Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Θηραϊκή Πολιτεία: Δεκαπέντε χρόνια μετά το Sea Diamond ρυπαίνει

Σαντορίνη – Θηραϊκή Πολιτεία: Δεκαπέντε χρόνια μετά το Sea Diamond ρυπαίνει

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Θηραϊκή Πολιτεία για τα δεκαπέντε (15) χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond

Το ναυάγιο συνεχίζει να ρυπαίνει αποδεδειγμένα το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας και αποτελεί μείζον θέμα το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε.  … Με την πρόταση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε η “Θηραϊκή Πολιτεία” του Δήμου Θήρας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαπέντε (15) χρόνων από τη μέρα που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίστηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης

Οπως είναι γνωστό παραμένει έως σήμερα στα νερά των Κυκλάδων και η Θηραϊκή Πολιτεία συνοψίζει όσα έχουν γίνει έκτοτε μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η “Θηραϊκή Πολιτεία” αναφέρει: 

Πριν ακριβώς 15 χρόνια το Κ/Ζ SeaDiamond βυθίστηκε στη καλντέρα της Σαντορίνης. Μέχρι σήμερα προκαλεί ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία και τη Θηραϊκή κοινωνία.  Από τον Απρίλιο του 2007 η συντονιστική επιτροπή των πολιτών με επικεφαλής τον Λουκά Λιγνό, κατάφερε να κρατήσει το θέμα ζωντανό.  Η Ελληνική πολιτεία με τους αργούς ρυθμούς και την αδιαφορία της, δεν επενέβη ουσιαστικά για την απομάκρυνση του ναυαγίου ποτέ. 

Τον Μάρτιο του 2011 οι κάτοικοι της Σαντορίνης κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία κερδήθηκε τον Οκτώβρη του 2019 και ορίζει ότι ΚΑΙ το Υπουργείο μαζί με το ΔΛΤΘ (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας) είναι συνυπεύθυνο για την ανέλκυση του ναυαγίου.  Το 2012 ο Δήμος Θήρας στράφηκε με αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας τις οποίες και κέρδισε το 2014.  Η εταιρεία άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε το 2021.

 Όλα τα έτη από το 2011 έως και την 31/05/2016 εκδίδονται συγκεντρωτικοί κατάλογοι για τα δικαιώματα ναυαγίου.  Με τις αποφάσεις 56-60 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το 2015 αναβάλλεται η έκδοση οριστικής απόφασης λόγω των προσφυγών που κάνουν οι εταιρείες κάθε φορά που το ΔΛΤΘ επιβάλλει δικαιώματα ναυαγίου σε αυτές.  Το ίδιο και το 2016 όταν οι εταιρείες προσφεύγουν εκ νέου. Μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές, δεν μπορούν να εισπραχθούν τα δικαιώματα ναυαγίου. 

Και το 2013 και το 2018 πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Δήμου και του ΔΛΤΘ εξώδικη πρόσκληση για την ανέλκυση του πλοίου καθώς και 2 διαγωνισμοί ανέλκυσης οι οποίοι απέβησαν άκαρποι. Από το ΔΛΤΘ μέχρι και το 2018 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομικές ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο 2881/2001.   Το ΔΛΤΘ με δύο επιστολές το 2017 και 2018 ενημερώνει πλήρως την ΔΑΛ και το Υπουργείο  Ναυτιλίας για την αδυναμία του να πραγματοποιήσει την ανέλκυση καθώς και για τις ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Εν συνεχεία στις 9 Ιουλίου 2021, εκδίδεται η απόφαση 350/2021 του Εφετείου Πειραιά η οποία είναι απορριπτική ως προς την αξίωση αποζημίωσης ύψους 8 εκ. € του Δήμου Θήρας, αυτή την αποζημίωση  είχε εκδικάσει πρωτόδικα το δικαστήριο μετά από αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος Θήρας τον Μάρτιο του 2012.  Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, και πολλές προσπάθειες, ο Δήμος Θήρας πήρε απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή περί άσκησης αναίρεσης κατά της 350/2021 την 14η Μαρτίου 2022. 

Το ναυάγιο συνεχίζει να ρυπαίνει αποδεδειγμένα το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας και αποτελεί μείζον θέμα το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Γ. Λεονταρίτης: “Απέκτησε φωτισμό το γήπεδο Σίφνου”

Αναβάθμιση γηπεδικών εγκαταστάσεων στη Σίφνο - Τι αναφέρει ο κος Λεονταρίτης

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Νίκος Συρμαλένιος: «Δεν νοιώθετε καμιά ντροπή που ο Πρωθυπουργός σας έλεγε ψέματα;»

Τα ερωτήματα έθεσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης  δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σεμινάρια με επίκεντρο τον Πρωτογενή Τομέα

Ξεκινούν τον Φεβρουάριο τα ειδικά σεμινάρια για τους παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα - Διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στοίχημα – Euroleague: Ανετη νίκη για Ολυμπιακό απέναντι στην χωρίς Μπράουν Μακάμπι

Η απουσία του Μπράουν χαμηλώνει το ...ταβάνι της Μακάμπι - Η πρόταση της Foxbet.gr

Μ. Φραγκίσκος: «Απεραθίτικο Γεωλογικό Μουσείο», μια ανταπόδοση χρέους στη δασκάλα ΓΗ

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου και αποδίδει φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο

Aπό τον Φεβρουάριο ξεκινούν οι Αμερικανοί τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Airlines Reporting, οι κρατήσεις Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Εκτακτο: Στις 03:00 το πρωί η αναχώρηση του “Blue Star Naxos”

Διατηρείται το απαγορευτικο απόπλου πλοίων .... Στις 3 το πρωί της Πέμπτης (19/01) η αναχώρηση του "Blue Star Naxos" από τον Πειραιά

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries