Σε χωριό της Κύπρου αύριο θα βγουν σε πλειστηριασμό ζώα που κατασχέθηκαν για χρέη προς τρίτους – Τι είχε γίνει πριν από έναν χρόνο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής
Πως θα σας φαίνονταν εάν διαβάζατε ότι αύριο στο χωριό Λαπηθιού Πάφου της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός για πώληση ζώων, που κατασχέθηκαν λόγω χρεών (!!!) Σας φαίνεται παράξενο; Ειδικά από τη στιγμή που στην Κύπρο, η Τρόικα έφυγε και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανόδου.. Ετσι δεν είναι; Κι όμως, η οικονομική κρίση έφερε πρωτόγνωρα φαινόμενα. Οι δικαστικοί επιδότες έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου υπάρχουν εντάλματα κατάσχεσης κινητής περιουσίας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το αντικείμενο του πλειστηριασμού είναι διάφορα ζώα, και η διαδικασία προνοεί ότι για να μπορούν να κατασχεθούν και να τεθούν σε πλειστηριασμό πρέπει ο οφειλέτης να έχει υπό την κατοχή του περισσότερα από 20 χιλιάδες ζώα.
Και περνάμε στην είδηση όπου όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com “θα γίνει πώληση ζώων -που κατασχέθηκαν από τον χρεώστη- με δημόσιο πλειστηριασμό με βάση ένταλμα που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου. Όπως μας αναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστικοί επιδότες έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους υποθέσεις κατάσχεσης ζώων. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιείται ποτέ, καθώς την τελευταία στιγμή γίνεται διακανονισμός και τακτοποιούνται οι οφειλές προκειμένου να μη βγούν στο σφυρί τα ζώα του οφειλέτη, που αποτελούν και τη μοναδική κινητή του περιουσία”.
Το παράξενο είναι βέβαια ότι αντίστοιχος πλειστηριασμός έχει γίνει και στην Ελλάδα και δη στο Δήμο Πολυγύρου πέρυσι τον Οκτώβριο (21 Οκτωβρίου 2014) χωρίς όμως να βρούμε – είναι η αλήθεια – εάν υπήρξε πλειοδότης. Διαβάζουμε την ελληνική υπόθεση μέσα από τις ιστοσελίδες που αναφέρονται στην συγκεκριμένη ιστορία (βλ in.gr) και σημειώνεται ότι «Ιστορία για γέλια και για κλάματα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος την ιστορία με το κοπάδι προβάτων που περιήλθε στη δημοτική αρχή και τώρα βγαίνει στο σφυρί. Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου. Το κοπάδι, 34 πρόβατα και 59 κατσίκες, πέρασε στα χέρια του δήμου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από κατάσχεση αφού η προηγούμενη ιδιοκτήτρια το στέγαζε σε μαντρί εντός κατοικημένου οικισμού, στο χωριό Βράσταμα, δίπλα στον Πολύγυρο.
Πλέον με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου βγαίνουν στο σφυρί, με τιμή εκκίνησης τα 2.030 ευρώ για το σύνολο των 93 αιγοπροβάτων (τρία κριάρια και 31 προβατίνες, 11 τράγους και 48 κατσίκες). Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν -φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και κοινοπραξίες με αντικείμενο την κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή την εμπορία τροφίμων ζωικής προέλευσης ή ζώντων ζώων- θα πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής στη διαδικασία, καταβάλλοντας 203 ευρώ.
«Είναι μια ιστορία για γέλια και για κλάματα…» λέει ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, και εξηγεί: «Η κεντρική εξουσία, αφαιρώντας προ διετίας τη σχετική αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη διαδικασία από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία και αναθέτοντάς τη στους Δήμους, έφτασε στο σημείο να μας κάνει και βοσκούς!». «Όπως και να ‘χει, εξαντλήσαμε όλα τα όρια της ανοχής μας με την ηλικιωμένη, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια του κοπαδιού αυτού, που δεν συμμορφωνόταν ούτε με την προ διετίας απόφαση της Περιφέρειας, που επέβαλε τη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασής της μέσα στο χωριό, σε εφαρμογή υγειονομικών διατάξεων. Τρεις φορές όλο αυτό το διάστημα είχαμε στείλει συνεργείο μας να ψεκάσει, γιατί η περιοχή είχε γεμίσει ψύλλους. Δυο χρόνια την παρακαλούσαμε να φύγει από εκεί. Της προτείναμε να της μεταφέρουμε τα ζώα της σε εκτός σχεδίου περιοχή, αλλά επανειλημμένα αυτή δεν ανταποκρινόταν. Αντιθέτως, την ημέρα που πήγαμε να της κατασχέσουμε τα αιγοπρόβατα, αυτή έβριζε τους αρμόδιους υπαλλήλους και χρειάστηκε να επέμβει το ‘100’» αναφέρει ο κ. Ζωγράφος.
Πρόσφατα, όπως εξηγεί, ο ίδιος δέχτηκε και επίσημο έγγραφο από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος τον καλούσε να δώσει τέλος στην εν λόγω υπόθεση, μετά και από τις καταγγελίες των κατοίκων του χωριού.
«Από ένα σημείο και μετά, αυτή η ανοχή μας εκλήφθηκε κι ως αδυναμία μας. Στα σίγουρα δεν παίζουμε με την υγεία των πολιτών. Αν δεν προχωρούσαμε στην εκποίηση των ζώων αυτών, θα πήγαινα πλέον και κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος» σημειώνει. Για την ώρα τα 93 αιγοπρόβατα φιλοξενούνται σε άλλη στάνη της Χαλκιδικής, που μισθώνει ο Δήμος, μέχρις ότου διατεθούν στον επικείμενο διαγωνισμό. «Αν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να σφαγιαστούν, καθώς ο Δήμος ήδη επιβαρύνεται με τα έξοδα συντήρησής τους. Θα τα μοιράσουμε τότε σε απόρους, στα ιδρύματα της περιοχής» λέει ο Αστέριος Ζωγράφος.