Καλώς το …δολάριο. Ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt βρίσκεται στη Σύρο όπου έδειξε ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για το θέμα του ναυπηγείου στο Νεώριο – Στο επιμελητήριο Κυκλάδων μίλησε για δύο ενδιαφερόμενους που θέλουν να επενδύσουν – Τι απάντησε ο κος Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Καλώς τα παιδιά… Καλώς το δολάριο.. Για .. το 3-0 ακόμη δεν μπορούμε να πούμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις που κάνουν με θέμα το Νεώριο της Σύρου και βέβαια τα ναυπηγεία… Καλός ο κινηματογράφος, καλή και η Σχολή που θέλουν να δημιουργήσουν αλλά αυτά σε …ιδιωτικό επίπεδο. Σε κυβερνητικό; Αυτό που θέλουν είναι τον έλεγχο των ναυπηγείων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην αρχή της κρίσης είχαμε ακούσει για …ρώσικη κάθοδο και οικονομική ενίσχυση αρκεί να έχουν τον έλεγχο των ναυπηγείων… Φιλέτο, που πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιήσει η κυβέρνηση…
Και η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt δεν άφησε καμία αμφιβολία. Ακόμη και όταν βρέθηκε σήμερα στην Καθολική Επισκοπή για το Νεώριο μίλησε… Μάλιστα, χθες λίγο μετά τις 12 πέρασε την πύλη των ναυπηγείων όπου τον υποδέχθηκαν μέλη του ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου καθώς και εργαζόμενοι. Ο Αμερικανός πρέσβης αφού ξεναγήθηκε συζήτησε αναλυτικά με τους εργαζόμενους για τις προτάσεις αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχουν προκύψει για το Νεώριο, καθώς αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της επίσκεψής του στη Σύρο. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Pyatt παρέλαβε πλακέτα από το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου.
Μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα μιλώντας με την Δημοτική Αρχή (επίσκεψη στο Δήμαρχο κο Μαραγκό και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Λεονταρίτη) γνωστοποίησε το ενδιαφέρον δύο επενδυτικών σχημάτων Αμερικανικών συμφερόντων για το ναυπηγείο. Σύμφωνα δε με την ενημέρωση από τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης το ενδιαφέρον έχει «την πλήρη και επίσημη ισότιμη στήριξη της Κυβέρνησης των Η.Π.Α.», ενώ ο κ. Pyatt «εξέφρασε την προσδοκία και την πεποίθησή του ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα εκδηλωθέντα επενδυτικά ενδιαφέροντα, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες». Υπογράμμισε παράλληλα, πως τα επενδυτικά σχήματα αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ναυπηγείου με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νησιού, ενώ τόνισε ότι το ναυπηγείο και το λιμάνι της Σύρου «έχουν στρατηγική και πρωτεύουσα σημασία για την Αμερικανική πλευρά».
Υπάρχει όμως και η συνάντηση στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Εκεί όπου ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt έγινε αποδέκτης μίας σύντομης παρουσίασης των βασικών τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Νομό Κυκλάδων και των υποδομών του Επιμελητηρίου. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες με τον πρέσβη να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον αντιλαμβανόμενος πλήρως τη διάρθρωση της τοπικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες του Νομού, αλλά και της Σύρου ειδικότερα. Και εδώ πάλι είχαμε το θέμα του Νεωρίου με τον κ. Pyatt να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για σύντομες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, καθώς και ότι είναι σημαντικό οι νέοι επενδυτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της αρμονικής συνύπαρξης του ναυπηγείου με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νησιού. Ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε πως το αμερικανικό ενδιαφέρον κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού με την ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να είναι αδύνατο να δοθεί η κατάλληλη λύση στον κατάλληλο χρόνο.
Όπως δήλωσε ο κ. Ρούσσος, «Είναι καιρός όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αντιληφθούν επιτέλους τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, αλλά και η τοπική κοινωνία στο σύνολό της, ώστε να δοθεί άμεσα λύση». Τόσο ο κ. Pyatt όσο και ο κ. Ρούσσος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης συνάντησης.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα logotypos.gr