Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα, προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» – Τι λέει για την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού και τις ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν καταστροφικά για το νησί
“… Η προβλεπόμενη, όμως εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σε όλες σχεδόν τις εγκρίσεις Πολεοδομικών Σχεδίων και σχεδίων δόμησης, έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγορεύονται οι αρχαιολόγοι σε πολεοδόμους, χωροτάκτες και αρχιτέκτονες. Ουσιαστικά, δηλαδή να υποκαθίσταται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τη Σαντορίνη, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει, όχι μόνον καθυστερήσεις, αλλά και ματαιώσεις πολλών αναπτυξιακών σχεδίων.…”
Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από τον ΔήμαρχοςΘήρας κ. Αντώνιο Σιγάλας και με την οποία του εκθέτει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο νησί από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Και όπως καταλήγει “ Αισθάνομαι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τη Σαντορίνη και όχι μόνο. Σας παρακαλώ να παρέμβετε προσωπικά και να εμποδίσετε τη νομοθέτηση της ιδεοληψίας και των εξουσιαστικών απόψεων, οι οποίες υπονομεύουν την συλλογική μας προσπάθεια”.
Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Στέλνω, προσωπικά σε εσάς, αυτήν την επιστολή θέλοντας να επισημάνω και να προειδοποιήσω για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ρυθμίζει με ορθολογικό και σύγχρονο τρόπο ζητήματα χωροταξίας και δόμησης διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, υπηρετώντας τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό προσωπικά το έχω «καλωσορίσει» και έχω δημόσια στηρίξει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου τουριστικά κτίρια στη Σαντορίνη.
Η προβλεπόμενη, όμως εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σε όλες σχεδόν τις εγκρίσεις Πολεοδομικών Σχεδίων και σχεδίων δόμησης, έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγορεύονται οι αρχαιολόγοι σε πολεοδόμους, χωροτάκτες και αρχιτέκτονες.
Ουσιαστικά, δηλαδή να υποκαθίσταται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για τη Σαντορίνη, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει, όχι μόνον καθυστερήσεις, αλλά και ματαιώσεις πολλών αναπτυξιακών σχεδίων.
Ειδικότερα:
Α. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε ενόψει της εκπόνησης εκατοντάδων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης.
Σας θυμίζω ότι παρουσία σας, κατά την επίσκεψή σας στη Σαντορίνη τον Ιούνιο, αναλήφθηκε η δέσμευση να εκπονηθεί, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εντός οκτώ μηνών.
Σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανατεθεί! Αν υποθέσουμε ότι θα επισπευθεί η ανάθεσή του, με τα σημερινά δεδομένα, το χρονικό διάστημα των 2 ετών θεωρείται λίγο.
Με την προβλεπόμενη εμπλοκή του ΥΠΠΟ ο χρόνος θα επιμηκυνθεί απροσδιόριστα.
Και αυτό γιατί μετά τη διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα πρέπει να εγκριθεί και από το ΚΑΣ, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν αρχαιολόγοι.
Εκτός από την καθυστέρηση, αν υπάρξει διαφωνία, ποιου οργάνου η γνώμη θα υπερισχύσει;
Δυστυχώς τα δύο χρόνια μπορεί να γίνουν δέκα ή είκοσι και τα πολεοδομικά σχέδια να μην ολοκληρωθούν ποτέ.
Στο σημείο αυτό σας επισημαίνω ότι για τη Σαντορίνη -και πιστεύω ότι αυτό θα ισχύει σε πολλές περιπτώσεις- όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε σχεδιάσει (Λιμάνι, απορρίμματα, Τελεφερίκ, μαρίνα, κλπ), τα οποία εσείς προσωπικά έχετε στηρίξει, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν αν δεν ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τη χωροθέτησή τους.
Β. Σήμερα, κατά τη διαδικασία έγκρισης των οικοδομικών αδειών, αρμόδιο όργανο είναι το Σ.Α. (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής).
Στους ιστορικούς τόπους, στους οποίους υπάγεται η Σαντορίνη, όψιμα, από τον Νοέμβριο του 2019, ενεπλάκη, για ολόκληρο το νησί, στην διαδικασία έγκρισης των οικοδομικών αδειών και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα να παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο νησί και να κινδυνεύουν με ματαίωση επενδύσεις που είναι ενταγμένες σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Και ενώ με τη δική σας παρέμβαση, βρισκόμαστε σε διαδικασία διευθέτησης του προβλήματος, (το θέμα αυτό, ως προτεραιότητα θα απασχολήσει την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που υπό τον κ. Θ. Κοντογιώργη συντονίζει και αξιολογεί την πορεία του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη, προκειμένου στην 2η Διυπουργική σύσκεψη που θα ακολουθήσει να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος) με το συζητούμενο Σχέδιο Νόμου, θεσμοθετούνται πλέον ξεκάθαρα η υποκατάσταση του ΣΑ από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αισθάνομαι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τη Σαντορίνη και όχι μόνο.
Σας παρακαλώ να παρέμβετε προσωπικά και να εμποδίσετε τη νομοθέτηση της ιδεοληψίας και των εξουσιαστικών απόψεων, οι οποίες υπονομεύουν την συλλογική μας προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ.»