Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Θηραϊκή Πολιτεία: Δεκαπέντε χρόνια μετά το Sea Diamond ρυπαίνει

Σαντορίνη – Θηραϊκή Πολιτεία: Δεκαπέντε χρόνια μετά το Sea Diamond ρυπαίνει

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η Θηραϊκή Πολιτεία για τα δεκαπέντε (15) χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond

Το ναυάγιο συνεχίζει να ρυπαίνει αποδεδειγμένα το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας και αποτελεί μείζον θέμα το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε.  … Με την πρόταση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε η “Θηραϊκή Πολιτεία” του Δήμου Θήρας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαπέντε (15) χρόνων από τη μέρα που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίστηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης

Οπως είναι γνωστό παραμένει έως σήμερα στα νερά των Κυκλάδων και η Θηραϊκή Πολιτεία συνοψίζει όσα έχουν γίνει έκτοτε μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η “Θηραϊκή Πολιτεία” αναφέρει: 

Πριν ακριβώς 15 χρόνια το Κ/Ζ SeaDiamond βυθίστηκε στη καλντέρα της Σαντορίνης. Μέχρι σήμερα προκαλεί ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία και τη Θηραϊκή κοινωνία.  Από τον Απρίλιο του 2007 η συντονιστική επιτροπή των πολιτών με επικεφαλής τον Λουκά Λιγνό, κατάφερε να κρατήσει το θέμα ζωντανό.  Η Ελληνική πολιτεία με τους αργούς ρυθμούς και την αδιαφορία της, δεν επενέβη ουσιαστικά για την απομάκρυνση του ναυαγίου ποτέ. 

Τον Μάρτιο του 2011 οι κάτοικοι της Σαντορίνης κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία κερδήθηκε τον Οκτώβρη του 2019 και ορίζει ότι ΚΑΙ το Υπουργείο μαζί με το ΔΛΤΘ (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας) είναι συνυπεύθυνο για την ανέλκυση του ναυαγίου.  Το 2012 ο Δήμος Θήρας στράφηκε με αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας τις οποίες και κέρδισε το 2014.  Η εταιρεία άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε το 2021.

 Όλα τα έτη από το 2011 έως και την 31/05/2016 εκδίδονται συγκεντρωτικοί κατάλογοι για τα δικαιώματα ναυαγίου.  Με τις αποφάσεις 56-60 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το 2015 αναβάλλεται η έκδοση οριστικής απόφασης λόγω των προσφυγών που κάνουν οι εταιρείες κάθε φορά που το ΔΛΤΘ επιβάλλει δικαιώματα ναυαγίου σε αυτές.  Το ίδιο και το 2016 όταν οι εταιρείες προσφεύγουν εκ νέου. Μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές, δεν μπορούν να εισπραχθούν τα δικαιώματα ναυαγίου. 

Και το 2013 και το 2018 πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Δήμου και του ΔΛΤΘ εξώδικη πρόσκληση για την ανέλκυση του πλοίου καθώς και 2 διαγωνισμοί ανέλκυσης οι οποίοι απέβησαν άκαρποι. Από το ΔΛΤΘ μέχρι και το 2018 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομικές ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο 2881/2001.   Το ΔΛΤΘ με δύο επιστολές το 2017 και 2018 ενημερώνει πλήρως την ΔΑΛ και το Υπουργείο  Ναυτιλίας για την αδυναμία του να πραγματοποιήσει την ανέλκυση καθώς και για τις ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Εν συνεχεία στις 9 Ιουλίου 2021, εκδίδεται η απόφαση 350/2021 του Εφετείου Πειραιά η οποία είναι απορριπτική ως προς την αξίωση αποζημίωσης ύψους 8 εκ. € του Δήμου Θήρας, αυτή την αποζημίωση  είχε εκδικάσει πρωτόδικα το δικαστήριο μετά από αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος Θήρας τον Μάρτιο του 2012.  Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, και πολλές προσπάθειες, ο Δήμος Θήρας πήρε απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή περί άσκησης αναίρεσης κατά της 350/2021 την 14η Μαρτίου 2022. 

Το ναυάγιο συνεχίζει να ρυπαίνει αποδεδειγμένα το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας και αποτελεί μείζον θέμα το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.