Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣοκ... Ο Κουρουμπλής επιβεβαιώνει ότι γνώριζαν στη Κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας...

Σοκ… Ο Κουρουμπλής επιβεβαιώνει ότι γνώριζαν στη Κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας ότι υπήρχε νεκρός από τις φωτιές

|

Τεράστιο ζήτημα προκύπτει από τα όσα αποκάλυψαν ο επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπους από την πύρινη κόλαση, αλλά και τα όσα λένε αστυνομικοί – Επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Κουρουμπλής λέγοντας “δεν ήταν όμως ασφαλής πληροφορία” 

Οργή… Αγανάκτηση… Θυμός.. Αποτροπιασμός… Αδικία.. Η αποκάλυψη από τους ανθρώπους που έφτασαν πρώτοι στο τόπο της πυρκαγιάς στο Μάτι ότι από την πρώτη στιγμή γνώριζαν και ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές ότι υπάρχει νεκρός, προκαλεί δεκάδες αντιδράσεις και βέβαια αναπάντητα «γιατί»… Και το χειρότερο; Μερικά λεπτά αργότερα έρχεται Υπουργός να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί ύπαρξης νεκρού πριν από την έναρξη της του Πρωθυπουργού στο Κεντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αλλά κρίθηκε ως μη ασφαλής. Και το χειρότερο; Ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο… Και πλέον τεράστιο ζήτημα προκύπτει από τα όσα αποκάλυψαν ο επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπους από την πύρινη κόλαση, αλλά και τα όσα λένε αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα, δηλαδή πριν από την ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκείνη την τραγική ημέρα.

Από τις 19.40 είχαμε ενημερώσει για τον πρώτο νεκρό 

Ο Δ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα και είχαν ενημερώσει το υπουργείο. Το ίδιο τόνισε και ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό το απόγευμα. «Το θέαμα ήταν απόκοσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, άλλοι σε κακή ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, κάποιοι δεν άφηναν τα σπίτια τους παρότι είχαν καεί, άλλοι έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους… Και δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το λιμανάκι», δήλωσε ο Δ. Μπαλτάκος, περιγράφοντας τα όσα τραγικά έζησε με τους συναδέλφους του στο Μάτι. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ομάδα του ειδοποιήθηκε στις 6:30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Αγ. Κοσμά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα εντοπίστηκαν οι πρώτοι νεκροί και πως ενημέρωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει. Ο κ. Μπαλτάκος επισήμανε ότι η Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών έσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα και το λιμενικό συνολικά περισσότερους από 700.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, τόνισε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό από την πυρκαγιά στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Γιατί;

Και παρότι υπήρχε αυτή η ενημέρωση και η πληροφορία, στον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της ενημέρωσης δεν ειπώθηκε τίποτα για τους νεκρούς. Μάλιστα, σε αυτή τη σύσκεψη, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπαν στον πρωθυπουργό ότι το μέτωπο ήταν σε ύφεση. Ακόμη, αυτά που ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες κατά την ενημέρωση ήταν πως είχαν καεί κάποια σπίτια και ότι υπήρχαν κάποιοι εγκλωβισμένοι σε παραλίες, με τους υπεύθυνους ουσιαστικά να περιγράφουν μία εικονική πραγματικότητα, καθώς στο Μάτι είχαν ήδη καταστραφεί τα πάντα και υπήρχαν δεκάδες νεκροί.

Κουρουμπλής: Δεν ήταν ασφαλής η πληροφορία

Και το χειρότερο; Πριν από λίγο έχουμε και την πρώτη επίσημη παραδοχή από υπουργικά χείλη ότι υπήρξε ενημέρωση για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε την πληροφορία ως «ασφαλή». Ο λόγος; Για τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104.6 και με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών ανέφερε:  «Υπήρξε μια τέτοια πληροφορία ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος νεκρός. Η ομάδα αυτή επιχειρούσε στη θάλασσα. Θεωρήσαμε ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής»…
Και πρόσθεσε; «Αυτό δεν νομίζω ότι είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Αυτά θα τα δούμε όταν θα ηρεμήσουν τα πράγματα, θα δούμε ακριβώς τι ευθύνες υπάρχουν».

Ακόμη, από τον κ. Κουρουμπλή δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το λόγο που κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έγινε αναφορά στην ύπαρξη θυμάτων, ενώ γινόταν λόγος για «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι». «Τα ζητήματα που πρέπει να κρίνουμε, είναι οι αδυναμίες που μπορεί να υπήρχαν στην επιχείρηση και πώς το στρεβλό σύστημα οικοδόμησης δημιουργεί παγίδες».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή, τι συνέβη;

Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή στο Καστράκι Νάξου – Πνίγηκε μπλεγμένη σε πετονιές, η πιθανότερη αιτία

Νάξος – Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 25 Απριλίου... Η Νάξος γιορτάζει .. Παναγία Αργοκοιλιώτισσα - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κικίλιας: Το 50% που χάνεται από τα Λιμενικά Ταμεία θα αναπληρωθεί με χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο”

Η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά έχει άλλα όπλα στη φαρέτρα της, που δεν θα επιτρέψουν την στρέβλωση του ανταγωνισμού

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Ελλάδα – Μητσοτάκης: Κάθε Νοέμβριο επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές

Με εισοδηματικά κριτήρια η επιστροφή του ενοικίου - Θα δοθούν επιπλέον 500 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Στο 1 δισ. το ύψος των μόνιμων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σαντορίνη – Αμπέλι: Εκπέμπει SOS, τρόπος αντίδρασης

Το κρασί Σαντορίνης εκπέμπει SOS: Φόβοι ότι η παραγωγή μπορεί να μηδενιστεί

Σαντορίνη: Ανοιχτό κάλεσμα από τη Θύελλα Καμαρίου για το ντέρμπι τίτλου στη Νάξο με τον Πανναξιακό ΑΟ

Δωρεάν εισιτήρια και κάλεσμα συμμετοχής στον ”ΤΕΛΙΚΟ” με τον Πανναξιακό από την Θύελλα Καμαρίου

Νάξος: Φιλοξενεί στο ΔΑΚ “Δημήτρης Περιστεράκης” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (πρόγραμμα)

Η Νάξος φιλοξενεί στο ΔΑΚ "Δημήτρης Περιστέρακης" το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (δείτε πρόγραμμα)

Στοίχημα: Συνδυασμός νίκης Παναθηναϊκού και γκολ στο Σίτι – Αστον Βίλα

Η πρόταση της ημέρας μέσα από συνδυασμό μπάσκετ (Euroleague) και ποδόσφαιρο (Premier League).

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.