Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣίφνος: Εκπέμπει SOS λόγω της έλλειψης νερού στο νησί

Σίφνος: Εκπέμπει SOS λόγω της έλλειψης νερού στο νησί

|

Στέρεψαν οι λιγοστές πηγές στη Σίφνο, οι τέσσερις αφαλατώσεις, από όπου κατά κύριο λόγο υδρεύεται το νησί ιδίως τους θερινούς μήνες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, οι γεωτρήσεις έχουν τη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 15 ετών και η δημοτική αρχή αναζητεί εναγωνίως λύση για το «θερμό» απαιτητικό καλοκαίρι.

Το ένα μετά το άλλο, τα Κυκλαδονήσια έρχονται αντιμέτωπα με τον συνδυασμό παρατεταμένης ανομβρίας και υπέρμετρης αύξησης του τουρισμού. Σειρά έχει η Σίφνος, όπου οι λιγοστές πηγές έχουν πλέον στερέψει, ενώ οι αφαλατώσεις βρίσκονται στα όριά τους, με τη δημοτική αρχή να αναζητά εναγωνίως λύση για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού. Η Σίφνος υδρεύεται εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως από μονάδες αφαλάτωσης. Οι δύο πρώτες λειτούργησαν το 2003 και δέκα χρόνια αργότερα προστέθηκαν ακόμα δύο, παράγοντας έως 2.000 κυβικά νερού την ημέρα. «Ακόμα κι αν οι αφαλατώσεις δούλευαν στο έπακρο της δυναμικότητάς τους, το νερό δεν θα έφθανε. Πέρυσι το καλοκαίρι η κατανάλωση έφθασε τα 2.000-2.200 κυβικά ημερησίως και φέτος εκτιμάμε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της αύξησης του τουρισμού», εξηγεί στην “Καθημερινή” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σταυριανός. «Είναι μικρή η βοήθεια που δίνουν οι γεωτρήσεις, οι οποίες είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και 15 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μια πηγή, που αν οι βροχοπτώσεις είναι καλές, πάντα θα βγάλει νερό τρεχούμενο. Ε, φέτος τρέχει 70% λιγότερο».

Η ανομβρία όμως επηρεάζει με έμμεσο τρόπο και τις αφαλατώσεις. Από τα δύο ζεύγη μονάδων αφαλάτωσης, το ένα (Πλατύς Γιαλός) χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό, ενώ το άλλο (Καμάρες) υφάλμυρο νερό από γεώτρηση. Η χρήση υφάλμυρου νερού γίνεται για λόγους οικονομίας, καθώς η αφαλάτωσή του είναι ευκολότερη και απαιτεί λιγότερη ενέργεια. «Κανονικά η δυναμικότητα της κάθε μονάδας είναι 500 κυβικά ημερησίως. Ομως εδώ και λίγο καιρό, το νερό στο υπέδαφος δεν είναι πια υφάλμυρο, είναι θάλασσα. Ετσι οι μονάδες στις Καμάρες λειτουργούν εκτός προδιαγραφών, παράγοντας λιγότερο νερό, περί τα 400 κυβικά την ημέρα, κι αυτό θα μειωθεί κι άλλο», λέει ο κ. Σταυριανός.

Τώρα, ο δήμος αγωνιά για το πώς θα καταφέρει να μη μείνει χωρίς νερό το νησί εν μέσω θέρους. Και όπως σημειώνει  «Εξετάζουμε τα πάντα, πώς μπορούμε να πάρουμε κι άλλη μονάδα αφαλάτωσης. Προσπαθούμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι εδώ δεν είναι… Καραϊβική να ξοδεύουμε όσο νερό θέλουμε. Ακόμα και φέτος, μια άνυδρη χρονιά, πολύ νερό σπαταλάται ακόμα σε κήπους και λουλούδια. Οι στέρνες έχουν εδώ και χρόνια εξαφανιστεί, ενώ πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν την υποδομή να αντέξουν ένα πρόβλημα στην ύδρευση, μια διακοπή. Δεν χάνουμε όμως το θάρρος μας, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Η Σίφνος δεν είναι το πρώτο νησί όπου λόγω της αύξησης της κατανάλωσης η ζήτηση πλέον ξεπερνά τις δυνατότητες των αφαλατώσεων. Ανάλογο ζήτημα αντιμετωπίζουν φέτος πολλά νησιά – Σαντορίνη, Κουφονήσια, Μήλος, Αλόννησος. Την κατάσταση επιδεινώνει η παρατεταμένη ανομβρία (σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών φέτος στις Κυκλάδες έπεσε κατά μέσον όρο 20%-30% λιγότερη βροχή), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν φέτος πρόβλημα ακόμα και νησιά όπως η Ανδρος και η Νάξος, που πάντα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Λέκκας για Σαντορίνη: “Δεν μπορεί να αντέξει πια, πρέπει να δώσουμε άμεσα λύσεις”

Εκτός από το θέμα των κατολισθήσεων και των υποδομών στη Σαντορίνη, πρέπει να αντιμετωπιστούν και όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ