Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Τοποθέτηση ανεμογεννητριών μόνο με αυστηρούς όρους

ΠΝΑΙ: Τοποθέτηση ανεμογεννητριών μόνο με αυστηρούς όρους

|

Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κατά της τοποθέτησης “φαραωνικού” τύπου ανεμογεννητριών στα νησιά – Μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο 

Όχι στην τοποθέτηση “φαραωνικού” τύπου ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, είπε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Σύρο.

Από την έδρα της Περιφέρειας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι συντάχθηκαν με το σκεπτικό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, δίνοντας το μήνυμα συμπαράστασης τόσο στους κατοίκους της Τήνου που αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, όσο και ένα μήνυμα στην πολιτεία ότι ναι μεν οι νησιώτες είναι υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Άνδρου, Φολεγάνδρου, Ίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τήνου, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Να σημειωθεί ότι και χθες το βράδυ υπήρχε συνάντηση με Δημάρχους για το θέμα αυτό και ανάμεσά τους ήταν και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Λιανός… 

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι “μέχρι σήμερα αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι οι νησιώτες είναι υπέρ του λιγνίτη που προσβάλλει βάναυσα το περιβάλλον, ενώ στην Αθήνα οι κύριοι των Υπουργείων είναι οι οικολόγοι.

Είμαστε υπερ του περιβάλλοντος, υπέρ της ανάπτυξης των ανεμογεννητριών με όρους και προϋποθέσεις που υπάρχουν σε κάθε τόπο, σε κάθε νησί. Οι ανεμογεννήτριες αυτού του τύπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν ανεξέλεγκτα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρότεινε – κάτι που πέρασε ομόφωνα, τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και όχι πάνω στα κατοικημένα νησιά.

Δε θα κάνουμε τις Κυκλάδες υποκατάστημα της Κοζάνης”, δήλωσε ο κ. Χαζτημάρκος υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συντάξει ένα κείμενο που θα δοθεί προκειμένου να κατατεθεί ως τροπολογία στη Βουλή και το οποίο ανάμεσα σε όλα θα προτείνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να περνά από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή, όπως συμβαίνει για όλες τις δραστηριότητες (επιχειρηματικές κ.α) στα νησιά.

Τέλος, στα προαναφερόμενα προτάθηκε και η αλλαγή του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου των νησιών. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα syrostoday,gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Νάξος – Φιλώτι: De Profundis Ensemble, μουσική πέντε αιώνων κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στο προαύλιο της Παναγίας Φιλωτιτίσας, το Φιλώτι μετατρέπεται σε υπαίθριο μουσικό σκηνικό με είσοδο ελεύθερη.

Γιάννης Βλασερός: Η Υγεία στα Νησιά σε Θερμοπληξία – Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ των Κυκλάδων

Με αφορμή τη μελέτη της ΠΟΕΔΗΝ, ο καρδιολόγος Γιάννης Βλασερός αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα της υποστελέχωσης των υγειονομικών δομών στα νησιά και προτείνει λύσεις ουσίας.

Σχοινούσα: Τραυματισμός 48χρονου σε σκάφος – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάξου

Ο αλλοδαπός κυβερνήτης τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια χειρισμών – Άμεση κινητοποίηση Λιμενικού και μεταφορά με το «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙΙ»

Επείγουσα διακομιδή 12μηνου βρέφους από τη Νάξο στη Σύρο

Με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος, το βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα για νοσοκομειακή φροντίδα με το ταχύπλοο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ»

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία» – Όταν η παράδοση συναντά το ηλιοβασίλεμα της Νάξου (video)

Με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση αναβίωσε για δεύτερη χρονιά η αυθεντική νησιώτικη εμπειρία – Μια γιορτή του χορού, της μουσικής και της κοινότητας. (video)

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης