Γιάν. Μπαλάφας: «Θέλουμε να φτιάξουμε προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, εκεί που δεν υπάρχουν» – «ιδιαίτερα στη Σάμο και τη Λέσβο εντοπίζεται το πρόβλημα, στην ανοικτή δομή της Μόριας και στη δομή της Σάμου…»
Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει και πάλι σχετικά με τους πρόσφυγες, την αυξανόμενη ροή από τη πλευρά της Τουρκίας με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να μην αντέχουν άλλο το βάρος. Παράλληλα, έχουμε τη Σύρο που αίφνης μετατράπηκε σε μεσοσταθμό μεταφοράς προσφύγων από την Κρήτη προς τα Δωδεκάνησα ενώ διαβάζουμε και δημοσιεύματα με σκέψεις αρμοδίων για έλευση πλωτών μέσων όπου θα μένουν οι πρόσφυγες…. Και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στο θέμα του προσφυγικού…
«Πολλές φορές εξαρτάσαι από τις διαθέσεις των απέναντι, μέσα από τις σκοπιμότητες, την πολική πίεση που θέλει (σ.σ. η Τουρκία) να ασκήσει στη συνέχεια των γερμανικών εκλογών υποστήκαμε εμείς αυξημένες ροές… Δεν έχει καμία σχέση με το 2015. Προσπαθούμε μαζί και με τους αρμόδιους, με όλους τους εμπλεκόμενους, να παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ροές» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι, εάν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και ψύχραιμοι, ότι βασικά τη συμφωνία η Τουρκία την τηρεί… Με τους Τούρκους είμαστε γείτονες, είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε. Για αυτό είμαστε και πιο μετρημένοι σε ζητήματα όπως να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι «στα πέντε κυρίως νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Σάμο και τη Λέσβο εντοπίζεται το πρόβλημα, στην ανοικτή δομή της Μόριας και στη δομή της Σάμου… Υπάρχουν δύο πλευρές. Πώς περνάνε οι πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες αυτό το διάστημα και το άλλο είναι η επίπτωση στην πόλη… Θέλουμε να φτιάξουμε προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, εκεί που δεν υπάρχουν, ένα κέντρο που θα μπορούν να κρατούνται για ένα διάστημα, όσοι απορρίπτονται σε πρώτο βαθμό. Επειδή πάνε, όπως δικαιούνται, σε δεύτερο βαθμό, όταν δεν πάρουν το ‘ok’ στον πρώτο βαθμό εξαφανίζονται, θέλουμε λοιπόν αυτό το διάστημα να κρατούνται κάπου υπό έλεγχο για να μπορούν να τους βρίσκουν όταν απορρίπτεται το αίτημα τους, για να μπορούν να επιστρέψουν πίσω… Τις πλωτές πλατφόρμες τις σκεφτόμαστε. Χωρίς να λέω ότι θα το εφαρμόσουμε, θα το αμβλύνουν το πρόβλημα, να το λύσουν εντελώς, όχι».
Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα ο κ. Μπαλάφας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρώτον, οι συνθήκες στα κέντρα αυτά είναι ανθρώπινες. Δεύτερον, ένας αριθμός οδηγείται σε διαμερίσματα, ήδη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα είναι σε διαμερίσματα οι οικογένειες προσφύγων και μεταναστών επ ωφελεία και της τοπικής κοινωνίας και των ενοικιαστών… Υπάρχει τάση συνεχώς να μειώνουμε τα camps».
Στο ερώτημα εάν θα διεκδικήσουμε κάποιο πρόγραμμα που θα διαδεχθεί αυτό που εκπνέει ώστε οι πρόσφυγες να συνεχίσουν να μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα στην ΕΕ και εάν θα ζητηθεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι δεν θα μπορούσε η χώρα μας να ανταπεξέλθει εάν δεν υπήρχε η ενίσχυση η οικονομική από την ΕΕ μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ… Σε εμάς είναι βασικό μέτωπο να επαναληφθεί, να συνεχιστεί ξανά, το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης».