαντορινιό, η οποία θα εξετάσει τις προτάσεις με τις ανάγκες που θα στείλουν οι φορείς των νησιών στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως τους έχει ήδη ζητηθεί. Συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ της ναυτιλίας και της αεροπορίας. Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε η Επιτροπή να κατοχυρωθεί με νομοθετική διάταξη που θα ορίζει και τη σύνθεσή της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, ο αντιπρόεδρος της AEGEAN – ΟLYMPIC AIR, Ευτύχης Βασιλάκης, η αντιπρόεδρος της Astra Airlines Χαρά Ζλατάνη, ο διοικητής της ΥΠΑ, Κώστας Λιντζεράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σαρωνικού, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Φλεβάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου (και εκπρόσωπος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου), Νίκος Κατρακάζος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κεφαλονιάς (και εκπρόσωπος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων), Διονύσης Λυκούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρόεδρος Νησιωτικής Επιτροπής, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σκιάθου, Παναγιώτης Διολέττας, ο δήμαρχος Σάμου (και εκπρόσωπος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου), Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.