Η ψήφιση της διάταξης στο Πολυνομοσχέδιο για συμμετοχή ενεργών βουλευτών σε OffShore εταιρείες φέρνει εκρηκτικές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό
Την κατακραυγή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους η κατοχή εξωχώριων (offshore) εταιριών. Η μόνη προϋπόθεση είναι η έδρα της offshore να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμη και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΟΙΚ ως «φορολογικοί παράδεισοι».
Η ρύθμιση μάλιστα δίνει άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν έως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ. Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης που ζητά την άμεση απόσυρσή της. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει.
Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.
Η ρύθμιση μάλιστα δίνει άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν έως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.
ΝΔ: Ντροπή, σκανδαλώδης διάταξη
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες με τη ΝΔ να αναφέρει:
«Ντροπή, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» και να προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία». «Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ‘‘όχι’’. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
ΠΑΣΟΚ: Οι υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore
Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» δια του υπεύθυνου του ΚΤΕ Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκου ζητά την άμεση απόσυρση της σκανδαλώδους διάταξης.
«Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά” ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
Το Ποτάμι: Ποιους ξεπλένουν;
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε “συνεργάσιμους” φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι. «Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» επισημαίνει η Σεβαστουπόλεως.
ΚΚΕ: Παραγράφονται ποινικές ευθύνες παλαιότερων υποθέσεων
«Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταδικάσει και καταψηφίσει στη βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρίες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση. «Ένα ακόμη στοιχείο της ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, εκτός αν θεωρεί ότι στις offshore εταιρίες βρίσκονται οι αποταμιεύσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΛΑΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση-σκάνδαλο
Να αποσυρθεί άμεσα η «ρύθμιση σκάνδαλο» για τις offshore ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα. «Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σκάνδαλο που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες, αρκεί οι τελευταίες να είναι εγκατεστημένες σε ”συνεργάσιμες”, δήθεν, χώρες, αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό λαό που εξοντώνεται με την άγρια λιτότητα και τη φορολεηλασία», γράφει η Λαϊκή Ενότητα και συνεχίζει:«Η απόσυρση της ντροπιαστικής αυτής διάταξης αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση της κοινής γνώμης, αν και συνιστά υποκρισία της μνημονιακής αντιπολίτευσης να αντιδρά περιοριστικά μόνο σε αυτό το σκάνδαλο των offsohre εταιρειών και να καταπίνει την κάμηλο των νεοαποικιακών μνημονίων που έχουν υποδουλώσει τη χώρα μας».
Υπ. Δικαιοσύνης: Αν θέλουν καθολική απαγόρευση το συζητάμε
Με μία μακροσκελή ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη στάση της στο θέμα.
«Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των Βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Μαξίμου: Φωνάζει ο κλέφτης…
Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις, επέλεξε να απαντήσει με άτυπο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης». Επί της ουσίας δεν δίνονται απαντήσεις καθώς γίνεται παραπομπή στην ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης. Το Μαξίμου αρκείται στο να εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ κα στη «μονταζιέρα» της Συγγρού.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό σημείωμα:
«Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες».
Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ Παπασταύρου. Τέλος για τα περί “εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου” τους θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στην μονταζιέρα.
Πηγή: Iefimerida.gr