Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣμυριδωρυχεία Νάξου: άνοιγμα ελπίδας

Σμυριδωρυχεία Νάξου: άνοιγμα ελπίδας

|

Από την περασμένη Δευτέρα τα σμυριδωρυχεία στην Ορεινή Νάξο έχουν ανοίξει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ Νάξου ενημερώνει για ην πρόταση που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης για την αξιοποίηση της σμύριδας 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νάξου προχωρεί μέσω δελτίου Τύπου με τίτλο «Τα σμυριδωρυχεία ανοίγουν σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή για την κοινωνία της Ορεινής Νάξου» στην ενημέρωση των πολιτών του νησιού για την πρόταση που έχει κατατεθεί προς τους Σμυριδεργάτες για τη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με τίτλο  «Ναξία Σμύρις» και ενημερώνει ότι τα σμυριδωρυχεία άνοιξαν για τη παραλαβή 7.000 τόνων. Χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα ως «ένα πρότυπο σοσιαλιστικό κύτταρο σε μια αποκλεισμένη από την καπιταλιστική ανάπτυξη περιοχή με ρίζες στη συνεργατική και αγωνιστική παράδοση των μελών της και των παλαιών σμυριδεργατών». Και όπως σημειώνει «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το σμυριδικό ως κατεξοχήν κοινωνικό ζήτημα, άμεσα συνδεδεμένο με την εγκατάλειψη της Ορεινής Νάξου (Ο.Ν.) όπου η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της αποτελεί το ζητούμενο».

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:  

 «Το φετινό άνοιγμα των σμυριδωρυχείων για την παραλαβή 7.000 τόνων, γίνεται με τη σκέψη των σμυριδεργατών στραμμένη στην πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για βιώσιμη συνεταιριστική λύση του σμυριδικού.

Η λύση του σμυριδικού είναι το ζητούμενο εδώ και δεκαετίες. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες υπερεκτίμησαν την οικονομικοτεχνική του πλευρά, υποτιμώντας τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το σμυριδικό ως κατεξοχήν κοινωνικό ζήτημα, άμεσα συνδεδεμένο με την εγκατάλειψη της Ορεινής Νάξου (Ο.Ν.) όπου η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της αποτελεί το ζητούμενο.

Η πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη δίνει για πρώτη φορά το λόγο στους πραγματικούς εργαζόμενους να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στηριζόμενοι στα αποτελέσματα μιας ολοκληρωμένης μελέτης του ΙΓΜΕ που θα είναι διαθέσιμη σε λίγο καιρό. Προτείνεται η σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με επιδίωξη το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση των γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων των χωριών της Ο.Ν.. Αποβλέπει με τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια των μελλών της, στη σύγχρονη – ασφαλή – περιβαλλοντικά ήπια εκμετάλλευση των σμυριδωρυχείων. Επίσης στην προβολή και ανάδειξη του τοπίου, των μνημείων της ιστορικής διαδρομής της σμύριδας στην κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης.

Η εκφρασμένη θέση της Κυβέρνησης για τη μη πώληση των σμυριδωρυχείων σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά η πλήρης παραχώρηση των δικαιωμάτων του δημοσίου σε συνεταιρισμό σμυριδεργατών, για εξόρυξη, κατεργασία, εμπορία σμύριδας, με δυνατότητα προνομιακής πρόσβασης σε όλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, η παροχή κάθε βοήθειας και τεχνογνωσίας, η παραχώρηση των ιστορικών υποδομών (κτιρίων, εναερίου, εγκαταστάσεων φόρτωσης, σταθμών), ανοίγει μια νέα ελπιδοφόρα εποχή για την κοινωνία της Ορεινής Νάξου.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘’Ναξία Σμύρις’’ θα είναι ένα πρότυπο σοσιαλιστικό κύτταρο σε μια αποκλεισμένη από την καπιταλιστική ανάπτυξη περιοχή με ρίζες στη συνεργατική και αγωνιστική παράδοση των μελών της και των παλαιών σμυριδεργατών. Είναι ένα αυτόδιαχειριζόμενο μοντέλο όπου τα κέρδη μοιράζονται εν μέρει στους εργαζόμενους και εν μέρει επενδύονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ο.Ν.

Δε στηρίζεται μόνο στην εξόρυξη της σμύριδας αλλά στην επεξεργασία, παραγωγή τυποποιημένων καινοτόμων προϊόντων, στην εμπορία της στην παγκόσμια αγορά, στην έρευνα νέων προϊόντων, στην οικονομική και διοικητική διαχείριση, στην αποκατάσταση των ιστορικών εγκαταστάσεων και υποδομών, στην ανάληψη οποιουδήποτε προγράμματος, μελέτης, αναπτυξιακού έργου. Επομένως δεν απευθύνεται μόνο στους συσχετιζόμενους μέχρι τώρα με τη σμύριδα (εξορύκτες-ασφαλιζόμενοι) αλλά στην ευρύτερη κοινωνία της Ο.Ν., ανέργους, γυναίκες, νέους, επαγγελματίες των χωριών, ειδικευμένους τεχνίτες, οικοδόμους, επιστήμονες, όσους θέλουν να επαναπατριστούν αξιοποιώντας την εγκαταλειμμένη περιουσία τους ή να προσφέρουν τις γνώσεις τους στο χωριό τους.

Η συνεργατική λύση δεν είναι αντίθετη με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μέχρι τώρα ωφελουμένων. Πρέπει και αυτοί να συμμετάσχουν στη συζήτηση με εναλλακτικές και μεταβατικές προτάσεις (π.χ. να διεκδικηθεί η μη απαίτηση πρόσθετης ασφάλισης για μέλη του συνεταιρισμού που ασκούν δραστηριότητα με έδρα την Ο.Ν.). Κάθε αντίδραση με σκοπό να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση για το ελάχιστο όφελός τους, καταδικάζει την κοινωνία της Ο.Ν. να συνεχίσει να ζει στην παρακμή.

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου με ένα ευρύτερο σχεδιασμό που θα συμμετέχουν περισσότερα Υπουργεία και Οργανισμοί θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ορεινής Νάξου που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές, πολιτιστικές, δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με κινητήρια δύναμη τη βιώσιμη λύση του σμυριδικού.

Καλούμε τους εργαζόμενους σμυριδωρύκτες, τους ωφελούμενους, τις γυναίκες, τους νέους, τους ανέργους, τους κατοίκους των χωριών να συμμετέχουν στις παρουσιάσεις-συζητήσεις της πρότασης, να μελετήσουν τις λεπτομέρειες της, να εκτιμήσουν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, να προτείνουν προσθήκες-αλλαγές που θα την εμπλουτίσουν και να αποφασίσουν τη δημιουργία του Συνεταιρισμού, αναμένοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις