Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Αν. Σιγάλας: "Η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι καταστροφική"

Σαντορίνη – Αν. Σιγάλας: “Η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι καταστροφική”

|

Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα, προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» – Τι λέει για την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού και τις ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν καταστροφικά για το νησί

“… Η προβλεπόμενη, όμως εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σε όλες σχεδόν τις εγκρίσεις Πολεοδομικών Σχεδίων και σχεδίων δόμησης, έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγορεύονται οι αρχαιολόγοι σε πολεοδόμους, χωροτάκτες και αρχιτέκτονες. Ουσιαστικά, δηλαδή να υποκαθίσταται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τη Σαντορίνη, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει, όχι μόνον καθυστερήσεις, αλλά και ματαιώσεις πολλών αναπτυξιακών σχεδίων.…”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από τον ΔήμαρχοςΘήρας κ. Αντώνιο Σιγάλας και με την οποία του εκθέτει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο νησί από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Και όπως καταλήγει “ Αισθάνομαι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τη Σαντορίνη και όχι μόνο. Σας παρακαλώ να παρέμβετε προσωπικά και να εμποδίσετε τη νομοθέτηση της ιδεοληψίας και των εξουσιαστικών απόψεων, οι οποίες υπονομεύουν την συλλογική μας προσπάθεια”.

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Στέλνω, προσωπικά σε εσάς, αυτήν την επιστολή θέλοντας να επισημάνω και  να προειδοποιήσω για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ρυθμίζει με ορθολογικό και σύγχρονο τρόπο ζητήματα χωροταξίας και δόμησης διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, υπηρετώντας τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό προσωπικά το έχω «καλωσορίσει» και έχω δημόσια στηρίξει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου τουριστικά κτίρια στη Σαντορίνη.

Η προβλεπόμενη, όμως εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σε όλες σχεδόν τις εγκρίσεις Πολεοδομικών Σχεδίων και σχεδίων δόμησης, έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγορεύονται οι αρχαιολόγοι σε πολεοδόμους, χωροτάκτες και αρχιτέκτονες.

Ουσιαστικά, δηλαδή να υποκαθίσταται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τη Σαντορίνη, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει, όχι μόνον καθυστερήσεις, αλλά και ματαιώσεις πολλών αναπτυξιακών σχεδίων.

Ειδικότερα:

Α. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε ενόψει της εκπόνησης εκατοντάδων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης.

Σας θυμίζω ότι παρουσία σας, κατά την επίσκεψή σας στη Σαντορίνη τον Ιούνιο, αναλήφθηκε η δέσμευση να εκπονηθεί, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εντός οκτώ μηνών.

Σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανατεθεί! Αν υποθέσουμε ότι θα επισπευθεί η ανάθεσή του, με τα σημερινά δεδομένα, το χρονικό διάστημα των 2 ετών θεωρείται λίγο.

Με την προβλεπόμενη εμπλοκή του ΥΠΠΟ ο χρόνος θα επιμηκυνθεί απροσδιόριστα.

Και αυτό γιατί μετά τη διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα πρέπει να εγκριθεί και από το ΚΑΣ, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν αρχαιολόγοι.

Εκτός από την καθυστέρηση, αν υπάρξει διαφωνία, ποιου οργάνου η γνώμη θα υπερισχύσει;

Δυστυχώς τα δύο χρόνια μπορεί να γίνουν δέκα ή είκοσι και τα πολεοδομικά σχέδια να μην ολοκληρωθούν ποτέ.

Στο σημείο αυτό σας επισημαίνω ότι για τη Σαντορίνη -και πιστεύω ότι αυτό θα ισχύει σε πολλές περιπτώσεις- όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε σχεδιάσει (Λιμάνι, απορρίμματα, Τελεφερίκ, μαρίνα, κλπ), τα οποία εσείς προσωπικά έχετε στηρίξει, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν αν δεν ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τη χωροθέτησή τους.

Β. Σήμερα, κατά τη διαδικασία έγκρισης των οικοδομικών αδειών, αρμόδιο όργανο είναι το Σ.Α. (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής).

Στους ιστορικούς τόπους, στους οποίους υπάγεται η Σαντορίνη, όψιμα, από τον Νοέμβριο του 2019, ενεπλάκη, για ολόκληρο το νησί, στην διαδικασία έγκρισης των οικοδομικών αδειών και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα να παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο νησί και να κινδυνεύουν με ματαίωση επενδύσεις που είναι ενταγμένες σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Και ενώ με τη δική σας παρέμβαση, βρισκόμαστε σε διαδικασία διευθέτησης του προβλήματος, (το θέμα αυτό, ως προτεραιότητα θα απασχολήσει την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που υπό τον κ. Θ. Κοντογιώργη συντονίζει και αξιολογεί την πορεία του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη, προκειμένου στην 2η Διυπουργική σύσκεψη που θα ακολουθήσει να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος) με το συζητούμενο Σχέδιο Νόμου, θεσμοθετούνται πλέον ξεκάθαρα η υποκατάσταση του ΣΑ από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Σας παρακαλώ να παρέμβετε προσωπικά και να εμποδίσετε τη νομοθέτηση της ιδεοληψίας και των εξουσιαστικών απόψεων, οι οποίες υπονομεύουν την συλλογική μας προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου