Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Αντ. Σιγάλας: "Σύγχρονες υποδομές τώρα ώστε να αποφύγουμε τα ...χειρότερα"

Σαντορίνη – Αντ. Σιγάλας: “Σύγχρονες υποδομές τώρα ώστε να αποφύγουμε τα …χειρότερα”

|

Τις προκλήσεις αλλά και τους στόχους του για τη δημοτική περίοδο που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες περιέγραψε μιλώντας στον Γιώργο Λαιμό και στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας. Ο κ. Σιγάλας χαρακτήρισε «στοίχημα αλλά και πρόκληση» τη διατήρηση και την ενίσχυση της θέσης της Σαντορίνης στην πρώτη σειρά των κορυφαίων παγκοσμίως τουριστικών προορισμών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές «κρούοντας τον κώδωνα», επισημαίνοντας πως «αν η Σαντορίνη δεν αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού».

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Θήρας αυτήν τη δημοτική περίοδο;

Η μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα «στοίχημα» για εμάς είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της θέσης της Σαντορίνης στην πρώτη σειρά των κορυφαίων παγκοσμίως τουριστικών προορισμών. Φιλοδοξούμε να το επιτύχουμε αυτό με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, οικονομικά και περιβαλλοντικά εύθραυστο και κυρίως έντονα ανταγωνιστικό, η πρόκληση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε είναι τεράστια.

Για να κρατήσουμε τη Σαντορίνη στην κορυφή, απαιτείται η εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου ολιστικής διαχείρισης του προορισμού. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρούμε στην οριστικοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού εξειδικεύοντας τις ενέργειες, τις δράσεις και τα έργα που απαιτούνται για τα επόμενα χρόνια. Απαντάμε στις προκλήσεις του μέλλοντος με σχέδιο, στρατηγική και χρονοδιάγραμμα.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε θέσει εσείς ως Δημοτική Αρχή;

Όπως προανέφερα, πρωταρχικός μας στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του δήμου μας με όρους οικονομικής μεγέθυνσης, ποιότητας του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ευθύς εξαρχής κινηθήκαμε στοχευμένα και με ταχύτητα ώστε να πιέσουμε τους συνομιλητές μας (κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια, θεσμικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους κ.τ.λ.) ότι και σχέδιο έχουμε και πολιτική βούληση διαθέτουμε. Καταστήσαμε σε όλους καθαρό ότι η εποχή της απραξίας, της φοβικότητας και του «business as usual» για τη Σαντορίνη τελείωσε.

Δώσαμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής ασχολούμενοι από την πρώτη μέρα με τα ουσιαστικά προβλήματα του δήμου. Δηλαδή με τα έργα πνοής και ανάπτυξης και με τα απλά έργα της καθημερινότητας των πολιτών της Σαντορίνης. Για εμάς όραμα και ρεαλισμός πάνε μαζί.

Σχεδιάζουμε το αύριο, οραματιζόμαστε το μέλλον αλλά δεν αγνοούμε τις ανάγκες του σήμερα, τις απλές καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας. Έχουμε εγκαινιάσει μια διαφορετική μορφή δημοτικής διακυβέρνησης, όπου οι συνεργαζόμενες δημοτικές παρατάξεις διατηρούν την αυτονομία τους και ταυτόχρονα εργάζονται για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων. Αυτών που καθορίσαμε στα πλαίσια της προγραμματικής μας συμφωνίας.

Ο καθένας έχει ρόλο, ευθύνες και αρμοδιότητες, και ταυτόχρονα λειτουργεί ως μέλος της ομάδας της οποίας την τελική έκφραση και την εκπροσώπηση έχει ο δήμαρχος. Πρωτόγνωρο εγχείρημα, που φαίνεται στην περίπτωσή μας να αποδίδει καρπούς.

Βασικός πυλώνας για την οικονομία του νησιού είναι ο τουρισμός. Ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνετε για να τονώσετε ακόμα περισσότερο τον τουρισμό;

Θα αποτελούσε κοινοτοπία να επαναλάβουμε ότι τουρισμός και Σαντορίνη τείνουν να είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτό το κεκτημένο φιλοδοξούμε να το διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε. Εκεί στοχεύουμε με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και προώθησης του προορισμού Σαντορίνη.

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο θα το συμφωνήσουμε τόσο με τους φορείς ασκήσεως τουριστικής πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο (υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο συνεργασίας και συνεννόησης και φιλοδοξούμε να συστήσουμε σύντομα τον Φορέα Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού.

Οι όροι βιωσιμότητα, περιβάλλον, ποιότητα, πολιτισμός, καινοτομία, συμμετοχή και ευημερία είναι έννοιες-κλειδιά της νέας μας τουριστικής πολιτικής. Στόχος μας είναι να κάνουμε το brand Σαντορίνη ακόμη πιο ανταγωνιστικό ακόμη πιο ελκυστικό. Το τουριστικό μας προϊόν, που η αυθεντική φυσική ομορφιά της Σαντορίνης το κάνει μοναδικό, θα εμπλουτισθεί με νέα στοιχεία. Αναφέρω ενδεικτικά την ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, την προστασία και την ανάδειξη του σαντορινιού αμπελώνα, τις σαντορινιές γεύσεις από προϊόντα της θηραϊκής γης, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους τομείς της ευεξίας και της υγείας, για πελάτες υψηλών απαιτήσεων, κ.τ.λ.

Για εμάς η Σαντορίνη είναι και θα παραμείνει μοναδικός τουριστικός προορισμός.

Προεκλογικά είχατε κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές του νησιού. Ποια προβλήματα υπάρχουν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Όχι μόνο προεκλογικά, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια που συμμετείχα στα δημοτικά δρώμενα από την πλευρά της μειοψηφίας, «κραύγαζα» για το αυτονόητο. Ότι αν η Σαντορίνη δεν αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, είχε υιοθετήσει τη βολική θεωρία της «κορεσμένης Σαντορίνης». Έτσι πίστευε ότι απαλλασσόταν από την ευθύνη της ολιγωρίας και της αδράνειας.

Εμείς λέμε, απλά και καθαρά, η Σαντορίνη πρέπει «εδώ και τώρα»:  α) Να αποκτήσει σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι,   β) να διαχειρισθεί με καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο τα απορρίμματα της (από τη μεταβατική ενδιάμεση λύση να περάσει στην οριστική),  γ) να ολοκληρώσει για το σύνολο του νησιού τις εγκαταστάσεις διαχείρισης και διάθεσης των υγρών αποβλήτων,  δ) να διασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα στο πόσιμο νερό, ε) να αποκτήσει ασφαλές οδικό δίκτυο,  στ) να δημιουργήσει λιμενικές υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό, ζ) να διασφαλίσει επαρκείς και σύγχρονους χώρους στάθμευσης οχημάτων και η) δεύτερη γραμμή τελεφερίκ. Όλα τα παραπάνω για μας αποτελούν δεσμεύσεις και προτεραιότητα, την υλοποίηση των οποίων δρομολογήσαμε από την πρώτη μέρα.

Παράλληλα με αυτά τα μεγάλα έργα προωθούμε σημαντικές δράσεις όπως: α) Η διάχυση των τουριστικών ροών της κρουαζιέρας και των ημερήσιων επισκεπτών σε περισσότερα σημεία του νησιού για την αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης επισκεπτών σε Οία και Φηρά, β) σύγχρονες υπηρεσίες για καθαρό και φωτισμένο νησί όλο τον χρόνο, γ) δημιουργία προϋποθέσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο «τουρισμός όλο τον χρόνο», δ) δραστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, ε) ουσιαστική φροντίδα για τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας και στ) αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και άθλησης των κατοίκων του δήμου μας.

Αν και έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μας, οι δημότες μας έχουν διαπιστώσει τη νέα αντίληψη που κυριαρχεί στον δήμο και, κυρίως, τη συνέπεια λόγων και έργων. Η Σαντορίνη πρέπει να καλύψει με γρήγορους ρυθμούς τα κενά που δημιούργησαν η ραθυμία και η αδράνεια του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι η δική μας τετραετία να είναι για τα νησιά του δήμου μας, Σαντορίνη και Θηρασιά, μια δημιουργική τετραετία.

Θα σας μεταφέρω λίγους μήνες πίσω, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποια στοιχεία ήταν εκείνα που πιστεύετε ότι σας έδωσαν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα;

Πιστεύω ότι η σοβαρότητα και η συνέπεια που επιδείξαμε ως ομάδα, αλλά και εγώ προσωπικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας, στη μειοψηφία του δήμου, μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είμαστε παρόντες με θέσεις και προτάσεις. Συμμετείχαμε ενεργά και αρκετές φορές βρεθήκαμε επικεφαλής στις διεκδικήσεις επίλυσης ζωτικών προβλημάτων του νησιού μας. Η στάση μας αυτή σε σύγκριση με την άτολμη, φοβική και ουσιαστικά απούσα προηγούμενη Δημοτική Αρχή εκτιμήθηκε από τους συμπολίτες μας.

Η ειλικρινής και έντιμη προγραμματική συμφωνία, με την οποία οι τρεις συνδυασμοί δεσμευτήκαμε ενώπιον των δημοτών μας πριν από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Για να το πούμε πιο συνθηματικά: Η Σαντορίνη επιθυμούσε αλλαγή. Δεν άντεχε άλλο τη στασιμότητα και το τέλμα. Ήθελε να ανοίξει τον βηματισμό της στο μέλλον. Θα φροντίσουμε με το έργο μας να δικαιώσουμε την επιλογή των συμπατριωτών μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.