Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Τήνος: Ανοιχτή επιστολή προς Χατζημάρκο για τις ανεμογεννήτριες

ΠΝΑΙ – Τήνος: Ανοιχτή επιστολή προς Χατζημάρκο για τις ανεμογεννήτριες

|

Η ανοιχτή επιστολή των κατοίκων της Τήνου προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο με θέμα … ανεμογεννήτριες και όπως αναφέρουν στον επίλογο ” Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, προστατέψτε τα”.

“… Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται πλέον γενναίες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες μαζί με τον αγώνα των Τηνιακών και των άλλων νησιωτών της Περιφέρειας, θα γίνουν μοχλός πίεσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς την Κυβέρνηση. Ζητάμε από εσάς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο την υλοποίηση των αποφάσεων που έχετε ήδη πάρει σχετικά με την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (αρ. 154/2019), με την καταδίκη κάθε έργου που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών (αρ. 1/2020), με την συμπαράσταση στους κατοίκους της Τήνου (αρ. 72/2020). Ανακαλέστε τις οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών, ως πολιτικός προϊστάμενος εσείς, ως ανώτατο διοικητικό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο…. “

Αυτό αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα, στην ανοιχτή τους επιστολή οι κάτοικοι της Τήνου προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζημάρκο σε μία προσπάθεια να μην γίνει πραγματικότητα η μεταφορά των ανεμογεννητριών προς τη θέση Πράσσα της Τήνου τις επόμενες ημέρες και μάλιστα νύχτα. Οι κάτοικοι της Τήνου σημειώνουν ότι το νησί τους μαζί με άλλα τρία των Κυκλάδων (Αμοργός, Κίμωλος και Σίκινος) και με τα Κύθηρα βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο της Europa Nostra όσον αφορά την απειλή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς από τον ανθρώπινο παράγοντα και καταλήγουν με την προτροπή ” Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, προστατέψτε τα”.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή από κατοίκους της Τήνου (με τη συμπαράσταση ουκ ολίγων εκτός του νησιού) προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζημάρκο:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη Γιώργος Χατζημάρκος,

Είναι βέβαιο ότι γνωρίζετε τον αγώνα που δίνεται στην Τήνο για να σταματήσει η επικείμενη καταστροφή από την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, μεγαλύτερων των εξήντα μέτρων, στις κορυφογραμμές, δίπλα σε ξερολιθιές, μονοπάτια, πολιτιστικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς κλπ. Πρόσφατα η Τήνος μαζί με τέσσερα ακόμη νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκαν στην λίστα των 12 περισσότερο απειλούμενων πολιτιστικών μνημείων στην Ευρώπη εξ αιτίας των βιομηχανικών ανεμογεννητριών (http://7mostendangered.eu/…/five-southern-aegean…/).

Είναι βέβαιο ότι κατανοείτε τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις τέτοιων εγκαταστάσεων στην ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά ακόμα και στις υπάρχουσες τουριστικές επιχειρήσεις και συνεπώς στην συνολική οικονομία του νησιού μας. Εξάλλου, έχετε ο ίδιος αναφερθεί στις επιπτώσεις αυτές, σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι βέβαιο ότι έχετε αντιληφθεί τις προσπάθειες εκφοβισμού της τοπικής κοινωνίας μέσω μηνύσεων και αγωγών από την γνωστή ελληνογερμανική εταιρεία απέναντι σε πλήθος Τηνιακών πολιτών και αιρετών οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στην καταστροφή του νησιού. Αλλά έχετε σίγουρα αντιληφθεί και την δυναμικότητα και το σθένος των κατοίκων της Τήνου οι οποίοι δεν έκαναν πίσω και συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Είναι βέβαιο ότι είστε ενήμερος για το “γαϊτανάκι” των αιτήσεων και των αδειών διέλευσης υπέρβαρων και υπερμεγεθών φορτηγών για την μεταφορά ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα μέσα από το επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς και για την αντίδραση των κατοίκων, των συλλόγων, των φορέων και του Δήμου της Τήνου απέναντι στις διελεύσεις αυτές. Τελευταίο “επεισόδιο” αυτού του κακόγουστου έργου είναι οι άδειες που δόθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών μέσα από επτά χωριά της Τήνου (Μουντάδος, Καρυά, Τριπόταμος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Καρδιανή, Υστέρνια), από 15 έως 30 Δεκεμβρίου 2020 και ώρες 03.00 έως 07.00, εν μέσω μιας δύσκολης εορταστικής περιόδου για όλους, εν μέσω μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας.

Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται πλέον γενναίες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες μαζί με τον αγώνα των Τηνιακών και των άλλων νησιωτών της Περιφέρειας, θα γίνουν μοχλός πίεσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς την Κυβέρνηση.

Ζητάμε από εσάς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο την υλοποίηση των αποφάσεων που έχετε ήδη πάρει σχετικά με την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (αρ. 154/2019), με την καταδίκη κάθε έργου που υπονομεύει το περιβάλλον και υποβαθμίζει την τουριστική οικονομία των νησιών (αρ. 1/2020), με την συμπαράσταση στους κατοίκους της Τήνου (αρ. 72/2020).

Ανακαλέστε τις οποιεσδήποτε άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών, ως πολιτικός προϊστάμενος εσείς, ως ανώτατο διοικητικό όργανο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μπορεί οι ευθύνες να βαραίνουν και προηγούμενες διοικήσεις αλλά έχετε την δυνατότητα να σταματήσετε εσείς την καταστροφή. Ασκείστε ουσιαστική πίεση και καταστήστε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως η απαίτηση σωστού χωροταξικού σχεδιασμού δεν θα μείνει μόνο στα λόγια και στα ψηφίσματα. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πρέπει να δράσετε άμεσα.

Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε κίνδυνο, προστατέψτε τα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Euro 2024: Με το …καλησπέρα προβάδισμα για Βοσνία

Προκριματικά για το Euro 2024 .. Φαβορί και αουτσάιντερ για τον 10ο όμιλο. Τι λέει η Foxbet.gr

Πανναξιακός ΑΟ: Ποια η θέση του Δήμου για το βοηθητικό γήπεδο;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανναξιακός ΑΟ σχετικά με το βοηθητικό γήπεδο "8χ8" στο ΔΑΚ Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: Αποκτούν οι Κυκλάδες σύγχρονο οδοφωτισμό

Αγώνας δρόμου για να αντικατασταθούν περί τους 8.160 ιστούς στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Μήλος: Τουριστική προβολή στην Ιταλία

Χρόνο με το χρόνο η Μήλος μοιάζει να κερδίζει μέρος από την ιταλική αγορά

Σαντορίνη – Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Συνάντηση με υπεύθυνο του ΔΑΠΠΟΣ

Συνάντηση ενημέρωσης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Θήρας με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ κ. Βασίλη Αλαφούζο

Ψηφιακοί ξεναγοί πολιτιστικών δρώμενων σε Ανδρο και Κύθνο

Πολυκαναλική ξενάγηση τεκμηρίων Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου- ψηφιακή ξενάγηση στον λαογραφικό πολιτισμό της Κύθνου

Μήλος – Φόρτωμας: Τριήμερη επίσκεψη και σημαντικές συναντήσεις

Τριήμερη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Μήλο - Τι αναφέρει

Μύκονος: Οι απειλές σε αρχαιολόγους καλά κρατούν

Νέο απειλητικό sms σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Conde Nast Traveller 2023: Πρώτη η Σαντορίνη, δεύτερη η Σύρος και τέταρτη η Νάξος

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά που προτείνει το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό για το 2023 .. Ποια είναι στην 1η δεκάδα

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής